Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

niedziela, 29 marca 2009

Chleb mieszany na zakwasie

 To mój pierwszy udział w weekendowej piekarni, tym razem przygotowanej przez Agatę.

W piątek szukałam jakiegoś przepisu na chleb na zakwasie i przypadkowo trafiłam na blog Agaty i stwierdziłam, że to super okazja żeby przyłączyć się do zabawy. Widziałam już chleb Anitki i Majanki i aż trudno uwierzyć jak różne mogą być chleby z jednego przepiu. Mój chleb wyszedł ciemny, bo użyłam mąki żytniej razowej. Niestety w UK narazie nie znalazłam mąki żytniej pszennej.
Całkiem smaczny chlebek. Ja jednak uwierzyłam w siłę mojego zakwasu i upiekłam chleb bez dodatku drożdży. Oczywiście czas wyrastania znacznie się przez to przedłużył, ale mój zakwas mnie za zawiódł. Przepis podaje na chleb z dodatkiem drożdży

 Chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem drożdży (1 bochenek ok. 550g)

chleb mieszany za zakwasie

Zaczyn (50% hydracji)

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 33g wody
  • 66 g mąki


Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawić na 5-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe

  • 150g mąki żytniej typ 2000 (u mnie mąka żytnia razowa)
  • 100g mąki pszennej
  • 160-180g wody wody
  • 8g świeżych drożdży lub 1/2 drożdży instant (pominęłam)
  • 1 płaska łyżeczka soli


Jeśli używamy świeżych drożdży, wymieszać je z wodą.
Wszystkie składniki (wraz z zaczynem) włożyć do miski, wymieszać mikserem tylko do dokładnego połączenia składników, regulując ilość wody (ciasto powinno być niezbyt ścisłe).
Mieszać jeszcze ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. Ja wyrabiałam ciasto ręcznie.
Wyjąć z miski, nasmarować ją oliwą, włożyć ciasto, obrócić i odstawić na 60-80 minut do wyrośnięcia. Ja czekałam około 2.5 godz.
Wyłożyć na lekko omączony blat, lekko odgazować, rozpłaszczyć na prostokąt i uformować bochenek. Obtoczyć w mące (pominęłam).
Ułożyć złączeniem do góry w koszu i odstawić do wyrośnięcia na 60-70 minut. Ja włożyłam ciasto do formy keksowej i odstawiłam do wyrośniecia aż do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, naparować, włożyć chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, piec 20 minut i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Dopiec ok. 15 minut. Zostawić ok. 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Wyjąć, wystudzić. Kroić po min. 10 godzinach, kiedy miękisz chleba będzie już miał właściwą konsystencję. My jedliśmy jeszcze ciepły chleb;)

chleb mieszany za zakwasie

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
niedziela, 29 marca 2009 11:04

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 11:30:14:

    Mnie tez to bardzo zadziwia jak różnie wyglądają chleby czy bułki z jednego przepisu :)
    A twój wygląda bardzo pysznie :)))
    Jest mi bardzo miło ,ze piekłaś

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 11:34:13:

    Margot bede sie starala piec z Wami czesciej. Czesto nie moge dostac tutaj maki, ktora podajecie w przepisach z weekendowej piekarni. Tym razem jednak uzylam maki zytniej razowej zamiast pszennej i wyszedl calkiem smaczny razowiec:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 11:38:24:

    Sliczny wyszedł CI ten chlebuś Iwonko ! :)) CIeszę się,ze razem piekłyśmy : )) Miłego i ciepłego dnia zyczę :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 11:40:13:

    Majanko ja tez zycze milego dnia. U nas dzisiaj sliczne sloneczko:)

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 16:27:34:

    Widzę ,żę doczekałaś się solidnego zakwasu... gdyż chlebek wygląda wzorowo!

  • bea.moja.kuchnia napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 16:30:45:

    Wyglada bardzo smakowicie!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 17:01:25:

    Kuchareczko no moj zakwas liczy sobie juz caly miesiac:D
    Bea dziekuje slicznie:)

  • kachna.pl napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 20:57:13:

    Iwonka chleb jest super i taki jak lubię ... ciemny na samym zakwasie :) ja piekłam raz z dodatkiem drożdży i nie jest to już to :( jutro chce upiec od kuchareczki 58 o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4385001,title,Chleb-staropolski-II,index.html?_ticrsn=3&ticaid=67c1c ... wygląda ciekawie i nie taki skomplikowany. zakwas już tez mam 3 tygodnie :) więc już chyba da radę ;)
    Pozdrawiam z deszczowej PL :(

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/29 21:23:26:

    Kasiu ja bardzo lubie chleby razowe, zreszta tutaj nie dostane maki zytniej pszennej,wiec kupuje razowa:) Zaraz zobacze ten przepis i moze tez sie skusze:)
    pozdrowienia ze slonecznej Anglii;)

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 00:34:05:

    Piękny Iwonko :) Ja też lubię takie ciemne, zakwasowe chlebki :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 12:59:56:

    iwonko, tak się cieszę, że przyłączyłaś się do Weekendowej Piekarni i piekłaś razem z nami - cudownie! Ja uwielbiam oglądać ten sam przepis w różnych wykonaniach. Mam nadzieję, że sam brak mąk Cie nie zniechęci. przecież zawsze można zastąpić, tak jak zrobiłaś to teraz:) Chlebek wygląa cudownie:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 13:02:45:

    Oczywiście miało być Iwonko;) Przepraszam za to niedopatrzenie:)

  • kass55 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 16:03:49:

    Piękny chlebek! Ja też upiekę, ale już po weekendzie..

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 18:35:19:

    Kasiu ja tez lubie, ale pieke tylko ciemne chlebki z braku pszennej maki zytniej;)
    Anitko bede sie starac piec czesciej z Wami. Bedziecie mogli podziwiac razowa forme Waszych wypiekow;)
    PS nawet nie zauwazylam ze napisalas z malej litery. Ja nie przywiazuje do tego uwagi:)
    Kass55 dziekuje. Ja zaluje ze nie upieklam z podwojnej porcji, bo chleb wyszedl malutki.

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 20:01:10:

    śliczny Ci wyszedł, mój opadł, bo go nie dopilnowałam i przerósł ;) polecam z dodakiem suszonej bazylii :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 20:02:13:

    Aga z dodatkiem bazyli? mniammmm :)

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 22:03:17:

    No właśnie Princess połaskotała mnie tą bazylią, a ciekawe jak z tymiankiem by było?

    Zmiany widzę! :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/30 22:12:58:

    Zemfiroczka lubie zmiany;)

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/31 20:26:04:

    Piękny :). Wygląda bosko :). Poprosiłabym o kromkę, ale daję sobie głowę uciąć, że nic już się nie ostało :)...

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/03/31 20:33:59:

    Olu ten chlebek byl wyjatkowo maly wiec dawno juz po nim nie ma nawet sladu;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia