Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

niedziela, 17 lutego 2008

Bułeczki serowo-czosnkowe

I jeszcze jeden przepis na bułeczki czosnkowo-serowe które tak zasmakowały Patrici chlopakowi, że w przyszły weekend będę miała gościa w kuchni. Będę uczyc Patricię piec bułeczki.Bułeczki są pyszne, szczególnie prosto z piekarnika, takie jeszcze ciepłe i chrupiące.

Robi się je bardzo prosto. Z tradycyjnego ciasta drożdzowego. Tylko, że bez cukru. Dodaje się tylko czubatą łyżeczkę cukru do zrobienia zaczynu.Trzeba też dodać łyżeczkę soli na około pół kilograma mąki. Dwie duże rozgniecione ząbki czosnku. Ja do środka każdej bułeczki wkładam kawałek sera żółtego. Smaruje je jajkiem i posypuje starkowanym serem.

Bułeczki z reguły robie w sobote wieczorem. Wstawiam je na noc do lodówki i pieke rano na śniadanie. Piecze się je bardzo szybko…. tak myśle;) W moim piekarniku około 20 min… nie wiem w jakiej temperaturze;) W przyszlym tygodniu może w koncu będę miała sprawny piekarnik:D

bułeczki

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
niedziela, 17 lutego 2008 23:21

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/18 10:36:20:

    ech..jak ja juz bede na wyspie i bede miala dla kogo piec i gotowac to tez zaloze bloga:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/18 10:42:31:

    Koniecznie:D Pieczenie i gotowanie sprawia ogromna przyjemnosc jesli ma sie dla kogo to robic. Dla siebie nie robilabym chleba badz bulek, poszlabym do sklepu je kupic i tyle:D

  • joanna30.ch napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/20 17:02:22:

    dokładnie, ja jak byłam sama w PL to potrafiłam jesc ciagle sałatke grecką - dla mnie samej nie chciało mi sie gotowac (o pieczeniu nie wspomne). teraz jest zupełnie inaczej :)

  • joanna30.ch napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/20 17:07:43:

    a bułeczki zrobię na 100% :) podpowiedzcie mi tylko co zrobic do nich -taki lekki obiad :) nie wiem, jakas sałatke z kurczakiem? macie jakies pomysły? W przyszły wtorek mam goscia na obiedzie, nie bede miała całego dnia (srodek tygodnia) na to by pichcic a chciałabym zrobić coś nietypowego.

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/20 17:17:40:

    no bez przesady.. moze sama dla siebie bym nie gotowala tyle i tak czesto, ale jedzac tylko salatke z glodu bym umarla.
    Jesli chodzi o obiad to mozesz do buleczek zrobic np barszcz ukrainski. Taki lekki obiad.

  • joanna30.ch napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/20 23:41:02:

    nie, ja chce jakas fajna sałatke - oczywiscie z jakims tresciwym dodatkiem (np. kurczakiem). Moze masz jakis ciekawy przepis? nie mowie o wrzuceniu kurczaka, sałaty i pomidora ale cos bardziej fikusnego :

    sałatka grecka moze byc na sniadanie, obiad i kolacje hehe, uwielbiam :) pod warunkiem ze z nasza feta a nie grecka i czarnymi hiszpanskimi oliwkami - a nie greckimi fujj :P no wiec jak widac u mnie grecka jest tylko z nazwy :P

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/21 10:18:29:

    Nie mam zadnego sprawdzonego przepisu na salatke z kurczakiem... no chyba ze na salatke z tunczykiem:D
    Jesli chodzi o grecka fete to ja tez jej nei lubilam, ale teraz juz wiem jakiej firmy kupowac i bardzo mi ta smakuje. Zreszta u nas w domu teraz wszystko je sie z feta. Moj ukochany to nie wyobraza sobie posilku bez fety. Srednio zjadamy 3-4 opakowan fety w tygodniu:D

  • joanna30.ch napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/23 11:27:15:

    mam pytanie do szanownej koleżanki! a raczej kilka. Powiedz mi
    1) jakie są mnie wiecej proporcje ilość mąki - ilość bułeczek? żeby mieć 8-10 z jakiej ilości mąki powinnam je robic? (nie chce pózniej dorabiac ciasta :D)
    2) czy dodajesz mleko czy samą wodę jak do ciasta na pizze?
    3) czy ma być bardziej (jak na pizze) czy mniej (jak na racuchy) geste?
    4) rozumiem, ze składniki to: maka, jajko, drożdze, troche cukru do zaczynu, sól. Czy coś wiecej?

    jak sie sprezysz z odpowiedzią to jutro przetestuję :D

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/23 12:04:12:

    Ja zawsze robie z duzej ilosci maki, bo my duzo jemy, a jak zostaje to zamrazam i pozniej podgrzewam w mikrofali i sa jak swieze. Ja z reguly robie z kilograma maki. Dodaje mleko, ale czasami tez robie z wody i nie widze wielkiej rozniczy. Zawsze dodaje 2-3 zabki czosnku. ciaso nie za geste nie za rzadkie:D

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/23 12:05:06:

    aaaa... dodaje tez roztopione maslo badz oliwe z oliwek. Wszystko na oko wiec ciezko mi powiedziec ile.
    Masz juz przepis na salatke?

  • joanna30.ch napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/23 12:56:04:

    mam, ponoc dobra (moja mama robiła) - sałata pekinska (ja wole lodowa, wiec pewnie taka bedzie), kurczak grilowany w ziołach - dobrze jak jest gyrros), korniszony, kukurydza, cebula, majonez+keczup w proporcji ok 1:1 - ale to oczywiscie kwestia preferencji (zalecane jest tez dodac do tego sosu majonezowo-keczupowego wyciśniety czosnek). W sumie banalnie prosta.
    Do niej chciałam zrobić własnie bułeczki i zrobić masło czosnkowo-ziołowe. Co o tym myslisz? :)

  • joanna30.ch napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/23 13:02:03:

    aaa i mam pytanie do ananasowca - bo tez chce zrobic. Powiedz mi czy dobrze zrozumiałam - pieczesz biszkopt, robisz krem, przekładasz nim biszkopt a potem polewasz białkiem i jeszcze to wszystko pieczesz? O.o Krem nie wyplynie?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/02/23 13:41:41:

    nie nie Asiu, przekladasz krememe, na wierz tez smarujesz kremem i przykrywasz pozniej osobno upieczonymi bialkami z kokosem. Jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj. Jesli planujesz zrobic maslo czosnkowe to dodaj tylko troche czosnku do bulekczek badz wcale

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/03/06 16:55:39:

    Dopiero teraz sie wpisuje, ale ten przepis na salatke, kiotry Asia podala powinien byc jednak chyba z pekinska-robilam ja kiedys i wydaje mi sie ze lodowa sie za bardzo "ugniecie'..aha..ja dodawalam troche wlasnej roboty sosu czosnkowego-pycha:)

  • Gość andzia-35 napisał(a) z abag92.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2008/09/15 20:48:19:

    Wlasnie wpadl mi w oko ten przepis tylko ze ja bidna nie umiem robic tradycyjnego ciasta drozdzowego. Czy mozesz mi tak mniej wiecej podac co il ile dodac .

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/15 22:10:55:

    Prosze Cie bardzo Andziu:) Ja zawsze robie wszystko na oko, ale tak mniej wiecej mysle ze powinas zachować te proporcje:
    pół litra mleka
    5 dag drożdży
    50 dag mąki
    jajko
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    ser żółty
    czosnek


    Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek obieramy (np 2 glowki) przeciskamy przez praskę. Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, czosnek i sól. Wyrabiamy ciasto - jeśli za rzadkie można dosypa więcej mąki. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 7 cm i lekko spłaszczamy. Jeśli robimy wersję bogatszą do środka można dodać plasterek sera. Na wierzch kładziemy plasterek sera badz starkowany ser. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z masełkiem czosnkowym. Wyśmienite jako dodatek do sałatek, albo do zup. Ale mogą być też odrębnym daniem np. na kolację

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/15 22:20:41:

    Iwonko- ślicznie Ci dziekuje!

  • Gość gaguś napisał(a) z chello080109075024.16.15.vie.surfer.at komentarz datowany na 2009/06/26 15:21:24:

    buleczki na pewno sa pyszne ale przydaly by sie moze proporcje do tych skladnikow
    Pozdrawiam

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/27 19:02:53:

    Gagus to bardzo stary przepis, teraz staram sie podawac dokladne przepisy. sprawdz spis tresci na moim blogu i na pewno cos znajdziec co Cie zainteresuje

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia