Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

czwartek, 19 czerwca 2008

Chleb z oliwkami

Wrocilam, wykonczona, ale szczesliwa ze jestem w domu:) Bylo ciezko, ale przezylam. Nigdy wczesniej nie pracowalam do 2-3 godziny w nocy na laboratorium, ale  moge juz o tym zapomniec:) Pochwale sie tez ze wczoraj razem z innymi studentami ostatniego roku studiow doktorankich wyglaszalam na uczelni prezentacje i zostalam nagrodzona za najlepsza prezentacje:D

Dzisaj postanowialm pracowac w domu i w ramach przerwy upieklam chleb z oliwkami. Bardzo nam smakowal, moze dlatego ze wszystko nas smakuje z oliwkami;)

Tak wiec moj podstawowy przepis na chleb, tylko ze dodalam oliwki.

chleb z oliwkami

Składniki: 

  • 3 szklanki maki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • troche wiecej niz szklanka wody
  • łyżeczka soli
  • 100g oliwek. Nie wiem dokladnie ile, bo wrzucilam je "na oko"
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Drożdże i cukier wymieszać z kilkoma łyżkami wody i poczekać, aż ruszą. Po tym czasie wlać drożdże do reszty składników. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde dodać trochę letniej wody. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz, uformować bochenek i zostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrosniety chleb posmarowac mlekiem.

Piec około 40 minut w temperaturze 220 stopni.

chleb z oliwkami

Chleb pewnie by ladniej wygladal z czarnymi oliwkami, ale w domu akurat mialam tylko zielone.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
czwartek, 19 czerwca 2008 22:47

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/20 06:21:02:

    Pięknie puchaty Ci wyszedł ! Z zielonymi oliwkami też ładnie wygląda :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/20 08:25:32:

    Piękny! A jaki uśmiechnięty, pewnie cieszy się z Twojego sukcesu:-) Moje gratulacje za udaną prezentację! Czy już mogę do Ciebie mówić Pani Doktor?:-)

  • edysia79 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/20 08:36:21:

    Jak pięknie wyrósł, a pękł pewnie z dumy że tak Ci się prezentacja udała ;) Szkoda że mój mąż nie przepada za oliwkami :(

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/20 08:44:27:

    Dziekuje Wam bardzo:) Milo slyszec takie pochwaly;)
    Atina- jeszcze daleka przede mna droga, ale mam nadzieje, ze jeszcze w tym roku:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/20 10:11:29:

    Iwonko, piekny ten chlebek ,a jak cudownie wyrósł! Sliczny :) To pęknięcie jest przesliczne :)
    Gratuluje kochana !!! To wspaniale wyróznienie ! :) Super :)
    Pozdrówka

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/20 10:31:55:

    Dziekuje Majanko:) Rzeczywiscie wyrosl mi ten chlebek bardziej niz kiedykolwiek, a moze to dlatego ze o nim zapomnialam;) Pisalam artykul i jak sie zorientowalam, to chlebek tak wyrosl, ze az wychodzil z formy;)

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/20 11:03:05:

    jaki wyrośnięty i rumiany! :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/20 11:39:49:

    ... i jaki smaczny:P

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/21 11:06:06:

    chlebek piekny! ale co ja to chcialam napisac...? gratulacje! najlepsza powiadasz?... :-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/06/21 11:06:52:

    no ba!;) Dziekuje:D

  • agnieshia napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/08 15:17:46:

    Cudowny!A to pęknięcie jest naprawdę super-apetyczne!Ma się ochotę wyskubywać spod niego miąższ i chrupać brzegi...pozdrawiam

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/08 16:13:51:

    Dziekuje bardzo:) Te pewkniecia zawsze sa takieeee chrupiace:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia