Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

czwartek, 24 kwietnia 2008

Sernik pod kokosową pierzynką

Przepis pochodzi z bloga Dorotus.  Dodam przepis-idealny. Nie przesadzam, to jedno z lepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto upiekłam w dużej blaszce wczoraj wieczorem i już dzisiaj nie ma śladu po cieście. Właściwie to ślad jest ... tylko ślad... brudna blacha w zlewie:) Część ciasta zabrałam na uczelnie i ile pochwał zebałam...;) Oj jak mi było miło:D Dziekuje jeszcze raz Dorotus za przepis:) Teraz już wiem, że jak Dorotus poda przepis i zachwali, Majana wypóbuje i potwierdzi, że ciasto jest pyszne to znaczy, że ciasto warto upiec;) To nie pierwszy przepis, który znalazłam na obu blogach, wypróbowałam i sie zachwyciłam:)

sernik 

Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Wszystkie składniki zagnieść. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ja miałam wiekszą forme więc ciasto wyszło troszke niższe,  niż to co wiedziałam na blogu Dortus, ale w niczym to nie przeszkadzało;) Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie. Ja użylam sera zmielonego do wypieków.
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę)
  • olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)

Wszystkie składniki na masę serowa zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek osobno). Gotową - wylać na podpieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.

Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.

Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki cukru. Dodać 100 g wiórków kokosowych, wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 15 miut, aż pianka się zezłoci.

sernik

Pycha!

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
czwartek, 24 kwietnia 2008 00:31

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/24 08:29:13:

    Ciesze sie,ze i Tobie posmakowal :) Pięknie Ci wyszedl ten sernik.
    Masz racje pisząc,ze czesto pieke to co upiecze Dorotus. :) A warto naprawde ! Pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/24 08:30:09:

    Dziekuje! Ten sernik jest rewelacyjny!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/24 08:32:06:

    Dokladnie ! Mnie tez urzekl, a jak go upiekłam , Ukochany zajadając ze smakiem kolejny kawalek powiedzial , ze jest rewelacyjny. To prawda :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/24 08:33:35:

    Ja wczoraj zjadlam 4 duze kawalki tak mi smakowal:) Sernik na sniadanie, do kawy i na kolacje:) Mniam mniam;) Teraz kolej na ciasto niemieckie:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/24 12:57:30:

    Zrob niemieckie, zrob, na pewno Ci posmakuje ! :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/24 12:58:42:

    Zrobie juz niedlugo:)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/25 22:53:48:

    dawno nie bylo juz u nas sernika...

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/25 23:13:24:

    Koniecznie powinnas upiec ten:) Jeszcze dzisiaj wszyscy u nas w biurze wspominali ten sernik;) Jak milo mi bylo;)
    Smialo moge powiedziec, ze to jeden z lepszych, a moze nawet najlepszy jaki jadlam.

  • Gość napisał(a) z ti511220a080-2109.bb.online.no komentarz datowany na 2009/09/04 16:17:31:

    wlasnie sie piecze serniczek mam nadzieje ze bedzie pyszny:-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/04 17:29:06:

    Tez mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac:) Mi bardzo smakowal:)

  • Gość renata napisał(a) z bzr61.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2009/11/06 15:56:46:

    Ciasto sie piecze, ładnie pachnie mysle ze smak bedzie adekwatyny do wygladu i zapachu

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/06 18:29:33:

    Renata dobry wybor;) to ciasto bardzo mi smakowalo. Mam nadzieje, ze Tobie tez przypadnie do gustu:)

  • Gość napisał(a) z 94-240-23-186.lukman.pl komentarz datowany na 2009/11/22 22:08:24:

    sernik rewelacja

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/22 22:10:29:

    Bardzo sie ciesze, ze Ci smakowal:) Ja tez bardzo go lubie:) pozdrawiam Iwona

  • Gość beti 29 napisał(a) z 212.183.140.1* komentarz datowany na 2009/12/21 20:01:13:

    moj serniczek jest juz w piekarniku mysle ,ze bedzie pyszny:)

  • Gość beti 29 napisał(a) z 212.183.140.1* komentarz datowany na 2009/12/21 20:01:29:

    moj serniczek jest juz w piekarniku mysle ,ze bedzie pyszny:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/21 20:07:32:

    Beti mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowal. Ten sernik to jeden z moich ulubionych:)

  • Gość napisał(a) z 87-205-62-51.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2009/12/24 17:17:08:

    ja go rowniez pieke.

  • Gość monika napisał(a) z 87-205-62-51.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2009/12/24 17:18:21:

    jak już będzie gotowy to napisze jak wyszedl i czy jest taki pyszny jak piszecie

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/24 17:58:54:

    Gosciu mam nadzieje, ze bedzie smakowac:)
    Monika ludzie maja rozne gusta, ale mi tez sernik bardzo smakuje:) Mam nadzieje, ze Tobie tez przypadnie do gustu:)

    Wesolych Swiat!:)

  • Gość napisał(a) z dslc-082-082-151-199.pools.arcor-ip.net komentarz datowany na 2009/12/30 23:20:45:

    a co z budyniem suchy czy ugotowany

  • Gość napisał(a) z dslc-082-082-151-199.pools.arcor-ip.net komentarz datowany na 2009/12/30 23:22:53:

    jeszcze chwilka i gotowy tylko nadal taki galaretowaty czy tak ma byc moze jak wystygnie to stezeje

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/31 10:23:46:

    Gosciu budyn suchy. Ja pieklam troche dluzej, ale i tak bylo galaretowate. Jednak jak ostyglo to bylo super. Mam nadzieje, ze sernik wyszedl i ze Ci smakowal:)

  • drugianna napisał(a) komentarz datowany na 2010/01/16 17:12:41:

    pycha:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/01/16 17:20:55:

    drugianna ciesze sie bardzo... smacznego:)

  • drugianna napisał(a) komentarz datowany na 2010/01/16 17:47:12:

    Dziękuje:)i Pozdrawiam.

  • Gość agajna napisał(a) z 87-205-42-14.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2010/01/21 09:02:03:

    Robię go już kolejny raz. Jest rewelacyjny, daje tyko o połowę mniej mleka do sera...

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/01/21 18:32:08:

    Agajna no to rzeczywiscie musi Ci smakowac:) ciesze sie bardzo. Nigdy nie probowalam z mniejsza iloscia mleka.
    pozdrawiam
    Iwona

  • Gość napisał(a) z 178.56.30.2* komentarz datowany na 2010/06/04 22:37:20:

    Ten sernik jest po prostu rewelacja jestem w szoku że w końcu znalazłam przepis na pyszny i nie trudny dla mnie w wykonaniu .Rodzinka zajadała się z zachwytem i o to przecież chodziło !:)

  • Gość kasia napisał(a) z 193.59.132.3* komentarz datowany na 2010/07/22 21:39:43:

    Jest BARDZO DOBRY!!! Naprawdę POLECAM :D

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/22 21:56:53:

    Kasiu nam tez bardzo smakowal:)

  • Gość napisał(a) z p4ff0625d.dip.t-dialin.net komentarz datowany na 2010/10/08 20:50:05:

    Upieklam dzisiaj ten sernik pierwszy raz i wyszedl mi super!!!Nie jest pracochlonny i nie wymyslany ,prosty do zrobienia i pyszny!!!Niebo w gebie!Polecam!!Przepis godny polecenia!

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/08 22:13:04:

    Ciesze sie, ze Ci smakowal. Ja wlasnie planuje go upiec w niedziele:)

  • Gość napisał(a) z 77-253-64-251.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/04/23 10:46:26:

    mi nie wyszlo

  • Gość lucky napisał(a) z host-89-231-219-241.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2011/04/23 12:11:31:

    ja robie teraz, zobaczymy co wyjdzie

  • Gość lucky napisał(a) z host-89-231-219-241.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2011/04/23 21:16:31:

    wyszedł pyszny. robiłam z 1,5kg sera i rzeczywiscie tacke miałam zbliżoną z wymiarami jakie zostały podane. POLECAM (testuje serniki od dawna i ten nr 1)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/23 21:54:18:

    Lucky bardzosie ciesze, ze sernik sie udal. A ja dzisiaj upieklam sernik z malinami i biala czekolada. Wlasnie sie studzi:) Wesolych Swiat!

  • 2carmena napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/03 16:06:38:

    Rewelacja, to za mało powiedziane. Piekę go już trzeci raz w przeciągu tygodnia.Znika w jeden dzień, a domownicy wciąż chcą jeszcze...
    Polecam. Szybki ,NIESKOMPLIKOWANY,przepyszny.
    Dziękuję za przepis.

  • Gość napisał(a) z 31.63.233.5* komentarz datowany na 2011/05/03 16:15:29:

    mmm... pyszny!;p pierwszy raz wyszedl mi tak dobry sernik;))

  • Gość sylwia napisał(a) z 195.116.193.13* komentarz datowany na 2011/05/27 12:32:12:

    ja juz składniki spisałam i jutro prubóje robić moje pierwsze ciasto od kilku lat :))

  • Gość napisał(a) z host-n3-84-59.telpol.net.pl komentarz datowany na 2011/05/27 15:21:03:

    3/4 szklanki cukru ,czy 3lub4 szklanki cukru?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/27 17:33:49:

    3/4 szklanki cukru

  • Gość napisał(a) z abjn46.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/06/10 19:28:43:

    htyyyy

  • Gość jaaaaamnmnmniaaaam napisał(a) z host58.abaks.pl komentarz datowany na 2011/09/26 16:10:02:

    jest taki dobry :) w 2 dni na 2 os blacha ciasta poszła:) troszkę go chtba zreformuję żeby miał miej tłuszczu i jajek

  • Gość Laura05 napisał(a) z 178-36-10-237.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/10/28 16:21:28:

    Wspaniały sernik, właśnie piekę kolejny raz. Za sernikami nie przepadam ale ten jest świetny.

  • Gość Gagatek napisał(a) z user-188-33-178-137.play-internet.pl komentarz datowany na 2011/11/03 10:43:05:

    Witam. Czy temperatura i czas pieczenia odnosi się do piekarnika elektrycznego czy gazowego?. Jak ustawić parametry piekarnika elektrycznego do tego sernika?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/03 14:13:14:

    Gagatek ja pieklam w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem w temperaturze podanej w przepisie. Czas pieczenia bedzie oczywiscie zalezal od piekarnika.

  • Gość napisał(a) z 86-63-104-121.sta.asta-net.com.pl komentarz datowany na 2011/11/21 14:02:06:

    sernik przepyszny!

  • Gość Mmm napisał(a) z cpc2-lutn3-0-0-cust133.9-3.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2011/12/21 13:33:53:

    Mam zamiar go zrobic na swieta. :) Ciekawe czy mi wyjdzie... bo to bedzie pierwszy moj sernik :D

  • Gość M napisał(a) z cpc2-lutn3-0-0-cust133.9-3.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2011/12/23 12:03:05:

    Właśnie się piecze w piekarniku. Ciekawe czy coś mi z tego dzieła wyjdzie. hi hi :)

  • Gość Mona napisał(a) z 94.232.150.3* komentarz datowany na 2012/03/17 19:23:22:

    Pysznosci!!!

  • Gość karolka napisał(a) z cpc1-nrwh1-0-0-cust563.4-4.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2012/04/07 18:14:53:

    Właśnie piekę, mam nadzieję, ze będzie super, dzięki za przepis :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia