Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

piątek, 13 marca 2009

Chleb codzienny na zakwasie

To już mój drugi chleb na zakwasie i zdecydowanie wolę wypieki z użyciem zakwasu od tych na drożdżach. Przepis pochodzi oczywiście ze strony Mirabbelki. Chleb bardzo smaczny, niestety traci szybciej swieżość niż chleb na zakwasie 60-godzinnym.

chleb codzienny

 

Składniki:

  • 400 g zakwaszonego ciasta żytniego zrobionego metodą 3-fazową
  • 100 g mąki żytniej chlebowej (np. typ 720) - użyłam razowej
  • 300 g mąki pszennej (np. typ 550)
  • ok. 150 ml letniej wody lub maślanki
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 20 ml oleju (opcjonalnie)

Sposób wykonania:
1. Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
2. Odstawić na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać. Ułożyć w formie, bądź uformować bochenek, przełożyć do dobrze wysypanej mąką miski lub koszyka.
3. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 do 4 godzin, lub do podwojenia objętości.
4. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub kamień i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230⁰C. Piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200⁰C i piec jeszcze ok. 35 minut do zbrązowienia skórki.
Ja piekłam ten chleb w okrągłej formie o średnicy 23 cm.

chleb codzienny

 

Chleb musi być całkowicie wyrośnięty zanim włożymy go do piekarnika. Im niższa temperatura w jakiej wyrasta chleb, tym dłużej to trwa.

 

chleb codzienny na zakwasie

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
piątek, 13 marca 2009 21:18

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/13 21:27:45:

    pięknie wygląda
    wierzę, że lepszy od drożdżowych,
    ale ja sama najpierw muszę upiec mój pierwszy na drożdżach,
    a może kiedyś w przyszłości spróbuję swoich sił w wypiekach na zakwasie:-)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/13 21:46:17:

    Iwonko wygląda bardzo smacznie:) Pyszne są chleby na zakwasie - prawda?:) Chociaż powiem ci, że ja nadal piekę też te drożdżowe:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/13 21:51:38:

    Ugotujmy to moze od razu zaczniesz swoja przygode z pieczeniem pieczywa od wypiekow na zakwasie?:)
    Anitko dziekuje. Ja tez nadal pieke pieczywo na drozdzach, np chlebek pita albo naan przynajmniej raz w tygodniu:)

  • evenka-arabeska napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/13 23:23:09:

    Śmiało , coraz śmielej... kolejny chleb na zakwasie :-) Sama korzystałam z tego przepisu i za pierwszym razem też użyłam mąki razowej (no , takiej średniej , ale chleb wyszedł dość ciemny) , ale za drugim razem użyłam już mąki białej (w końcu udało mi się ją zdobyć). Jak dla mnie różnica jest bardzo duża , ale to może dlatego , że nie jestem wielbicielką ciemnego pieczywa ;-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/13 23:35:38:

    Evenko no ja wlasnie mam ten sam problem. Moj maz zdecydowanie woli pieczywo jasne, ale w UK (przynajmniej tutaj gdzie mieszkam) z maki zytniej maja tylko razowa. W ogole to nie mam za duzego wyboru, kupuje zawsze dwie rodzaje maki: pszenna i zytnia razowa i na tym moj wybor sie konczy:(

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/13 23:47:15:

    Bardzo ładny chlebuś :) Widzę, że połknęłaś piekarniczego bakcyla ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/14 00:07:48:

    Kasiu pieczywo pieke od bardzo dawna, ale od kiedy udalo mi sie wyczarowac zakwas to juz w ogole czyste szalenswo;)

  • kachna.pl napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/14 07:39:10:

    Piękny jest :) ja coś tworzę...hahaha 3 maj kciuki żeby wyszedł.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/14 09:14:41:

    Kasiu kciuki zacisniete:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/14 10:03:40:

    Iwonko gratuluję kolejnego pięknego chleba na zakwasie! Jest sliczny, ma piękny kształt ! Super!:))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/14 10:05:36:

    Majanko jak widzisz zakwasu juz sie nie boje;)

  • notme-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/15 09:21:06:

    Chlebek wygląda wspaniale i na pewno też tak smakuje. :)

    Pozdrawiam ciepło!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/15 09:41:32:

    Notme dziekuje, pozdrawiam serdecznie:)

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/15 11:45:00:

    Ale śliczny chlebek :). Wygląda cudownie, musi być pyszny :).

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/15 11:51:00:

    Olu dziekuje slicznie:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/16 14:42:46:

    Iwonko nominowałam Cię do nagrody Kreativ Blogger Award:) Szczegóły u mnie:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/16 18:59:26:

    Anitko bardzo mi milo:) Dziekuje slicznie.

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/18 11:36:30:

    Kolejny piękny bochenek :) Fajnie wygląda pieczony w takim naczyniu, idealny okrąglutki ;) też muszę spróbować użyc do wypieku naczynie żaroodporne, zobaczymy co mi wyjdzie :)
    A póki co ,to muszę uzupełnić zapasy mąk do pieczenia chlebka, gdyz wszystkie mi się skończyły a ze zwykłej mąki pszennej dostępnej w markecie jakoś specjanie nie chce mi się piec :)Pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/18 17:51:51:

    Kuchareczko ja pieklam w okraglej formie do pieczenia ciast, ale czasami tez pieke w naczyniach zaroodpornych. Ja zawsze uzywam zwyklej maki pszennej, boo taka tutaj najlatwiej.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia