Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

piątek, 16 stycznia 2009

Tarta cytrynowa z bezą

Mój mąż uwielbia wszystkie ciasta cytrynowe. Do dzisiaj wspomina sernik z cytrynową glazurą. Przed wyjazdem upieklam dla niego tartę cytrynową. Niby dla męża, ale sama zjadłam połowę;) Bardzo nam smakowała. Planowałam ją upiec nie raz, ale odkładałam i odkładałam, bo nadal nie mam formy do pieczenia tart. Moją tartę upiekłam w zwykłej okrągłej formie o średnicy 28cm. Przepis pochodzi z pracowni wypieków.

 tarta cytrynowa


Spód:

  • 180 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 g zimnego masła
  • 35 g zimnej margaryny
  • 40 ml zimnej wody


Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Można wykorzystać do tego robot kuchenny. Ciastem wyłożyć spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzać do 190 st C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 20-25 minut. Ciasto powinno się zrumienić.


Krem:

  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 260 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 270 ml wody
  • 55 g masła
  • 4 żółtka
  • 70 ml soku z cytryny (dałam więcej)
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny



Beza:

  • 4 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 110 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 70 g wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego



Krem
Mąkę ziemniaczaną, cukier i sól wsypać do rondelka i dokładnie wymieszać. Wlać powoli wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Zagotować na bardzo małym ogniu, mieszając do czasu aż się zagotuje. Dodać masło, wymieszać i zdjąć z ognia.

Łyżkę masy dodać do żółtek, wymieszać. Następnie żółtka wlać do garnka z masą, dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać i gotować kolejne 2 minuty. Gorący krem położyć na upieczonym spodzie, przykryć folią spożywczą, co zapobiegnie powstawaniu kożucha na kremie i przygotować bezę:


Beza
Białka i sok z cytryny ubijać trzepaczką lub mikserem do czasu, aż piana potroi swoja objętość. Powoli dodawać cukier, nadal miksować.

Mąkę wsypać do rondelka, wlać wodę, wymieszać dokładnie i delikatnie podgrzać. Kiedy zacznie się robić kisiel (po ok. 30 sekundach), dodać wanilię i całość wlać do ubijającej się piany. Ubijać jeszcze chwilę, po czym pianę wyłożyć na gorący krem cytrynowy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C i piec ok. 10-15 minut - do czasu aż piana będzie lekko złocista.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Tarta smakuje najlepiej dzień po upieczeniu.

tarta cytrynowa

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
piątek, 16 stycznia 2009 22:36

Polecane wpisy

  • Tort urodzinowy

    Minęły prawie dwa miesiące od Daphne urodzin, a ja jeszcze nie miałam czasu żeby pokazać jej tort urodzinowy. Przepis dopiszę innym razem, jak znajdę trochę cza

  • Biały tort kokosowy z czekoladą

    Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam dwa torty. Jeden był kokosowy, a drugi z bitą śmietaną. Oba pyszne, nie za słodkie. Sama nie wiem, który mi bardzie

  • Tarta cytrynowa

    Nałogowo już przeglądam całe mnóstwo kulinarnych blogów. Znajduje tam wiele przepisów wartych wypróbowania. Zapisuje wszystkie, które mnie zaciekawią i czekają

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/16 23:09:02:

    Ale duża beza :) I chyba widzę zalążki rosy? Wygląda mega pysznie :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/16 23:10:41:

    Kasiu duza beza byla i rosa tez;) Jesli lubicie cytrynowe ciasta to goraco polecam:)

  • Gość kawusia35 napisał(a) z *.multimo.gtsenergis.pl komentarz datowany na 2009/01/17 01:13:05:

    jest piękna.....

  • poswiatka napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 07:05:49:

    Ha! No to teraz bez na moich ciatach też będą takei piękn, grube i bieluchne!. :-D Jka to dobrze podpatrzeć kogoś kto wie co robi. ;-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 08:40:03:

    Iwonko, tarta wygląda cudownie! A ta rosa.. wow! :) Naprawdę pięknie. Musi być pyszna, ja uwielbiam cytrynowe wypieki. Musze kiedyś taką zrobić . Też nie posiadam formy do pieczenia tarty, zamierzałam kupić, ale jakoś mi to nie wychodzi i pewnie upiekę w zwykłej formie :)
    Miłego weekendu:)

  • mietowka22 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 08:59:44:

    mmmm ależ smakowicie wygląda :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 09:50:02:

    Kawiusia 35 Dziekuje slicznie:)

    Poswiatka wcale nie wiedzialam co robilam, tak samo wyszlo;)

    Majanko ja doszlam do wniosku ze forma do tary nie bedzie mi potrzebna. Zreszta ta beza tutaj tak wyrosla ze forma do tarty bylaby za niska;) Buziaki

    Mietowka22 a jak smakuje;) pozdrawiam

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 09:55:24:

    Mmmm, no superancko wygląda!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 10:12:35:

    Zemfiroczka najwazniejsze ze super smakuje;)

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 11:17:55:

    Piękna! Serio serio ;)

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 11:27:28:

    Przecudna prawie-tarta :)! Nie dziwie się, że pół zjadłaś sama, któż postąpiłby inaczej :)? Mniamuśna!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 13:24:28:

    Kasiu skoro na serio to pieknie dziekuje:)

    Olalala czemu "prawie-tarta"? Tarta pieczona w zwyklej formie to tez tarta:P

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 16:24:29:

    iis, ale czy ta tarta nie wyleci mi z formy? to Znaczy czy ona nie jest za wysoka, że mi sie porozplywa na boki górą?

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 16:45:54:

    Usmiecham-sie - ja pieklam w zwyklej okraglej formie. Mysle ze forma do pieczenia tarty moglaby byc troche za niska:) choc w orginalnym przepisie tarta byla chyba pieczona w formie do pieczenia tart.

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 19:41:26:

    Iwonko wygląda obłędnie i pewnie jest pyszna:) muszę o niej pomyśleć. bardzo lubię takie cytrynowe smaki:) Pozdrawiam:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 19:45:20:

    Anitko jak dla nas to ta tarta byla super:)

  • notme-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 20:07:49:

    Wyglada bardzo delikatnie, pewnie roplywa sie w ustach. :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 20:40:26:

    Cytrynowe pychotki:) koniecznie do wypróbowania :) Pozdrawiam

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/17 23:30:16:

    Notme ano rozplywa sie, rozplywa;)

    Kuchareczko zauwazylam ze tez lubisz cytrynowe ciasta:)

  • kachna.pl napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/21 11:00:46:

    Iwona... piękna ta Twoja tarta :) ja ostatnio kupiłam naczynie na tarte i czeka...trochę mnie przeraża wyklejenie formy ciastem ;)
    Pozdrawiam
    Kasia

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/21 13:49:48:

    Mniaaaamm..
    nie ma to jak dostawa witaminki C w takim cieście;)
    www.wanliowachmurka.blox.pl-serdecznie zapraszam.
    Pozdrówka!

  • alinkawyka napisał(a) komentarz datowany na 2009/01/28 22:33:25:

    Piękna, okazała, delikatna i tak bardzo kuuuusząca.... Ale bym zjadła:)

  • Gość napisał(a) z 109.37.13.* komentarz datowany na 2011/02/04 23:02:01:

    A mi sie ciasto nie chcialo przyrumienic. I beza nie wyszla tak jak trzeba. Tzn chyba za dlugo przytrzymalam make z woda bo wyszla mi klucha i tak juz pozniej w bezie zostalo:( Ale Twoj wyglada pieknie..

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/05 09:35:23:

    skoro wyszla klucha to pewnie rzeczywiscie za dlugo podgrzewalas.

  • Gość Emi napisał(a) z *.fortes.com.pl komentarz datowany na 2011/12/30 22:24:41:

    Krem po jakims czasie zrobił sie wodnisty i im dłużej stał w lodówce tym bardziej sie wylewał.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia