Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

niedziela, 14 czerwca 2009

Polski chleb pszenno-żytni

Upiekłam dzisiaj chleb z Weekendowej piekarni # 35, której gospodynią jest Oczko z Historii Kuchennych. Chlebek smaczny i łatwy w przygotowaniu. Mój zakwas po raz kolejny spisał się na medal. Chleb wyrósł bardzo szybko. Miałam tylko problem ze zrobieniem nacięć na chlebie, ale to tylko dlatego że nie mam ostrego noża:(


polski chleb pszenno-żytni

Zaczyn:

  • 50g zakwasu żytniego
  • 75g letniej wody
  • 75g mąki żytniej typ 720


Ciasto właściwe:

  • 200g zaczynu jw.
  • 250g wody
  • 350g mąki pszennej typ 1100
  • 150g mąki żytniej typ 720
  • 10g soli (1,5 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki kminku ( 1łyżeczke dałam do środka w czasie zagniatania ,a jedną posypałam chleb)


Zaczyn wymieszać na gładką dość gęstą masę. Pozostawić na 8-12 godz. w temp. pokojowej do przefermentowania. Następnego dnia dodać do zaczynu mąkę, wodę oraz sól. Wyrabiać ręcznie 10-12 min. Włożyć do miski do wyrośnięcia pod przykryciem w temp. pokojowej na 2-2,5 godz. Zagniatać ciasto 3-krotnie podczas wyrastania. Po wyrośnięciu uformować bochenek i włożyć do formy wysypanej dobrze mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 1,5-2 godz. Nagrzać piekarnik 1 godz. przed włożeniem chleba do temp. 230 stop. Bochenek delikatnie spryskać wodą, posypać kminkiem, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, pic 40-50 min do zbrązowienia skórki. Wystudzić na kratce.

polski chleb pszenno-żytni


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
niedziela, 14 czerwca 2009 21:26

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/14 21:43:38:

    Twoj chlebek wyglada cudooownie :))

  • vespertinee napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/14 22:00:56:

    Witam! :)
    Ale ładnie wyglada ten chlebek, z przyjemnością wsunęłabym kromkę na kolację...

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/14 22:33:48:

    Viridianka dziekuje slicznie:)
    Vespertinee chetnie bym Cie poczestowala ;)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/14 22:55:06:

    Następny chleb polski i następny 100% sukces ,chleb śliczny :)))
    A mi jest ,bardzo ,bardzo milo ,że Iis się skusiłaś na tą edycje

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/14 23:27:40:

    Margot dziekuje:) Lubie to wspolne pieczenie, ale czasami mi sie nie chce piec w weekend, albo nie mam czasu;)

  • qoopka napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/15 01:03:09:

    no i koniec jutro robie zakwas wszyscy pieka chleby na zakwasie musze w koncu tez sprobowac :)) pysznie wyglada!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/15 08:56:56:

    Pyszniutko wygląda Twój chlebuś Iwonko! :)) Prawda,ze pyszny? Cieszę sie,ze piekłyśmy razem :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/15 10:32:24:

    Iwonko cudowny chlebek, a jaki pyszny - prawda?:)))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/15 19:09:45:

    Qoopko rob zakwas koniecznie, bo nei ma wiekszej satysfakcji jak chleb upieczony na zakwasie:)
    Majanko dziekuje:) pyszny, pyszny:)
    Anitko mi bardzo smakowal. Lubie zytnie pieczywo:)

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/15 22:24:46:

    Ale fajno, że piekłaś! :))) Dzięki! :)**

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/15 22:26:20:

    Zemfiroczka a ja dziekuje za fajny przepis:)

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/16 19:40:26:

    Piękny chlebek :). A te nacięcia... W sumie obejdzie się bez ;).

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/16 21:23:22:

    Olu no wlasnie... po co te naciecia?;) Ja czesto w ogole ich nie robie i te jest dobrze:)

  • kuchareczka58 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/16 21:39:13:

    Ładnie wyrośnięty, podoba mi się :) Mnie również nie wychodzą nacięcia na wierzchu, ponoć najlepiej do tego nadaje się... żyletka ;)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/06/16 21:46:56:

    Kuchareczko probowalam skalpelem, ale nic z tego nie wyszlo. Musze kupic jakis ostry noz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia