Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

środa, 22 lipca 2009

Churek - chleb z greckiej wyspy Rhodos

Zastanawiałam się czy umieścić ten wpis. Chleb jest całkiem smaczny, ale nie wygląda tak jak wyglądać powinien;) Przepis na churek pochodzi ze strony Mirabbelki i u niej też można zobaczyć ładne zdjęcia tegoż chlebka. Churek to moja propozycja w ramach zabawy  "Z widelcem po Europie".

churek

churek

Składniki zaczynu:

  • 35g zakwasu
  • 80g wody
  • 135g mąki pszennej 550

Składniki ciasta chlebowego:

  • 200g zaczynu jw.
  • 1 jajko
  • 55g oleju
  • 200g ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej 550
  • 10g soli
  • 1 jajko na glazurę
  • sezam do posypania (pominęłam)

W przeddzień pieczenia wymieszać zakwas z wodą i mąką, wyrobić na gęste, gładkie ciasto. Pozostawić do przefermentowania na 8 -12 godzin do potrojenia objętości.

W dniu wypieku wymieszać jajko, olej i wodę. Dodawać powoli mąkę i odstawić na 20 minut.

Następnie dodać rozdrobniony zaczyn i sól. Wyrabiać ok. 8 minut, aż ciasto będzie odrywać się od brzegów, ale rozmazywać po dnie naczynia.

Włożyć ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny ( w trakcie tego wyrastania dodatkowo po 1 godzinie wyjęłam ciasto z miski i odgazowałam rozpłaszczając na blacie i składając z powrotem w kulę).

Wyjąć i uformować na blacie w prostokąt. Zrolować zaczynając od dłuższego brzegu, wałek chwilę wyrabiać do osiągnięcia długości ok. 76 cm. Prawy koniec podłożyć pod środek wałka, a lewy zakręcić na zewnątrz, żeby powstała spirala, której koniec zawijamy pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić na około 5 godzin do wyrośnięcia. Wcześniej nagrzać piekarnik do temperatury 200 C.

Wyrośnięty chleb posmarować rozmąconym jajem i posypać sezamem. Piec 40-50 minut do zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

churek


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
środa, 22 lipca 2009 23:31

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/23 05:25:49:

    Chlebek z wyspy Rodos powiadasz;-) Znam przynajmniej jedną koleżankę, której ten przepis na pewno się spodoba;-))

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/23 07:11:18:

    Wygląda inaczej niż chlebek Mirabbelki , ale też apetycznie :)
    Dawno nie piekłam chleba ...

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/23 09:21:56:

    Grumko, ciekawe, czy Iwonka zgadnie o kogo chodzi;-))))
    Chlebek wygląda pysznie, i widzę, że czasami upieczesz inny niż Pana H.;)

  • bea.moja.kuchnia napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/23 09:51:18:

    Brzmi i wyglada bardzo ciekawie; no i nazwa sympatyczna :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/23 11:30:50:

    Podoba mi się!:)))

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/23 17:57:04:

    Grumko domyslam sie, ze chodzi o Anitke;)
    Abbro no niestety moj chlebek nei wyglada tak ladnie jak Mirabbelki, ale smakuje pewnie podobnie:)
    Anitko czaami pieke cos innego, ale jak widzisz nei zawsze ladnie wychodzi;)
    Bea wyglada nei tak jak powinnien, ale smakuej dobrze:)
    Majanko mi nie za bardzo hihihi. Mam nadzieje, ze mieliscie wspanialy urlop:)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/23 17:59:16:

    a mnie nie przeszkadza jak wyglada... w koncu samym wygladem sie czlowiek nie naje! jak zwykle podziwiam za tworczosc drozdzowo-piekarska, bo u mnie z nia na bakier! :-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/23 18:02:14:

    Cuda.wianki mi tez to jak wyglada nie przeszkadzalo w jedzeniu, ale wole miec ladne zdjecia na blogu;)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/24 15:21:14:

    :) ee tam przymanije orginalnie wygląda
    taki inny od innych:))
    Ps: aa.. no i smaku Ja jestem ciekawa!

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/24 17:31:22:

    Według mnie wygląda bardzo apetycznie:-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/24 18:09:49:

    Olu w smaku niewiele sie rozni od innych chlebow;)
    Aniu dziekuje:)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/30 08:43:42:

    Iwonko zrobiłam go, jest pyszny:)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/30 13:36:16:

    No to fajnie wiedziec,biore sobie przepis:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/30 18:05:22:

    Anitko widzialam:) Ladnie Ci wyszedl:)
    Olu prosze bardzo:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia