Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

niedziela, 20 kwietnia 2008

Chlebek pita

Rewelacyjny chlebek... oj jak nam smakował:) Ptasia była zadowolona z przepisu, a teraz ja jestem zadowolona z tego, że ten przepis u niej na blogu znalazłam.

pita

Pierwszy raz jadłam pite dawno temu w Sfinxie. Oj jak ja sie tym chlebkiem zachwycałam i nie wiedziałam wtedy, że tak łatwo jest go upiec. Smakuje rewelacyjnie.

Przepis pochodzi z bloga Ptasi. Przejrzałam wiele przepisów na internecie, ale jakos ostatnio większe zaufanie mam do przepisów, które znajduje na blogach wiec mimo, ze Ptasia mowila, ze kieszonki w picie jej sie nie zrobiły to i tak skorzystałam z jej przepisu:) A tutaj jest dowód na to, że piękne kieszonki sie jednak zrobiły:)

pita

Do zrobienia tego pysznego chlebka potrzeba tylko kilku składników:

1 1/4 szklanki letniej wody
3 łyżki oliwki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki
2 łyżeczki suchych drożdży

Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut.

Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrosnięcia na co najmniej 1 godzine, aż podwoi swoja objetość. Ja czekałam około 1,5 godzinki.  Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka. Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.  Przed pieczeniem posmarować oliwą z oliwek.

Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik, w którym jest pusta blacha rozgrzac do 260 stopni. Wyrośnięte chlebki zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.

pita

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
niedziela, 20 kwietnia 2008 00:38

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/20 10:24:52:

    Super ! Pięknie Ci wyrosły . A co dobrego włożyłaś do środka ? :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/20 10:54:28:

    Dziekuje! Zajrzyj na mojego drugiego bloga to zobaczysz co wlozylam do srodka:)
    zachcialomisiegotowac2.blox.pl/html

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/20 13:04:38:

    Piekny Ci wyszedl ! Normalnie cudny, zaraz sprawdze coż tam do srodeczka wlozylas :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/20 13:08:13:

    Dziekuje bardzo:)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/21 13:17:18:

    oj na pewno sprobuje! :-)

  • ptasia napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/21 18:02:55:

    No rzeczywiście, nie kieszonki, a kieszenie! Świetnie Ci wyszły.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/21 18:06:24:

    Ano swietnie:) Jeszcze raz dziekuje za super przepis:) Na moim drugim blogu mozesz zobaczyc ile da sie wlozyc do tych kieszeni;) Adres w zakladkach.

  • katarzyna-80 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/09 15:02:32:

    witam. chciałam powiedzieć, że zrobiłam ten chlebek pita, ale niestety mi nie wyszedł. uważam że 1/4 szkl wody na 3 szkl mąki to chyba troszkę mało, cista nawet nie udało mi się zamieszać, cisto miało konsystencję kruszonki. możesz mi napisać co zrobiłam źle?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/09 15:36:57:

    Kasiu w przepisie jest 1 i 1/4 szklanki wody. Dalas poprostu szklanke wody za malo;) Jesli masz jeszcze to ciasto to dolej szklanke letniej wody i wyrob ponownie.

  • katarzyna-80 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/12 08:35:08:

    Witaj iis111,
    Napewno przeoczyłam tą "1" :-(,
    Dzisiaj spróbuję jeszcze raz, napewno odpiszę czy mi się udało.
    Pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/12 09:02:29:

    hihihi
    zdaza sie:) Mam nadzieje, ze tym razem sie uda. Jedyna rzecza ktora moze sie nie udac sa kieszonki, ale i bez nich pitta jest pyszna:)

  • Gość monika napisał(a) z cja210.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2009/10/07 18:09:18:

    zrobilam ,ale sie nie udala pita-nie wyrosla,brzegi twarde,nie ma kieszonek-gnieciuch-dlaczego?-nie wiem

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/07 21:19:55:

    MonikO przykro mi. nie wiem czemu sie nie udala. Kieszonkami nie ma sie co przejmowac, bo nie zawsze wychodza, ale nie powinna byc twarda. Moze za dlugo pieklas. domyslam sie ze wyrobilas dobrze ciasto. ja wyrabiam z reguly okolo 10 minut. Podam Ci na wszelki wypadek przepis na inna pitte. Przepis jest przeze mnie wielkorotnie sprawdzony i latwiejszy od tego. Moze skorzystasz, jesli sie nie zniechecilas do pieczenia pit;) powodzenia
    zachcialomisiegotowac.blox.pl/2008/10/Pita-z-duzymi-kieszonkami.html

  • Gość agusek napisał(a) z cm-84.208.66.250.getinternet.no komentarz datowany na 2010/10/18 17:40:41:

    Pita wyszla super dokladnie taka jak z tureckiej restauracji!! kieszonki tez wyszly :))
    Przepis naprawde super- prosty i szybki a rezultat o niebo lepszy niz chlebek z supermarketu !! Polecam!!

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/18 18:01:27:

    Agusek ciesze sie bardzo, ze Ci smakowala pita:) To moj ulubiony przepis. Ten uwazam, ze ta pita jest duzo lepsza niz ze sklepu:)

  • Gość slowo napisał(a) z host86-149-17-114.range86-149.btcentralplus.com komentarz datowany na 2013/03/30 10:20:53:

    Świetny blog :) nie wiem jak tu trafiłem bo szukałem informacji jak
    podatek 2012, ale info o tym jak zrobić dobrą pite zamiast jak rozliczyć pit też mi się przyda :P. Tym bardziej że właśnie zgłodniałem

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia