Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

wtorek, 01 kwietnia 2008

Kruche ciasto z owocami zwane pleśniakiem

Niedawno sie dowiedziałam, że to ciasto tak się nazywa. Zawsze nazywałam je ciastem kruchym z owocami. Od dzisiaj zwać je będę pleśniakiem;) Tak więc pleśniak był pierwszym ciastem jakie upiekłam mając okolo 14, może 15 lat. Przepis dostałam od koleżanki i pamiętam do dzisiaj co mi powiedziała "Zacznij od tego, każdy głupi potrafi zrobić to ciasto. Zawsze wychodzi". Miała rację.. wyszło. Długo robiłam tylko to ciasto, bo za inne nie mialam odwagi się zabrać, a koleżanka nie miala żadnego innego przepisu na ciasto "dla glupich";) Ciasto to robiłam tak często i nadal robię, że żadnego przepisu już nie potrzebuje. Latwo się robi i dość szybko. Polecam.

pleśniak

A to przepis:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • kostka masła badż margaryny
 

Dodatkowo:

 2-3 łyżki kakao

Kilka jabłek bądź dżem.

Ja zawsze robie z kwaśnymi jabłkami lub ... agrestem. 

Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na na pól. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę a drugą połowę podzielić na dwie części ( jedną większą i jedną małą). Do większej części dodać 2-3 łyżki kakao. Ciasto z kakao i małą część ciasta włożyć do lodówki na pół godziny. Ja z reguły nie czekam tak długo;)Na ciasto poukładać owoce bądź rozsmarować dżem. Na to zetrzeć na tarce ciasto z kakao. Pozostałe 4 białka ubić ze szklanką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście. Do białek można dodać kisiel malinowy w proszku. Nie zmienia to aż tak bardzo smaku, ale ładnie wygląda. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta. Piec około 50 min do 1 godziny w 180 stopniach.Kruche smaczne ciasto.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
wtorek, 01 kwietnia 2008 20:27

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/02 10:23:33:

    Witaj, wlasnie dopisalam sobie Twoj blog do ulubionych blogow kulinarnych :) Bede zagladala do CIebie. Pozdrawiam. Majana

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/02 10:24:58:

    Bardzo sie ciesze:) Milego dnia.

  • evenka-arabeska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/02 21:39:16:

    Tak , tak... też przypominam sobie te czasy , kiedy piekłam tylko pleśniaka i parę innych bardzo prostych ciast - chyba czas odkurzyć stary notatnik ;-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/02 21:49:17:

    Jakos trzeba bylo zaczac;)
    To ciasto jest takie "zwyczajne", ale bardzo je lubie. Pamietam, ze kiedys potrafilam zjesc pol blaszki tego, jeszcze cieplego ciasta;)

  • evenka-arabeska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/03 14:29:10:

    To , jak je nazwałaś 'zwyczajne' ciasto jest jednym z ulubionych mojego m-żonka i chyba sam o nim zapomniał , bo się nie dopomina ;-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/03 14:37:17:

    Moj ukochany tez lubi najbardziej takie zwykle ciasta. Ja natomiast najbardziej rozne przekladane, skomplikowane i z duza iloscia kremu :)

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 00:11:25:

    łeee..tylko pół blaszki zjadłas? no ale to bylo kiedys...teraz penie bys i cała wcignela:)
    Zawsze mi plesniak smakowal, ale nie wiedzialam, ze to jedno z prostszych ciast-wyglada dosc skomplikowanie z tymi warstwami:) moze sie skusze nawet i zrobie!
    I jeszcze pytanie...czy Ty masz gazowy piecyk?(pewnie tak bo w UK to wieksosc takich), a jesli masz to gdzie stawiasz blaszke? na srodkowej półce?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 00:14:43:

    Ja mam piecyk elektryczny. Postaw na srodku, bedzie ok. To bardzo proste ciasto, zawsze wychodzi. Jedno z prostszych jakie robilam, choc jego zrobienie zajmuje chwilke. Pamietaj zeby maslo bylo miekkie a nie z lodowki to nie bedziesz miala problemu z zagnieceniem ciasta. Ja z reguly daje 5 jajek a nie jak w przepisie 4. choc to zalezy jakie sa duze.

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 17:44:51:

    ok, dzieki za tipsy:) jak zrobie to dam CI znac jak mi wyszło:D
    buziaki:*

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 17:46:39:

    koniecznie:)

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 17:48:26:

    no dobra ide do sklepu po skladniki:) powiedz tylko jeszcze..ubijasz bialka razem z cukrem? ubije sie to? czy najpierw same bialka a potem cukier dodajesz?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 17:51:18:

    Jak jajka sa swieze to zawsze jest problem z ubiciem piany. Zeby sie latwo je ubijalo to musza byc z lodowki a nie cieple. Dodaj do bialek szczypte soli, poubijaj chwileczke i dodaj cukier. Nawet jak nie ubija sie na "super sztywno" to i tak ciasto bedzie dobre:)

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 17:52:14:

    hehe czy bedzie dobra to sie okaze:) ja nawet w kruchym zakalec zrobie:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 17:54:19:

    z tego nigdy zakalec nie wyjdzie:D ciasto jest dosc "twarde" i nie przejmuj sie ze latwo sie nie wyklada na blaszke. Rozwalkuj troche i reka "rozgniataj " na blaszce. Jak beda jakies problemy to jestem tu przy kompie i sluze pomoca:)

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 18:39:26:

    ok...zabieram sie do roboty:) w razie W bede wolac o pomoc:)

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 18:40:19:

    Glupia Aneczko nie jestes... dasz rade:P

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 21:31:25:

    Ciasto upieczone i spróbowane:) wyszlo bardzo dobra-tylko moj dzem byl za bardzo płynny i nieco sie wylał po przekrojeniu...wiec najlepiej pewnie robic z powidlami domowej roboty:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/05 21:48:55:

    A nie mowilam, ze wyjdzie. podejrzewam, ze dzem wyplynal bo ciasto jeszcze dobrze nie ostyglo:P Pewnie jak postoi to bedzie lepsze, bo ciasto "wpije" troche soku z dzemu. ciesze sie, ze ci wyszlo i smakowalo:)

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/06 14:56:21:

    Of kors Iwona miala racje:) Rano po plynnym dzemie nie bylo sladu:) Ciacho pycha..!!!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/06 17:19:52:

    :D Cieszse sie bardzo. Polecam takze inne ciasta i zawsze sluze pomoca Aniu:)

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/07 08:47:39:

    NO musze sie przyznac, ze zachecona sukcesem "plesniaka" juz rozważam jakie by tu ciacho nastepne upiec:) Jakies sugestie? dla początkujacych?:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/07 09:41:12:

    Jesli lubisz babki, to ta na moim blogu jest latwiejsza do zrobienia niz plesniak. A jesli nie to cos innego wymysle:) Ta babka jest calkiem calkiem, taka fajna wilgotna i z czekolada;)
    PS
    Smakowal znajomym plesniak?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/07 09:54:53:

    Aniu a moze tiramisu? Latwe, szybkie do zrobienia i pyszne. To chyba jedno z lepszych ciast (deserow) jakie kiedykolwiek jadlam.

  • aszyperska napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/07 15:48:52:

    Kurcze..tiramimisu? to chyba bardzo trodno zrobic co? Plaesniak wsyztkim bardzo smakował no i oczywiscie stwierdizli, ze czekaja na kolejne wypieki:)
    Babka prosta...moze od niej zaczne? chociaz lubie jak ciasto ma to "cos"(dzem, owoce, budyn itp.)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/07 16:04:25:

    Tiramisu jest duzo latwiej zrobic niz plesniaka!!! Spojrz na przepis. Babka tez pewnie Ci wyjdzie:)

  • Gość kruszonka napisał(a) z achp253.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/06/22 20:29:08:

    właśnie wsadziłam do pieca, ciekawe czy wyjdzie! ale widzę, że rośnie :) Uwielbiam porzeczki -więc takie owoce dodałam, już nie mogę się doczekać efektu!

  • Gość grazia napisał(a) z 95.74.7.7* komentarz datowany na 2012/08/28 22:55:06:

    plesniak i piernik to moj mocny punkt ale plesniak z jablkami przesmazonymi tez jest pyszny jakby ktos chcial zmienic od czasu do czasu polecam i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia