Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

sobota, 26 lipca 2008

Chleb z pieczonymi ziemniakami

Kolejny chleb z ziemniakami. Pyszny chlebek. Miękki w środku i z pyszną chrupiącą skórką. Dorota bardzo go polecała i teraz ja też polecam. Z przepisu Doroty.

chleb z pieczonymi ziemniakami

 

Przepis na 2 bochenki. Ja zrobiłam jeden duży.

Składniki na zaczyn:
  • 300 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 195 g wody
  • 6 g soli
  • 1/8 łyżeczki suchych drożdży

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Dobrze wymieszać, zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12 - 16 godzin w temperaturze 21ºC.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 550 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej (u mnie tylko mąka pszenna i dlatego chleb jest jasny)
  • 415 g wody
  • 18 g soli
  • 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych)
  • 250 g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kawałki, mogą być w łupinkach (użyłam ziemniaków utłuczonych pozostałych z obiadu)
  • cały zaczyn

Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu wymieszać (około 3 minut, można mikserem). Powoli dodawać zaczyn, ciasto powinno być wilgotne, ale nie za luźne. Zagniatać 4 minuty, przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po połowie czasu można ciasto raz złożyć.Ciasto podzielić i uformować 2 kule. Odłożyć je na 20 minut, by odpoczęły. Następnie uformować bochenki, podsypując jeśli trzeba mąką i pozwolić im wyrosnąć pod przykryciem przez 1 godz. 15 minut w 24ºC.Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Piec około 35 minut, po 15 minutach obniżając lekko temperaturę. Studzić na kratce.Ja piekłam około 50 min w 190ºC. Chleb dość szybko się rumieni i żeby się nie spalił przykryłam go folią do pieczenia. 

 

pyszny chlebek

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
sobota, 26 lipca 2008 22:53

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/26 22:57:32:

    Iwonko , piękny i puszysty chlebek ! Spodobał mi się u Dorotus , podoba mi się Twój - muszę koniecznie wypróbować ten przepis :) Ale chyba już po urlopie ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/26 23:08:53:

    To juz drugi chleb, ktory upieklam z dodatkiem ziemniakow i oba bardzo mi smakowaly.
    Ty tez jedziesz na urlop? W takim razie zycze milych wakacji.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/27 13:25:00:

    Witaj Iwonko! Jakze piekny chlebek! A jakie zmiany na blogu! Slicznie u Ciebie:) Witam po urlopie, wrócilam :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/27 14:12:12:

    Wiem wiem, ze wrocilas.... ladnie opalona:)
    ciesze sie, ze Ci sie tu podoba.

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/27 22:38:52:

    Dziękuję za życzenia :) Jadę na urlop za tydzień i już się nie mogę doczekać ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/28 12:13:01:

    ooo to juz niedlugo. Baw sie dobrze i wypoczywaj!

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/28 14:06:32:

    Ale piękny chleb! Taki puchaty, Mniam :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/28 14:10:29:

    Ciesze sie, ze Ci sie podoba:)

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/28 17:39:02:

    Iis :)
    jestem pod ogromnym wrażeniem, znowu upiekłaś chlebuś :)
    Chyba się skuszę i...kolejnym moim wypiekiem będzie chlebek lub bułeczki.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/07/28 17:45:11:

    No pewnie, ze upieklam chlebek, bo nie ma to jak swiezy, wlasnorecznie upieczony chlebek i ... ten zapach w domu:) Koniecznie upiecz chleb badz bulki, ale uwaga to strasznie wciaga;)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/08/07 18:24:52:

    Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Już od jakiegoś czasu przymierzam sie do pieczywa z ziemniakami, ale jakoś jeszcze nie robiłam. Może teraz:-)? Bardzo apetyczne zdjęcia.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/08/07 19:59:01:

    Ten chlebek moge polecic z czystym sumieniem.

  • gudeli napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/12 05:50:40:

    Ten jest zdecydowanie nastepny w kolejnosci do wyprobowania! Pieczenie chleba rzeczywiscie strasznie wciaga!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/12 09:03:22:

    Wciaga i to jeszcze jak;)

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/29 20:02:44:

    Zastanawia mnie jak smakuje taki chlebek z ziemniakami

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia