Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

piątek, 18 kwietnia 2008

Chlebek z dużą ilością ziaren

Pyszny chlebek z ziarnami. Jest tam i slonecznik i pestki dyni i sezam... wszystko to co powinno sie znaleźć w chlebku pełnoziarnistym:D Przepis pochodzi z bloga Dorotus. Malutki chlebek, bo malutka forma :) Z podanego przepisu wyszly mi trzy takie chlebki. Dwóch juz nie ma:D ... No przecież mówie, że chlebek jest pyszny;)

chleb z ziarnami

Przepis pochodzi z bloga Dorotus.

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" keksówki: 9 x 28 cm, moje formy są dużo mniejsze więc zrobiłam 3 chlebki). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; około 20 minut). 

Piec około 1 godziny (piekłam tak jak Dorotus 50 minut) w temperaturze 230ºC. 

A to widok od srodka... ziarna, ziarna, dużo ziaren:D

chleb z ziarnami

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
piątek, 18 kwietnia 2008 22:13

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/18 22:49:45:

    Piękny ! Też piekłam taki chlebek , tylko z samymi pestkami dyni ,bo akurat nie miałam innych ziarenek :) Ale i tak był pyszny !

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/18 22:52:28:

    Ano pyszny. Wlasnie szukam jakiegos fajnego przepisu na chleb, bulki badz bagietki na jutro:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/19 09:52:04:

    Mnie wciagnely muffinki a Ciebie widze chlebek, ale to dobrze, bo wyglada przepieknie. Uwielbiam duzo ziaren w chlebie. Smaka mi narobilas jak nie wiem,a dodatkowo to ze nie jadam od jakiegos czasu chleba powoduje u mnie slinotok ... ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/19 10:19:31:

    Mam nadzieje ze sie obslinilas hihi:P
    Ja sie zawsze slinie jak patrze na muffinki u Ciebie:)
    Dzisiaj upieke sernik, ale muffinki sa juz na liscie:) Ostatnio przez te wszystki "blogi muffinkowe" (istne szalenstwo muffinkowe) wybralam sie kilka razy do sklepu po muffinki. chyba kupie formy do robienia muffinek i sama je upieke:) Czy moge je piec w tych zwyklych papierowych foremkach czy lepiej kupic normalna forme do robienia muffinek?

  • Gość kuchareczka58 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2008/04/22 08:58:42:

    Twój chlebek wyglada hmmmmmmm ?....brakuje mi słów aby go odpowiednio nazwać :) no jest boski, pełen ziaren, mniam .
    Po obejrzeniu takich fotek od razu chce mi sie chleba. Obiecuje sobie że kiedys tez upieke chlebek, i moze to własnie bedzie ten ?
    pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/22 09:12:17:

    Polecam. Chlebek jest rewelacyjny. Mi tak smakowal, ze zjadlam prawie caly jeszcze cieply.

  • Gość kuchareczka58 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2008/04/27 17:02:32:

    Iis no własnie , tego się boję ,że gdy już go upiekę... to inni domownicy nie zdążą go spróbować ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/27 19:41:45:

    Upiecz jak nikogo nie bedzie w domu;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia