Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

sobota, 02 maja 2009

Grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

Chleb idealny! Chleb jest niezwykle aromatyczny, z niezbyt grubą skórką. Pierwszy raz upiekłam go w marcu i od tej pory pieke go co najmniej raz w tygodniu. Wychodzi na to że upiekłam go około 7 razy i ciągle się nim zachwycam. Mój  mąż stwierdził, że to najlepszy chleb jaki jadł:) Bardzo polecam. Chleb z przepisu Mirabbelki.

pan de horiadaki

Składniki na zaczyn 130g:

  • 20 g zakwasu (użyłam żytniego)
  • 70g maki pszennej, najlepiej o dużej zawartości białka
  • ok. 40g wody


Składniki na ciasto chlebowe 900g:

  • 130g zaczynu jw.
  • 440g maki pszennej
  • 300g wody
  • 10g soli (około 1.5 łyżeczki)
  • 15g cukru (około 3.5 łyżeczki)
  • 1 łyżka oliwy

1. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.


2. W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.


3. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.


4. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić.  Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krótko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.


5. Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.


6. Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
sobota, 02 maja 2009 22:24

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/02 22:31:30:

    Iwonko, chlebek wygląda pięknie! :) jesli jest tak pyszny to bede musiała go upiec i użyć po raz kolejny mojego zakwasu :)
    Pozdrawiam majowo :))

  • casiapaw napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/02 22:32:37:

    Jaki ładniusi i równiutki. Mniam :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/02 22:44:14:

    Majanko koniecznie sprobuj:) Nam bardzo smakuje. Dzisiaj tez go upieklam i moj maz wlasnie go wcina z zoltym serem i mowi ze tez poleca;)
    Kasiu dziekuje:) Tyle razy go juz upieklam, ze coraz lepiej mi wychodzi:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/02 22:46:44:

    No to koniecznie muszę zrobić:)) W poniedziałek sobie wydrukuje w pracy przepis i się do niego przymierze :) W koncu trzeba korzystać z zakwasu, nie?;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/02 23:24:47:

    Majanko szkoda zeby zakwas sie marnowal;) Ja wlasnie robie zaczyn na bagietki na jutro... tym razem z podwojnej porcji:)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/02 23:44:39:

    podziwiam za pieczenie chleba "co najmniej raz w tygodniu"! ze tez chce ci sie wyrabiac ciasto, mnie tam od razu rece bola...
    swoja droga, chlebek wyglada rewelacyjnie! :-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 00:16:06:

    Cuda.wianki ja chyba sobie miesnie wyrobilam na bodypump, bo rece juz w ogole mnie nie bola;) Chleb pieke zawsze w sobote i niedziele. Pozniej polowki sobie zamrazam i mamy swiezy chleb caly tydzien:D

  • evenka-arabeska napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 03:54:55:

    Popieram , jest pyszny :-) Z tym , że ja miałam z nim pewne problemy (mam chyba nie najlepszą mąkę) , aż w końcu za trzecim podejściem udał się bez zastrzeżeń , tylko , że troszkę "oszukiwałam". O szczegółach napiszę w jednym z najbliższych wpisów na blogu ;-)

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 08:18:56:

    Wygląda naprawdę super :) Wydrukuję sobie przepis i może wkońcu się przekonam do pieczenia chleba :)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 08:43:59:

    cudny chlebek, Iwonko:))))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 08:59:19:

    Evenko mi wychodzi za kazdym razem. Maki tez raczej nie mam najlepszej. Kupuje zawsze plain flour, bo tylko taka tutaj moge dostac:(
    Kasiu najpierw musisz wychodoac zakwas i poczekac az sie troche "zestarzeje", bo nie wiem czy ten chleb wyszedl by na mlodym zakwasie. Mi na poczatku tak bardzo nei wyrastal, ale teraz rosnie jak szalony:)
    Aniu dziekuje:)

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 15:05:03:

    piękny ten chlebek. Podziwiam cie za to tak czesta pieczenie chlebka

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 15:27:53:

    Emma nie pieke az tak czesto. Z reguly dwa razy w tygodniu. Wlasnie upieklam bagietki, tym razem z podwojnej porcji, bo chce sobie zamrozic czesc i nie piec do przyszlego weekendu:D

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 18:00:18:

    Mniam, taki domowy chleb na zakwasie to najlepsze, co może być :). Jest śliczny :).

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 18:01:32:

    Olu zgadzam sie z Toba:)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 21:03:08:

    Piękny ! Aż ślinka leci :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 21:04:37:

    Abbro a jak pachnie...:)

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 21:49:17:

    Ładne dziury! :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/03 23:06:50:

    Zemfiroczka to wszystko sprawka mojego zakwasu:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/04 13:17:46:

    Wiedziałam Iwonko, że on się niedługo u Ciebie pojawi;) Pysnie wygląda, też się nad nim zastanawiałam, i może go upiekę .... właśnie mi się kończą bagietki;) Pozdrawiam serdecznie

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/04 19:03:26:

    Anitko ja pieklam bagietki wczoraj z podwojnej porcji. Bardzo mi smakuje bagietki na zakwasie:)

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/04 23:05:41:

    Dobra z niego istota :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/04 23:34:55:

    Zemfiroczka pewnie ze tak:D

  • Gość Madlen napisał(a) z 78.88.71.* komentarz datowany na 2009/05/05 10:07:43:

    Witam ponownie,
    bloga nie posiadam gdyż jakoś brak mi talentu do robienia zdjęć,jak na razie zostaje mi podziwianie wyczynów innych.Pieczywo piekę od września i już nie kupujemy,może nie jest to ekonomiczne ale cóż smak i zapach nie do spotkania w pieczywie kupnym a moje maluchy tylko czekają aż mama wyjmie chlebek lub bułeczki z piekarnika.Dzięki Tobie i zakwas nie straszny fajnie tak jak ktoś przeciera ścieżki.Pozdrawiam

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/05 17:46:10:

    Madlen bardzo sie ciesze:) Fajnie jest przecierac sciezki, ale jeszcze lepiej jesti widziec ze ktos za nami nimi idzie i korzysta z tych sciezek:) Ja juz tez w ogole nie kupuje pieczywa:)

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/15 21:29:30:

    Cóż mam powiedzieć...kolejny piękny zakwasowiec :)
    Jak cudownie jest upiec chleb w domu, prawda :) Wiesz...jestem bardzo dumna z tego ,iż sama sobię porafię upiec chleb, kiedyś wydawało mi się ,że to wyższa szkoła jazdy, a tu wystarczą tylko i wyłącznie chęci ;)pozdrawiam.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/05/15 23:55:26:

    Kuchareczko Prawda, ze chleb na zakwasie to nic trudnego?:) Ja wlasnie zrobilam zaczatek na ten chleb, znowu z podwojnej porcji:)

  • Gość napisał(a) z 212.244.241.* komentarz datowany na 2009/06/02 09:04:47:

    a jak zrobić ten zakwas

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/02 17:25:59:

    tutaj jest instrukcja zachcialomisiegotowac.blox.pl/2009/03/Chleb-mieszany-na-zakwasie-60-godzinnym.html :)
    jednak do tego chleba greckiego musi byc troche starszy zakwas
    Wszystko o zakwasie mozna znalezc na tej stronie chleb.info.pl/index.php

  • Gość igła napisał(a) z 212.106.31.* komentarz datowany na 2009/12/29 22:15:22:

    Postanowiłam spróbować i dzisiaj upiekłam. Tylko najwyraźniej wzięłam za dużą tortownicę, bo jest za niski, chociaż dziury ma ładne. Smakuje wszystkim w domu i rzeczywiście do żółtego sera pasuje idealnie.

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/29 23:46:11:

    Igla dla nas to chleb idealny. Ostatnio tylko ten pieke:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia