Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

piątek, 03 kwietnia 2009

Chleb z serkiem ricotta

  

Spodobało mi się wspólne weekendowe pieczenie:) Tym razem Anitka wybrała pyszny chleb z serkiem ricotta. Nie dość, że chleb był pyszny i cały zniknął w niecałą godzinę po upieczeniu to przy okazji poznałam smak serka ricotta. Jakoś nie miałam wcześniej okazji go jeść.

 Chleb z serkiem ricotta

 

Składniki:

  • 100 g wody
  • 40 g mleka 3,2%
  • 5 g drożdży instant
  • 250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)
  • 15 g masła
  • 90 g serka ricotta
  • 5 g soli


* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę.

Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Chleb z serkiem ricotta

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
piątek, 03 kwietnia 2009 23:16

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość zawszepolka napisał(a) z *.zone5.bethere.co.uk komentarz datowany na 2009/04/03 23:21:34:

    Hihih widze serek dobrze znanej mi marki :)))
    To ja tez zrobie podluzny bochenek a co! :)))

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/03 23:31:55:

    Ja też nigdy nie jadłam ricotty ! A chlebek wygląda smakowicie :)

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/03 23:50:06:

    Dołączam do grona ricottowych "dziewic" ;)
    A chlebek jest przepiękny :) Te rowki mnie uwiodły po prostu :) I jeszcze zdjęcie jest bardzo urokliwe :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/03 23:56:17:

    Zawszepolka hihihi, specialnie do tesco poszlam po ten serek;)
    Abbro dziekuje. dolaczysz sie do wekendowej piekarni?
    Kasiu
    te rowki to rany szarpane hihiihhi. Jakos nie umiem robic ladnych naciec na chlebach;)

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 01:11:58:

    Chyba żartujesz! Są śliczne i równiutkie! :)

  • reve82 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 01:31:21:

    śliczny...i to z jednej porcji, tak? a spory wygląda..to ile gdzieś waży taki z jednej porcji? z 500?

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 08:13:04:

    Piękny! Bardzo ładnie wyrósł

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 10:08:47:

    Kasiu skoro nalegasz;) hihi dziekuje slicznie, ale uwierz mi ze malo zgrabnie wychodzi robienie mi naciec na chlebie
    Reve82 ja pieklam z jednej porcji i byl to najmniejszy chlebek jaki kiedykolwiek upieklam. Wyglada spory? Moze dlatego ze nie ma na zdjeciu zadnego dobrego punktu odniesienia. Mysle, ze wazy okolo 0.5 kg, ale normalne 0.5kg chlebki wydaje mi sie, ze sa troche wieksze.
    Margot11 dziekuje slicznie:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 10:47:55:

    Prześliczny chlebek! :)) Cudowny bochenek i jaka ładna skórka! :)) Ja też robiłam, ale mój jak zawsze blady i spłaszczony.. ;))) Pozdrówki ciepłe :))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 11:01:22:

    Majanko w moim piekarniki za to wszystko sie przypala i musze przyrywac folia aluminiowa;)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 12:20:46:

    Piękny, rumiany chlebek:-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 13:02:36:

    Aniu dziekuje:) Milego weekendu zycze

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 17:59:15:

    Śliczny :). A ricotty też nie jadłam... Ale ja w ogóle nie lubię serków :).

  • kachna.pl napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 19:02:29:

    Podziwiam Wasze chleby... wspaniale Ci wyszedł. Pozdrawiam bardzo wiosennie.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 19:05:54:

    Olu ja tez nie przepadam za serami. Zdecydowanie wole mieso;)
    Kasiu dziekuje slicznie:) buziaki

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 22:44:16:

    Cudowny bochenek:), juz wiem gdzie miałam poszukać serka, bo niestety nigdzie go nie mogłam dostać . A tam nawiasem mówiąc to firma T.... powinna Ci płacić za reklamę ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/04 22:46:22:

    Kucharczko ja tez mysle, ze powinni mi zaplacic;) Nie wiem czy ten serek mozna kupic w polskim tesco ale tutaj mozna go dostac doslownie wszedzie.

  • notme-gotuje napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/05 09:14:39:

    Piękny i na pewno bardzo smaczny wypiek. :) Uwielbiam ricottę ma delikatny smak, chlebuś pewnie też taki jest. :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/05 10:26:05:

    Notme chlebek jest pyszny, ale serek ricotta srednio mi smakuje

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/05 20:11:04:

    Iwonko jak cudownie, ze z nami piekłaś:) Bardzo się cieszę, że chlebek smakował, mimo, że sam serek nie podszedł Ci smakowo:) Dobrze, ze nie zrezygnowałaś z wypieku chleba. Ja w nim wyczuwam troszkę ricottę ale mnie to nie przeszkadzało:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/05 20:44:23:

    Anitko mi tem smak serka w chlebie bardzo pasowal, ale sam serek juz nie koniecznie. W kazdym badz razie wybralas super chleb:)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/06 11:31:07:

    ale kawal pieknego chlebka! zazdroszcze wam tych drozdzowych wypiekow. nie do konca lubie sie z drozdzami... :-((

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/06 18:22:22:

    cuda.wianki ty nie lubisz drozdzy, czy drozdze ciebie?;)

  • Gość Aga napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2009/04/07 19:03:52:

    Przepraszam za naiwnosc pytania, ale co to znaczy z "parą wodną"? To jakiś specjalny piekarnik, czy po prostu pod blachą trzeba postawić naczynie z wodą? Pozdrawiam :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/07 20:47:39:

    Aga dobrze sie domyslilas:) Nalezy wstawic pojemnik z woda na dol piekarnika.

  • Gość Aga napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2009/04/10 23:06:46:

    Bardzo dziękuję :) Wypróbuję jutro!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/11 10:42:46:

    Iwonko zyczę Ci zdrowych, pięknych, ciepłych Swiat Wielkanocnych, smacznego jajeczka i mokrego Dyngusa!:))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/11 10:54:16:

    Majanko dziekuje pieknie za zyczenia. Wszystkiego dobrego. buziaki:)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/11 19:04:05:

    Iwonko, życzę Ci zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/11 19:22:01:

    Aniu dziekuje slicznie za zyczenia. Wesolych Swiat

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/12 10:46:45:

    Przystojny ten Twój chleb! Ależ mi on smakował! Będę jeszcze go piekła! ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/04/12 11:54:10:

    Zemfiroczka mi tez bardzo smakowal, ale za serem ricotta nie przepadam;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia