Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

piątek, 30 maja 2008

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Rabarbarowe słodkości widziałam u Abbry, Edysi, Majanki i kilku innych blogach. Teraz przyszła moja kolej. Ciasto drożdżowe, które robie wg przepisu mojej mamy niewiele różni sie od tych co widziałam na innych blogach. Zresztą to przecież zwykłe ciasto drożdżowe:)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto: 

·        0,5 kg  mąki pszennej

·        0,5 kostki drożdży (50g)

·        1 jajko

·        5 łyżek cukru

·        1 szklanka mleka

·        2 łyżki masła

·        szczypta soli  

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko,  kilka łyżek mąki, wymieszać i poczekać aż rozczyn wyrośnie. Do wyrośniętego rozczynu, wsypać resztę mąki, dodać roztrzepane jajko, roztopione masło, szczyptę soli, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około godziny). Po tym czasie ponownie zagnieść.Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzch ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar i posypać kruszonką. Ciasto odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Piec około 1 godz. w 180 st C.

Po upieczeniu, lekko ostudzony placek polać lukrem.  

Kruszonka: 

·        4 łyżki mąki

·        2 łyżki roztopionego masła lub margaryny

·        2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę wolno wymieszać, przesypując mąką. Ja z reguły robie kruszonkę z podwójnej porcji, bo lubię jak jest jej dużo na cieście. 

Lukier: 

·        sok wyciśnięty z 1-2 cytryn

·        cukier puder

Do soku z cytryny dodać trochę cukru i wymieszać. Jeżeli lukier jest rzadki należy dodać więcej cukru. Dodawać powoli cukier, mieszać i sprawdzać jaką lukier ma konsystencję (powinien mieć gęstą ale płynną konsystencję). Ciasto polać lukrem. 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
piątek, 30 maja 2008 00:13

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 07:00:54:

    Iis - właśnie zwykłe drożdżowe jest najlepsze :)))

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 08:02:30:

    Wygląda bardzo apetycznie:-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 08:20:15:

    I pomyslec, ze kiedys nie lubilam ciasta drozdzowego;)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 08:24:07:

    Też tak miałam :))) Na szczęście mi przeszło :D

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 08:38:28:

    W moim domu pieklo sie glownie ciasto drozdzowe z rabarbarem i po jakims czasie nie moglam na nie patrzec. Dobrze, ze nam przeszlo;)
    pozdrawiam

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 08:41:44:

    Ja uwielbiam ciasto drożdżowe, szczególnie z kruszonką. Najbardziej smakuje mi jak już lekko przestygnie, prosto po upieczeniu:-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 08:43:38:

    To tak jak mi. Pachnace, jeszcze cieple, z duza iloscia kruszonki:) Pycha!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 08:44:46:

    Iwonko, wyglada slicznie! Ten rabarbar wychylający sie z kruszonki, mniam - boski. Potwierdzam,ze ciasto drozdzowe jest pyszne :) Na takie ciacho nigdy nie zabraknie mi ochoty - ani na robienie , ani na jedzenie . Cudnie wyglada :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 08:46:09:

    Dziekuje bardzo Majanko:)

  • edysia79 napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 22:18:22:

    Drożdżowe z rabarbarem to jest to! ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/05/30 22:51:49:

    :) pozdrawiam

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/01 17:59:06:

    Smakowite ciasteczko i jak dużo rabarbaru...pychotka, to jest jedno z tych ciast ,które mi sie nigdy nie znudzą :)
    pozdrawiam

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/01 18:02:45:

    Zauwazylam, ze lubisz ciasta drozdzowe:) Te Twoje przepiekne drozdzowki dlugo mi sie snily po nocach;)

  • Gość kuchareczka58 napisał(a) z dck42.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2008/06/02 22:06:26:

    O tak , bardzo lubię drożdżowe ciasta, zwłaszcza gdy ma sie ochotę na coś słodkiego, a w domu nic nie ma....wtedy chwilkę pokręcę sie w kuchni i już drożdżowiec piecze się w piekarniuku :) dlatego staram się zawsze mieć w lodówce drożdże.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/02 23:14:06:

    Nie nie taka chwile;) Gdyby ciasta drozdzowe nie byly tak bardzo czasochlonne to pewnie czesciej bym je piekla. Obecnie brakuje mi czasu na wszystko:(

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/03 10:34:58:

    jakie tam zwykle, ciasto drozdzowe is the best!! :-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/03 11:03:25:

    ok ok:) ciasto drozdzowe, zwane inaczej ciastem niezwyklym:D

  • tipot napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/06 20:20:36:

    Moje pierwsze w życiu ciasto drożdżowe - WYSZŁO BOSKIE! :) Bardzo dziękuję za przepis! :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/06 20:22:40:

    Bardzo prosze. Ciesze sie bardzo, ze smakowalo. Przepis stary jak swiat, wyprobowany wielokrotnie, wiec musialo wyjsc;) Zapraszam do korzystania tez z innych przepisow.
    Pozdrawiam
    Iwona

  • Gość nina napisał(a) z 86-64-n1.aster.pl komentarz datowany na 2008/08/11 20:22:20:

    jakiej wielkosci masz blachę?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/08/12 11:21:30:

    Blacha jest dosc duza, ale nie pamietam wymiarow. Niestety nie mam mozliwosci zeby teraz zmierzyc, ale to taka zwykla duza blacha:)

  • Gość nina napisał(a) z 195.93.211.6* komentarz datowany na 2008/08/12 14:27:27:

    ok, dziękuję!

  • Gość nina napisał(a) z axn95.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2008/08/19 23:21:36:

    dość dobre, ale na następny dzień - po około dobie - już niezbyt...

    spróbuję jeszcze coś innego

    nie wiem, ale drożdzowe mojej babci jest inne w smaku i jest smaczne przez kilka dni

    moze po prostu mi nie wyszło...

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/08/22 00:20:35:

    Mi to ciasto zawsze bardzo smakowalo, moze to dlatego, ze to dla mnie smak dziecinstwa. Choc musze sie zgodzic, ze dosc szybko traci swiezosc, zreszta jak chyba wszystkie ciasta drozdzowe. najlepsze sa swieze.

  • Gość SevenEleven napisał(a) z adpi79.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2009/05/31 13:51:18:

    Dziękuje bardzo za przepis. Czekam na kolejne słodkie rewelacje;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/31 14:30:31:

    SevenEleven a prosze bardzo. Zapraszam do przejrzenia spisu tresci na moim blogu, moze cos jeszcze sie znajdzie co Cie zainteresuje. Pozdrawiam
    Iwona

  • Gość ukasz napisał(a) z 79.173.0.3* komentarz datowany na 2010/05/16 20:53:09:

    Przed chwilą zrobiliśmy korzystając z Twojego przepisu, ciasto przepychota! Wielkie dzieki !!!

  • Gość napisał(a) z 194-88-224-77.ip.shentel.pl komentarz datowany na 2011/10/08 12:51:29:

    właśnie robię ciasto wg twojego przepisu . umieram z ciekawości jak wyjdzie, dzięki za inspirację.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia