Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

czwartek, 08 stycznia 2009

Kwadraty z ciasta francuskiego

Tym razem poszłam na łatwiznę. Ciastka francuskie z gotowego ciasta francuskiego;) Tłumaczę się tym, że blaszki ciasta nie warto dla samej siebie piec, bo sama musiałabym je zjeść. Z tym pewnie nie miałabym problemu, ale lepiej poczekam z pieczeniem aż mój mąż się tu przeprowadzi. Dzisiaj pokaże jak szybko można przygotować coś słodkiego i zaspokoić swoją potrzebę na cukier;) Wystarczy tylko mieć:

 

  • gotowe ciasto francuskie
  • dżem
  • cukier puder do posypania.

 

Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 0.5cm i pokroić w niewielkie kwadraty. Na środku każdego kwadratu zrobić małe wgłębienie i nałożyć dżem. Kwadraty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec aż kwadraty się zrumienią, około 15 min. Przestudzić i posypać cukrem pudrem. Szybko, łatwo i smacznie:D

 

kwadraty z ciasta francuskiego

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
czwartek, 08 stycznia 2009 19:35

Polecane wpisy

  • Biscotti z migdałami i morelą

    Jutro przychodzi do mnie koleżanka na kawę, a mi się dzisiaj tak strasznie nie chciało iść na zakupy. Przejrzałam szafki i przepisy na blogach i znalazłam coś s

  • Chocolate chip cookies

    Czasami znajduje fajne przepisy, które czekają później na wykonanie wiele dni, czasami miesięcy. Zdarza się jednak, że zobaczę jakiś przepis i od razu biorę się

  • Pierniki staropolskie - pieczenie i dekorowanie

    Dzisiaj pół dnia spędziłam dekorując pierniczki. Ciężka to praca, oj ciężka. Ciasto na te pierniczki przygotowałam około 5 tygodni temu z przepisu Gani. W pią

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/08 21:17:35:

    Pysznie wyglądają , dżemik kusi - czy to mój ulubiony , truskawkowy ? ;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/08 21:31:30:

    Ja lubię takie ciasteczka :))) Wyglądają pyszniutko! Mniamku :) A no wlasnie, jaki dżemik ? :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/08 22:04:01:

    Abbro, Majanko
    Dzem jest truskawkowy. Tym razem sie nie popisalam moim wpisem, ale jak maz sie zjawi to bede znowu piekla wiecej;)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/09 06:59:30:

    E tam , nie bądź taka krytyczna - bardzo fajne są ! A ja też się przymierzam do takich ciasteczek [ w zamrażarce mam francuskie i czeka na okazję :) ] .

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/09 08:51:15:

    Abbro chetnie zobacze co Ty wyczarujesz z ciasta francuskiego:) Milego dnia

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/09 15:06:10:

    E tam, są śliczne! A najprostsze zawsze najlepsze ;). Strasznie smakowite te ciacha :).

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/09 16:20:10:

    Tak sobie właśnie myślałam, że jak tylko mąż do Ciebie dotrze to będzie więcej wpisów;) Ja też więcej przygotowuję, kiedy jesteśmy razem:) A ciasteczka bardzo mi się podobają:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/09 16:44:40:

    Olalala dziekuje bardzo:)

    Anitko i tak duzo pieczesz. Domyslam sie ze Twoj synek zjada wiekszosc smakolykow:)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/09 21:52:53:

    jeja, uwielbiam ciasto francuskie, czy to na słodko czy wytrawnie.
    Jutro znowu robię bułeczki czosnkowe, tęskniłam za nimi okrutnie:-) Pozdrawiam

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/09 21:55:31:

    a ja lubie buleczki czosnkowe:) pod warunkiem ze wszyscy je jedza;) Wtedy nie czuje sie zapachu hihihi

  • notme-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/10 13:16:47:

    Ciasto francuskie z marmoladą czy dżemem mi najlepiej smakuje. :)
    Bułeczki czosnkowe piszecie mmm... :)
    Pozdrawiam!

  • iis11 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/10 13:41:30:

    Notme, co to w ogole jest ciasto francuskie? juz zapomnialam jak smakuja;)

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/10 19:07:13:

    Iis:)
    świetny sposób na szybkie przygotowanie smacznego smakołyka :).Taki deserek robię bardzo często i zawsze wszystkich smakuje :)Pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/10 19:32:59:

    Kuchareczko ale wydaje mi sie ze zdjeciami sie nie pochwalilas

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/12 09:53:38:

    Hmmm...faktycznie zdjecia nie mam;) z tymi ciastkami jest tak ,że głodomory czekają na nie , gdy ciastka są jeszcze w piekarniku i zwyczajnie nie ma szans ,aby im zrobić fotki ;) Ale następnym razem spróbuję jedno ciacho wyrwać do zdjęcia :)

  • kachna.pl napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/16 07:43:27:

    Witaj Iwonko :)
    Wypadłam na tydzień z obiegu ;) Komp tydzień w formacie i jak bez ręki :)
    Ja mam zawsze ciasto francuskie w lodówce. teraz to mamy w naszych sklepach ale w dobie PRL-u woziłam je sobie z Ostravy.. bo robiłam je raz w życiu i dziękuję ;)
    A takie ciasteczka często goszczą w moim domu i sa zjedzone jeszcze ciepłe (trzeba uważać żeby się dżemem nie poparzyć ;)
    Pozdrawiam
    Kasia

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/16 15:07:11:

    Kasiu nie ma chyba nic szybszego niz przygotowanie ciastek z gotowego ciasta francuskiego;) My tez zjadamy je cieple... no wlasnie ten goracy dzem. Nie raz sie poparzylam;)

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 09:53:44:

    Dasz wiarę, że ja jeszcze nic z francuza nie robiłam? No i to filo jeszcze..

    pozdrówka

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 10:12:08:

    wierze, bo ja zaczelam kupowac ciasto francuskie i filo pierwszy raz pod koniec zeszlego roku:)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/21 13:57:32:

    Miło czasem iść na taką słodką łatwiznę:)
    www.wanliowachmurka.blox.pl-serdecznie zapraszam.
    Pozdrówka!

  • Gość napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2010/11/05 15:34:42:

    SUPER!!!!Skusil mnie ten przepis do wyprubowania ciasta francuskiego,wczesniej nigdy nie jadlam.Pyszne

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia