Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

czwartek, 25 września 2008

Baklava z orzechami włoskimi

Przepis na baklave prosto z Grecji. Gorąco polecam. Podaję dokładna instrukcję i mam nadzieję że się skusicie i wypróbujecie:) Do przygotowania baklavy potrzeba tylko kilku składników i trochę chęci, bo to nic trudnego.

Tym razem baklawa z orzechami włoskimi. Jest mnóstwo innych wersji i myśle że będą się tu stopniowo pojawiać, ale zacznijmy od orzechów włoskich

orzechy włoskie

Składniki:

  • phyllo pastry (opakowanie 400g, ale 300g powinno wystarczyć)
  • pół szklanki roztopionego masła dobrej jakości
  • 4 szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Syrop do wyboru, z miodem lub bez. Ja tym razem robiłam z miodem, ale wolę chyba tradycyjny syrop z samego cukru. Baklava, którą kupuje się w cukierniach jest z syropem robionym z camego cukru.

1 wersja syropu z miodem

  • 3/4 szklanki wody
  • 0.5 szklanki cukru
  • laska cynamonu
  • kawałek skórki z pomaranczy i cytryny
  • 3/4 szklanki miodu

2 wersja syropu bez miodu

  • 2.5 szklanki wody
  • 2.5 szklanki cukru
  • laska cynamonu
  • kawałek skórki z pomaranczy i cytryny

Z orzechów zrobić miazgę. Ja użyłam do tego tłuczka. Wymieszać je z cukrem i cynamonem.

nadzienie


Ja przygotowałam baklave w prostokątnym naczyniu żaroodpornym o wymiarach 30 x 20 cm. Naczynie wysmarować masłem. Położyć jeden arkusz phyllo i posmarować go roztopionym masłem.

 

Ułożyć 8 arkuszy. Każdy smarować dokładnie masłem. W czasie gdy smarujemy jeden arkusz masłem reszta ciasta phyllo powinna być przykrywa wilgotnym ręcznikiem kuchennym.

 phyllo

Na 8 arkusz wyłożyć 1/4 nadzienia. Przykryć dwoma arkuszami, znowu smarując je masłem. ulożyć resztę warstw, ostatnia ma mieć 8 arkuszy. Czyli bedzie:


8 arkuszy -orzechy - 2 akusze - orzechy - 2 arkusze - orzechy - 2 arkusze - orzechy - 8
arkuszy


Należy pamiętać żeby każdy arkusz dokładnie posamrować masłem. Ostatni arkusz na górze też ma być posmarowany. Baklave przed pieczeniem pociać ostrym nożem w trójkąty.

 baklava przed pieczeniem

Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec w zależności od piekarnika około 45 - 60 min aż baklava ładnie się zrumieni.

Przygotować syrop.


Wszystkie składniki połączyć i zagotować. Gotować okolo 15-20 min na wolnym ogniu aż syrop trochę zgęstnieje. W przypadku wersji z miodem należy pogotować wszystko bez miodu około 15 min a miód dodać pod koniec i pogotować z nim okolo 1-2 min.
Jak baklava ładnie się zrumieni to należy wyjąć ją z gorącego piekarnika i od razu polać gorącym syropem.

baklava

 

Baklava wydaje fajny dźwięk przy polewaniu syropem. Uwaga wszystko jest gorące;)

Posypać rozgniecionymi orzechami pistacjowymi. Ostudzić.

greek baklava

Smacznego!

Moje uwagi:

Jesli chodzi o syrop z miodem to radziłabym zrobić troszkę wiecej niż w przepisie, np z 1 szklanki wody. Wydaje mi się że troszeczkę go za mało. Druga wersja syropu jest na dużą blaszkę więc jesli ktoś będzie robił w mniejszej (takiej jak ja) to myśle że należy zmiejszyć ilość syropu do np 2 szklanek wody i 1.8-2 szklanek cukru.

 

PS.

Pisanie tego postu zajęło mi więcej czasu niż samo przygotowanie baklavy:)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
czwartek, 25 września 2008 00:18

Polecane wpisy

  • Ravani

    Tym razem coś greckiego, a więc bardzo słodkiego i kalorycznego :) Ciasto zatopione w słodkim syropie. Ciasto to powinno być jednak zdecydowanie wyższe. Moja fo

  • Lagana

    Lagana to chleb, który się je w Grecji w Clean Monday , który rozpoczyna 40 dniowy okres wielkiego postu. W tym roku przypadał na 7-go marca. Laganę Grecy jedzą

  • Melomakarona

    Melomakarona to ciasteczka, które przyrządza się w Grecji na Boże Narodzenie. Istnieje całe mnóstwo przepisów na te ciastka. Ja moje przygotowałam z przepisu br

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 06:17:46:

    Iwonko ależ ona smacznie wygląda! mniam, mniam:-) I świetny post z obrazkową instrukcją - bardzo fajnie:-) Cieszę się, że ją zrobiłaś, teraz ja się za nią zabiorę - to słodkie cudo musi mi poprawić nastrój w tą paskudna pogodę:-) Buziaki za przepis:*:*

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 06:33:28:

    To filo, to jakieś cudne ciasto musi być, skoro tyle fajnych rzeczy można wyczarować ;)

    pozdrówka

  • notme-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 07:22:06:

    Jak smacznie wygladaja te wszystkie dania z tym ciastem phyllo :)) mmmm

  • dorotus76 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 08:18:45:

    Jesteś niesamowita, przetarłaś szlaki :)
    To już nie muszę jej piec, będę do Ciebie odsyłać ;))

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 08:26:29:

    Iwonko i to nie jest trudne ?! O mamusiu! Piękna jest baklava! Pierwszy raz widzę, nigdy nie jadłam, ale już mi sie podoba i slinka mi po brodzie cieknie. Chetnie bym wpadła do Ciebie na taki kawałeczek... no... moze spory kawałek he he :D Orzechy to rowniez jest to co tygryski lubią najbardziej! :)))
    B O S K A !!! :)))

  • nina007 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 08:39:57:

    Witam, bardzo mi się podobają Twoje blogowe poczynania, dużo tu różnych smaczności. A dzisiejsza propozycja pokazuje ( i to dokładnie punkt po punkcie) że nie taki diabeł straszny. Narobiłaś mi apetytu !

  • gania76 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 08:44:21:

    U mnie właśnie zaczął się sezon na orzechy włoskie, spadają z drzewa jak oszalałe, więc jak tylko trochę podeschną, to na pewno wypróbuję ten przepis. Mam tylko nadzieję, że znajdę gdzieś ciasto phyllo.
    Pozdrawiam!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 09:21:27:

    Miam, miam, miam,.. i jut ate one piece ! :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 09:54:06:

    Iwonko mam pytanko odnośnie tego syropu. Czy skórki wrzucamy w całości czy trzeba je zetrzeć na tarce? I czy może być mielony cynamon? przepraszam, że zadaję takie proste pytania, ale wiesz, jakoś przez tą pogodę ciężko mi się myśli:-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 10:32:42:

    Anitko staralam sie z ta instrukcja. Zrobilam wczoraj okolo 50 zdjec hihi. Caly aparat w syropie hihihi. Jesli chodzi o syrop to ja wrzucilam kawalek skorki z pomaranczy i cytryny tak jak widac na zdjeciu i po 15 min gotowania wyjelam i wtedy dodalam miod. Ja uzylam laski cynamonu, ale mysle ze jesli dodasz starkowany cynamon to tez bedzie ok.

    Zemfiroczka rzeczywiscie z filo mozna wyczarowac rozne smakolyki, a ja dopiero zaczynam z nim przygode:)

    notme-gotuje milo mi ze Ci sie podoba:)

    Dorotko Ty i tak masz dluga liste, wiec ciesze sie ze moglam choc troszke pomoc z baklava hihih. Tak poza tym to wiesz malzenstwo z Grekiem do czegos zobowiazuje;)

    Majanko jak widzisz nie jest trudne. Przygotowanie zajmuje moze z 20-30 min. Najgorzej bylo z rozdrabnianiem orzechow. Jakis nie za dobry tluczek mam;) Tluklam chyba z pol godziny;)

    nina007 milo mi bardzo ze tu zagladasz:) Rzeczywiscie nie taki diabel straszny...

    gania76 szczesciaro. Ja wydaje fortune na orzechy. Czemu one sa takie drogie? Zawsze mozesz sama zrobic filo. Moze kiedys jak znajde wiecej czasu to podam przepis. Choc wole kupowac gotowe;)

    iis111 kochany mezu baklava na sniadanie???

  • edysia79 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 14:31:50:

    Wygląda pysznie, zresztą ja lubię wszystko co jest z orzechami ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 14:48:27:

    Ja nie lubie az tak bardzo orzechow wloskich ale bardzo mi smakuja w ciastach, a szczegolnie w baklavie.

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 15:15:19:

    Superowe;) Napewno pyszne,ja uwielbiam takie rzeczy ;D
    zapraszam do mnie-www.waniliowachmurka.blox.pl

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 15:28:56:

    Pyszne ale tez i bardzo slodkie:) Chyba zjadlam troche za duzo;)

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 22:21:33:

    Ale się musiałaś przy nich narobić!!! I bardzo profesjonalne Ci wyszły :) Ja niestety nie mogę jeść baklavy. Jest dla mnie zdecydowanie za słodka ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/25 23:00:25:

    Casiapaw dziekuje :) Staralam sie. Nie mozesz jesc baklavy??? ja uwielbiam baklave i wszystkie greckie slodycze w syropie. Dzisiaj zjadlam az 5 kawaleczkow:D

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 07:53:42:

    O jejku !!!!! Cóż to za cudeńko ? i znowu to ciasto ;) Wygląda bardzo tajemniczo dla mnie , gdyż nigdy nie jadłam baklavy. Wyobrażam sobie jednak ten smak, dlatego w weekend koniecznie wyruszam do Poznania po ciasto :)

  • malta_79 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 09:39:47:

    Kocham Baklavę :) Twoja wygląda absolutnie cudownie

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 10:04:19:

    Kuchareczko szukaj sklepow typu "kuchnie swiata", bo raczej watpie zeby mieli w supermarketach, choc nie wiem:) Powodzenia.

    Malto dziekuje. smakuje rownie dobrze jak ta z greckich cukierni:)

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 10:30:40:

    no właśnie nie mogą... Tak jak uwielbiam gracką i turecką kuchnię, tak ich słodyczy po prostu nie trawię :/ Zdecydowanie wykraczają poza moje granice słodyczowej tolerancji ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 10:33:02:

    hihihi
    Nie wszystkie greckie slodycze sa az tak bardzo slodkie, tylko te w syropie. Moze powinnas sprobowac czegos innego? Oferta jest ogromna:D

  • qoopka napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 20:13:15:

    niesamowite!!! zawsze chcialam wiedziec jak to sie robi...bo smakuje super!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 20:29:13:

    Szkoda ze cie nie ma blizej bo bym cie poczestowala:) A jak widzisz robi sie calkiem latwo:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 20:40:35:

    Iwonko siedzi w piekarniku, zobaczymy jak wyjdzie:-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 20:50:50:

    wow!!!! LATWO POSZLO:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 20:52:50:

    Anitko pamietaj zeby goracym syropem polac goraca baklave. Jaki syrop robisz? Ja zdecydowanie wole ten tradycyjny z samego cukru:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 21:14:34:

    Dziękuję będę pamiętać:-) Tym razem zrobię z miodem a następnym razem spróbuje tego tradycyjnego. Ależ piękny zapach się roznosi:D Mniam, mniam będzie jutro:D

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/26 22:12:10:

    Koniecznie napisz jak wam smakowalo:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/27 13:39:09:

    Mniam, mniam, mniam.....:-)) To jest ten smak, który pamiętałam z Grecji:-) wizualnie nie wyszło mi takie ładne jak Twoje ale w smaku miodzio:-) Następnym razem zrobię z syropem w wersji bez miodu, chociaż ta bardzo mi smakowała:-) Dziękuję za przepis - po raz kolejny i z pewnością nie ostatni;-) Pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/27 16:23:55:

    Bardzo sie ciesze:) nastepne bedzie galaktobourako(?) ;)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/27 18:03:34:

    Ale mam wielką ochote na to ciacho. Niestety w mojej malej miescinie kupienie ciasta filo graniczy z cudem.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/27 22:06:24:

    Aniu moze kupisz jak pojedziesz gdzies do wiekszej miesciny;)

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/28 22:42:03:

    Iis :)
    Pieczenie baklavy muszę odłożyć na póżniej, gdyż zamiast wypadu po ciasto, wybrałam się z dzieckiem do lasu. Przynajmniej zamiast nabierać kilogramów, to je gubiłam , podczas spacerku po lesie ;)
    Dziekuje za podpowiedz, faktycznie w marketach mogę tego ciasta nie znalezc.

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/29 13:07:12:

    Iwonko bardzo się cieszę i czekam na tą galakto....:-) Czy ona też jest z orzechami włoskimi? A kiedy będzie Twoja Pavlova w wersji czekoladowej. Czekam i czekam, bo chciałam zobaczyć jak Tobie wyszła. Była równie wysoka jak biała?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/29 13:10:05:

    Anitko galaktouburako jest bez orzechow, to ciasto fillo z kremem w srodku nasaczone syropem. Ulubione ciasto mojego meza. Pavlova bedzie nastepnym razem;) Tak wyrosla mi dosc wysoka, moze nie az tak jak ta biala ale dosc wysoka.

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/29 13:30:56:

    To czekam na jedno i drugie:-)

  • Gość elmanana napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2008/09/30 09:26:10:

    Cudowne!
    Kolejna pyszność z Grecji ;p którą, nie ukrywając uwielbiam.
    Ahh te greckie cukiernie, piekarnie, gdzie widząc te wszystkie słodkości nie wiedziało się co wybrać ( dlatego ja zawsze wychodziłam, ze sporymi pakunkami ;p). A baklava, to już naprawdę najsłodsze wspomnienie wakacyjne ;D
    Nie mam innego wyjścia jak, spróbować odtworzyć "TEN" smak - a to wszystko dzięki Tobie;D hmm... teraz tylko wystarczy zakupić phyllo - poszukiwania będą trudne, ale nie zrezygnuje tak łatwo ;p

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/09/30 13:23:43:

    Elmanana te wszystkie grecki pysznosci przygotowuje sie bardzo latwo. Wygladaja tylko skomplikowanie;) Jak znajdziesz fillo to sama zobaczysz ze zrobienie tkiej baklavy to chwila. Nawiecej czasu zajelo mi miazdzenie orzechow;) Moze u siebiegdzies znajdzies sklep typu "kuchnie swiata", tam powinni miec fillo, a jak nie to zawsze mozesz zrobic sama;)
    pozdrawiam
    iwona

  • katarzyna-80 napisał(a) komentarz datowany na 2008/10/02 08:03:07:

    Witam.
    Cisto filo można samemu zrobić, tylko jest ono bardzo pracochłonne i ręce bolą od wałkowania 3 dni :-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/10/02 10:01:41:

    a to racja;) hiihihi

  • Gość AniaSz napisał(a) z *.chem.univ.gda.pl komentarz datowany na 2008/10/06 15:35:55:

    jadalam Bakalwe w tym roku po raz pierwszy i sie absolutnie zakochalam...niebo w gebie:)
    A Ty Ajłona jestes niesamowita-chcialbym byc Twoja sasiadka;)-codziennie przychodzilabym pozyczac cukru..hehe...Buzka

  • Gość AniaSz napisał(a) z *.chem.univ.gda.pl komentarz datowany na 2008/10/06 15:37:37:

    a tak BTW-mnie powiedziano ze Baklawa jest Tureckim deserem...

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/10/06 15:37:40:

    No widzisz Aniu poprostu musisz zamieszkać gdzieś w pobliżu;) Buziaki

  • Gość AniaSz napisał(a) z *.chem.univ.gda.pl komentarz datowany na 2008/10/06 15:43:11:

    moze juz niedlugo:))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/10/06 15:46:54:

    Aniu czekam cierpliwie.
    Jesli chodzi o baklave to mozna ja kupic i w Grecji i Turcji. Niektorzy twierdza ze to turecki smakolyk, niektorzy ze grecki. Co za roznica? Smakuje dobrze i tyle;)

  • Gość AniaSz napisał(a) z *.chem.univ.gda.pl komentarz datowany na 2008/10/06 16:03:25:

    jest cholerenie slodka, ale przez to taka smaczna...:))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/10/06 16:04:13:

    Dokladnie! slodycze musza byc slodkie:)

  • slodka-i-kwasna napisał(a) komentarz datowany na 2008/10/15 00:35:31:

    Dokladnie o to mi chodzilo, dzieki wielkie za przepis i taka dokladna dokumentacje:)!
    Bedac jeszcze w Grecji zastanawialam sie co to za syrop. Troche podobny do miodu, ale za rzadki, nie az tak wyrazisty... a teraz juz wiem:). Pozdrawiam bardzo

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2008/10/15 09:58:33:

    Slodycze w Grecji sa nasaczone w syropie, ktory robi sie z wody i cukru i nie ma tam w ogole dodatku miodu. Takie sa najlepsze. Tutaj podaje tez przepis na wersje syropu z miodem, dobra, ale to juz nie to samo:)

  • Gość ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2009/02/18 23:06:09:

    skorzystałam z przepisu, dziekuje bardzo za zamieszczenie go!
    tylko przez leniwość i trudności z dostępem ciasta phyllo użyłam francuskiego bo wydało mi się że efekt będzie bardzo zbliżony (warstwy!) (w Turcji mieszkałam przez 7 miesięcy i dokładnie zapoznałam się tam z konstrukcją i strukturą ciasta w baklavie;P )
    zrobiłam również tylko jedną warstwe ciasta-orzechy-ciasto.
    i efekt był mimo uproszczenia znacznego- wspaniały ! wszystkim bardzo smakowało i do "prawdziwej" baklavy łudząco podobne:)
    pozdrawiam i życzę więcej tak pysznych przepisów (świetny blog!)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/02/20 17:14:27:

    Ewo bardzo mi milo:) Ja tez jestem wielbicielka ciasta francuskiego:) Z ciastem phyllo wcale nie jest tak duzo roboty, jesli kupi sie je gotowe:) Ukladanie warstw ciasta to fajna frajda:)

  • Gość napisał(a) z 217.153.102.* komentarz datowany na 2009/12/17 09:57:43:

    Pierwszy raz baklavę jadłam w Anglii różne rodzaje i się zakochałam, uwielbiam tą słodycz.
    Postanowiłam po eksperymentować na Święta, dzięki za zamieszczenie tego przepisu.Pozdrawiam

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/17 18:57:54:

    Ciesze sie, ze przepis sie przyda:)

  • Gość UncleS napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/03/31 16:17:33:

    Witaj
    Chciałbym zapytać jak przechowywać baklawę i jak długi ma termin ważności? :)

    Pozdrawiam

  • Gość UncleS napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/03/31 17:09:24:

    Zrobiłem i wyszło takie coś:

    img249.imageshack.us/img249/412/74711622.jpg

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/31 19:26:08:

    UncleS wyglada bardzo apetycznie:) ja zawsze przechowuje baklawe w lodowce, nawet do tygodnia.

  • Gość UncleS napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/03/31 19:44:28:

    Powiem Ci, że dostałem Baklavę do herbaty w takiej fajnej knajpce Greckiej we Wrocławiu(zwie się Greco - genialne jedzenie i wieeelkie porcje w super cenach) i tam trochę inaczej wyglądała i smakowała. Zresztą tam pierwszy raz spróbowałem i tak mi posmakowała, ze chciałem podziałać w domu. Jednak mają jakiś inny przepis, jest bardziej orzechowa i rozpływająca się(po części pewnie przez ciasto). Pokombinuje dalej, może następnym razem jeszcze lepsza wyjdzie, aaa i może uda mi się czegoś dowiedzieć na temat przepisu w tamtej knajpce.

    Dzięki za odpowiedź!

  • Gość UncleS napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/03/31 19:49:53:

    aha, dodam jeszcze, że "masę orzechową" zrobiłem tak, ze poleciałem blenderem orzechy, a cukier i cynamon najpierw zamieszałem z niewielka ilością wody,a potem dodałem do orzechów i wyszła mi taka fajna "masa";)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/31 20:07:04:

    UncleS jest cale mnostwo przepisow na baklave. W wiekszosci knajpek baklawa jest bez miodu w syropie. bardzo czesto w srodku jest mieszanka orzechow, a nie same wloskie. Nawet w Grecji co cukiernia to inna baklava:) Sa pyszne, zawsze swieze i niezbyt drogie dlatego malo ktora Greczynka przygotowuje baklave w domu. Moj maz jest Grekiem i kocha baklave, dlatego czasami przygotowuje ja sama w domu:)
    Aaaa sprawdz czy w tej knajpce maja kataifi. Ja je uwielbiam:)

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2010/12/03 21:39:37:

    Baklava jest z turcji!

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/03 22:17:01:

    Baklava jest rownie popularna w turcji jak i grecji:)

  • Gość Smakosz napisał(a) z 46.112.14.* komentarz datowany na 2010/12/22 11:25:18:

    Dla zainteresowanych znalazłem polskiego sprzedawcę Baklavy wraz z wysyłką.
    Strona internetowa arabiansweets.pl
    Na razie nie zamawiałem ale myślę że sie skuszę :) mniam

  • Gość napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2010/12/28 15:39:16:

    Witajcie
    Dla zainteresowanych wyjątkowym smakiem
    Znalazłem w Polsce sklep wysyłkowy z oryginalną świeżą Jordańska Baklavą :)
    polecam

    www.arabiansweets.pl

    Nie wiem czy ktos z Was korzystał, ale ja na pewno po nowym roku spróbuje :)

    Krzysiek

  • Gość mgoplana napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/08/20 19:52:42:

    Wspaniałe przepisy greckie! Kupuję składniki i robię baklavę. Niedawno wróciliśmy z Krety i zajadałam się tam tymi pysznościami. Strasznie się cieszę,że znalazłam Twojego bloga.Pozdrawiam!

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/20 20:58:44:

    mgoplana jesli lubisz greckie jedzenie to zapraszam tez na mojego drugiego bloga zachcialomisiegotowac2.blox.pl/html W spisie tresci znajdziesz przepisy na wiele greckich potraw, tutaj jest spis tresci zachcialomisiegotowac2.blox.pl/strony/prostozgrecji.html A tutaj na greckie slodycze zachcialomisiegotowac.blox.pl/strony/prostozgrecji.html pozdrawiam Iwona

  • Gość iga napisał(a) z 78.9.154.* komentarz datowany na 2015/07/31 23:31:57:

    Zrobiłam. Dałam mix orzechów włoskie, pistacje i migdały. Polowe cukru i aromat śmietankowy. Pycha!

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/01/06 16:29:49:

    DZIĘKI ZA PRZEPIS

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia