Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

sobota, 24 stycznia 2009

Ciastka francuskie z serem

Szczyt lenistwa i całkiem dobrze mi z tym ;) Polubilam ciasto francuskie i dość często je ostatnio kupuje. Znowu szybko i.. smacznie:)

ciastka francuskie z serem

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
Masa serowa:
  • pół kostki sera, najlepiej zmielonego, choć można rozetrzeć ser widelcem
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść rodzynek
  • trochę cukru waniliowego

Wszystkie składniki  na masę serową dobrze utrzeć. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.

 

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 0.5cm. Wycinać koła bądź kwadraty. Nadziewać masą serową i skleić jak pierogi. Można zostawić środek niesklejony. Jeśli się ciastka skleja całkowicie to trzeba zrobić w nich dziurki widelcem, bo inaczej pod wpływem uchodzącej pary się otworzą. Ja czasami wolę jak się otwierają, bo powstają z nich wtedy fajne potworki, na przykład takie

potworki z serem

 

potworki z serem

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
sobota, 24 stycznia 2009 14:38

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 14:53:54:

    U mnie w lodówce też leży sobie ciasto francuskie i słyszę jak mnie woła ;)
    Bardzo lubie to ciasto, ale ostatnio zmieniły się moje upodobania i nawet bardziej smakują mi wytrawne wypieki z jego udziałem.Pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 14:56:52:

    no mi te wytrawne tez smakuja;) Szczegolnie kurczak w ciescie francuskim:D

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:01:41:

    Iwonko,jakie one są apetyczne! Biały ser i rodzynki, ciasto francuskie - to świetne połączenie:) Chyba muszę się zaopatrzyć w ciasto francuskie :)))
    PYSZNOSCI :)))
    Pozdrawiam ciepło:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:03:34:

    Majanko zapomnialas o czyms waznym... jak szybko je sie robi:D
    Milego weekendu

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:05:57:

    Mniam! Dobrą stroną posiadania lenia są np. takie ciastka :). Prosto, szybko, smacznie. Pyycha ;)!
    Pozdrówka

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:11:03:

    Olalala dokladnie tak jak mowisz;)

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:24:38:

    Sama bym takie zjadła...;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:28:22:

    Zemfiroczka to "rozleniw" sie troszke i zrob:D

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:30:23:

    No tak, pomysł na expresowe słodkości :) Chociaż lubię jak mąż robi ciasto francuskie. Tylko ze trwa to pół dnia...

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:32:36:

    Kasiu dlatego czasami warto isc na latwizne;) Buziaki

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 15:48:25:

    Dokładnie , masz rację,a to wielka zaleta!:)) Miłego dnia :))

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 16:07:04:

    Nadzienie jak do naleśników z białym serem na słodko. Czyli pycha :)

  • kachna.pl napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 16:38:39:

    Witaj Iwonko :)
    Widzę dzisiaj francuskie w odsłonie serowej :) Ja mam zawsze to ciasto w domu i na słodkości i na kurczaka w cieście :)
    Ale najbardziej smakowały mi ciasteczka francuskie z marcepanem właśnie z Francji :)
    Polecam !!!
    Pozdrawiam
    Kasia

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 16:43:19:

    Moja koleżanka zrobiła takie na wigilię,tyle,że zamiast sera dała w środek mus jabłkowy.Muszę przyznać ,ze Twoje bardziej by mi napewno przypadły do gustu-bo uwielbiam ser biały!:)
    Pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 16:55:36:

    Usmiecham-sie ja robie tez takie nadzienie do drozdzowek:)

    Kasiu z marcepanem nigdy nie jadlam

    Olciaky ja bardzo lubie ciasto francuskie z jablkami, ale sama jeszcze nigdy nie robilam.

  • gudeli napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 17:31:13:

    Dla mnie to juz szczyt marzen! Uwielbiam ciastka z serem a francuskie to juz w ogole bajka! Chyba musze tez sprobowac...

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 20:27:06:

    Iwonko , w wersji serowej wyglądają pysznie !
    A moje francuskie leży w zamrażarce i czeka - jakoś się za nie zabrać nie mogę ;\

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/24 22:16:11:

    Gudeli sprobuj koniecznie:)

    Abbro zrob cos z tym ciastem, bo sie popsuje;)

  • Gość karolina napisał(a) z 79.191.217.9* komentarz datowany na 2009/01/25 15:13:19:

    bloga czytam z niesłabnącym zainteresowaniem dla talentu i chciejstwa robienia takich cudnych rzeczy.
    a w końcu przepis, z którym moge się w pelni identyfikować:D:D:D ostanio choruje na ciasto francuskie i wpcycgam w nie co tylko mogę.ale i tak z serkiem jest najlepsze!

    Pozdrawiam serdecznie!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/25 15:15:05:

    Karolino ciasto francuskie jest pyszne kazdy to wie;) A probowalas moze zrobic wersje wytrawna? Kurczak z pieczarkami w ciescie francuskim to dopiero pychota:)

  • notme-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/27 10:07:34:

    Szczyt lenistwa, a jaka rozkosz. :)))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/27 20:33:21:

    Notme dokladnie tak jak mowisz;)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/27 21:13:10:

    Iwonko one wyglądają cudownie! Zupełnie nie wiem jak to sie stalo, ze przegapiłam taki pyszny wpis! Chyba tytuł mnie zmylił;) A ja właśnie myślę o pewnym wypieku z udziałem ciasta phylo;) Pozdrówka!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/27 21:22:46:

    Ciasto phylo? mniammmmm

  • qoopka napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/27 22:14:25:

    no prosze czyli nie tylko ja szaleje za prostota ciasta francuskiego raz dwa i pysznosci na stol z serem nie probowalam przyznaje sie ...wpisuje na swoja wishliste do zrobienia :D buziak

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/27 22:15:36:

    Qoopko z serem sa pyszne:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/27 22:47:18:

    Troszkę ponad godzinkę temu tu byłam , i taka zmiana! Iwonko jest ślicznie! Bardzo mi sie podoba w nowych kolorach:) ja też powolutku myślę o zmianie szablonu, tylko jeszcze nie mogę się zdecydować na który zmienić;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/27 23:30:46:

    Anitko mi sie za bardzo nie podoba, ale spedzialam tyle czasu szukajac czegos odpowiedniego, ze w koncu sie poddalam. Pewnie za jakis czas bede starala sie znalezc cos ladniejszego.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/28 09:06:21:

    Jak slicznie u Ciebie Iwonko! :))) Bardzo mi się podoba :))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/28 18:46:58:

    Majanko ciesze sie ze Ci sie podoba:) Mi nie za bardzo, ale jest lepiej niz bylo;)

  • malta_79 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/30 09:40:31:

    Ależ fajne!

  • notme-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/30 21:06:51:

    Inaczej tu u Ciebie,podoba mi się. :)

  • mietowka22 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/30 21:18:57:

    a jamam ciasto w lodówce i właśnie wczoraj się zastanawiałam co z nim zrobić, a ser też by się znalazł :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/30 21:56:08:

    Malto dziekuje

    Notme milo mi to slyszec

    Mietowka a rodzynki tez sa?;)

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/31 12:21:42:

    Jak u Ciebie ładnie , nowa oprawa , super:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/31 13:28:27:

    Kuchareczko dziekuje bardzo:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/02/01 13:43:21:

    Iwonko posłałam Ci maila na gazetowego:) Dostałaś?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/02/01 15:33:54:

    Tak Anitko. Dziekuje pieknie. Bardzo mi pomoglas:) cos wybiore z tego co proponujesz i dam znac jak wyszlo:)
    Buziaki

  • 36historyjek napisał(a) komentarz datowany na 2009/02/06 14:13:06:

    A ja mam pytania: ile dokładnie wziąć tego sera i jak długo piec i w jakiej temperaturze. Przepraszam za te pytania, ale jestem początkującą kucharką...
    senzafineb.blogspot.com/

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/02/06 17:01:42:

    36historyjek w przepisie jest pol kostki sera, kosta jest wielkosci kostki masla, chyba 250g jesli sie nie myle. Ja pieklam w 180 C. nie pamietam jak dlugo, ale po 10 minutach otworz piekarnik i zajrzyj czy ciasta sie zrumienily. Wydaje mi sie ze 15-20min wystarczy. To zalezy od piekarnika.
    pozdrawiam

  • Gość napisał(a) z hell.cx komentarz datowany na 2009/04/07 21:31:51:

    ciasto francuskie, które kupuję jest okragle, robilam te ciasteczka 2 razy ale mam problem z kształtem jaki mam wyciac oraz ze sklejaniem, Jak to robisz?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/07 21:43:40:

    Ja kupuje ciasto w ksztalcie kadratu, ktore kroje w mniejsze kwadraty. Czasami jednak szklanka wycinam kola. Resztki ktore zostaja z brzegow, zagniatam, rozwalkowuje w kwadrat i wykrawam mniejsze kwadraty. Mozna je sklejac jak pierogi, ale jesli nie zrobi sie duzo dziurek to i tak sie otworza. Ja czasami sklejam tylko brzegi a srodek zostawiam lekko otwarty. Zresza jak widac na zdjeciach nie bardzo przjemuje sie ich ksztaltem i dlatego kazdy wyglada inaczej, ale smakuja wszyskie rownie dobrze:)

  • Gość dorotka napisał(a) z 178-37-104-191.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/01/31 12:21:08:

    iwonko bardzo dobre są twoje ciastka ale spróbuj do nich dodać kawałek brzoskwini wiesz tej z puszki wyjdą smaczniejsze tylko do masy serowej nie dodawaj rodzynek :)POLECAM i też jestem fanką ciasta francuskiego
    Dorota26lat

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/01/31 12:23:30:

    Dorotko dziekuej za rade, skorzystam przy nastepnej okazji:)

  • Gość napisał(a) z 178-37-90-108.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/01/13 14:07:52:

    Super

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia