Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

czwartek, 19 marca 2009

Chleb pszenny na zakwasie

To już mój trzeci wypiek na zakwasie:) Oczywiście z przepisu Mirabbelki. Zdjęcie niestety nie wyszło mi za ładne, ale innego nie mam:D

chleb codzienny na zakwasie

 

Składniki na zaczyn 300g:

  • 50g starter (używam zaczatka żytniego)
  • 200g mąka pszenna
  • 100g woda


Ciasto chlebowe
1000g:

  • 300g zaczyn jw.
  • 400g mąka pszenna typ 550 lub 650
  • 300g woda
  • 1,5 do 2 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Plan czynności z podaniem orientacyjnego czasu (podaje za Mirabbelką):

20.oo – I. dnia wieczorem wymieszać składniki zaczynu, który będzie dość ścisłą kulka ciasta. Przykryć, pozostawić na cala noc do przefermentowania (12-14godzin).

8.oo
- Następnego dnia wymieszać wodę z mąką, przykryć i odstawić na 20-30 minut.

8.3o
– Zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnić, dodać do mieszaniny jw. Mieszać całość na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodać sol i jeszcze raz wyrobić około 1 minutę.  Dać odpocząć 2-3 minuty i wyrabiać już energiczniej (mikserem przy zwiększonej prędkości) ok. 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odrywać się od brzegów miski. Jeśli potrzeba dodać odrobinę maki lub wody. Powstrzymać się przed dodawaniem zbyt dużej ilości maki!

9.oo
- Włożyć do miski wysmarowanej lekko tłuszczem, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.  Ciasto przyrośnie po tym czasie tylko minimalnie.


10.oo
– wyrzucić ciasto na blat lekko oproszony mąką, odgazować rozciągając w formie prostokąta. Zakładać boki ciasta - jak na rysunkach 1 i 2. Po tym złożeniu widać wyraźnie jak ciasto zmieniło swoja strukture. Włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić ponownie na 1 godzinę.

11.oo – ciasto powinno przyrosnąć prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucić na blat i powtórzyć odgazowywanie ciasta jak wyżej i odstawić ponownie na ok. 1 godzinę.

12.oo – wyjąć ciasto, uformować bochenek podłużny bądź owalny, napinając dobrze powierzchnie ciasta posługując się metodą składania jak wyżej.  Ułożyć bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym mąką złączeniem ciasta do góry. Szczelnie okryć ściereczka i dodatkowo folia i pozostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. Można też włożyć całość do lodówki na 10-12 godzin.

16.oo
– piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 240°C, (jeśli pieczemy na kamieniu to nagrzewamy go minimum 45 minut przed włożeniem chleba). Chleb wyjmujemy z koszyka, przykrywając go od góry np. deską do krojenia lekko obsypaną mąką, a potem odwracając. Jeśli koszyk lub ściereczka, na którym spoczywał chleb był dobrze wysypany mąką, nie powinno być kłopotu z wyjęciem go w całości. Nadmiar mąki można szybko, acz delikatnie omieść pędzelkiem, a chleb kilkakrotnie naciąć. Piekarnik naparować psikając kilkakrotnie do wnętrza spryskiwaczem do kwiatów (ostrożnie!) a chleb wsunąć na rozgrzana blachę bądź kamień.

16.2o – temperaturę można obniżyć o 10°C, piekarnik uchylić, a chleb odwrócić na osi o ok 180 st, żeby był wypieczony równomiernie ze wszystkich stron. Piec jeszcze 10-15 minut w zależności od zbrązowienia skorki. Wierzch chleba powinien być ciemno brązowy, a spód dość twardy, na tyle, aby postukany od spodu wydawał głuchy dźwięk.

16.35
– wyjąć i ostudzić na kratce. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
czwartek, 19 marca 2009 21:37

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/19 22:31:21:

    Wygląda świetnie! Gratuluję zakwasowych wypieków, swietnie Ci idzie Iwonko! Też bym tak chciała.
    Podziwiam za to trzymanie się godzin, bo u mnie z tym najciężej... ;))
    Pozdrówki ciepłe.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/19 22:32:48:

    Majanko dziekuje. Prawda ze chleby na zakwasie sie pyszne?:) Ja juz przymierzam sie do kolejnego wypieku:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/19 22:33:41:

    rumiany i piękny:-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/19 22:34:15:

    Ugotujmy dziekuje slicznie:)

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/20 01:37:02:

    Oj Iwonko, stajesz się specjalistką od zakwasów :)

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/20 07:55:59:

    Wspaniały chlebuś :) Ale się wciągłaś ;) co do Ciebie zaglądam to widzę kolejny nowy chlebek :) Przyznaj mi rację Iwonko ,że w pieczeniu chlebka i to jeszcze na zakwasie- jest coś magicznego, ja do teraz cały cykl pieczenia spędzam przed piekarnikiem wpatrzona w rosnący bochenek ;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/20 09:10:17:

    Pewnie,ze pyszne IwonkO!:))

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/20 12:00:05:

    Iwonko piekny chlebek:) Bardzo smacznie się prezentuje:)

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/20 19:34:49:

    Świetnie się prezentuje na tym "nieudanym" zdjęciu :). Musi być smaczny, tylko pogratulować takiej wprawy przy wypieku dopiero trzeciego chlebka :).

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/21 00:16:29:

    Kochani probowalam dzisiaj wielokrotnie odpowiedziec na Wasze komentarze, ale niestety blox traktuje je jako spam i nie pozwala mi ich dodac:) Moze sie tym razem uda wyslac ta wiadomosc;)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/22 23:03:10:

    Co tam zdjęcie - ważne , że chlebek wygląda apetycznie !

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/22 23:26:25:

    Abbro a najwazniejsze jest to ze bardzo dobrze smakuje:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia