Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

piątek, 02 października 2009

Bułka wrocławska

Od dłuższego czasu piekę tylko chleb na zakwasie (mój ulubiony przepis). Wczoraj wieczorem zorientowałam się, że nie mamy chleba na dzisiaj i musiałam znaleźć przepis, który nie wymaga tyle czasu, co pieczenie chleba na zakwasie. Przepis znalazłam u Anitki. Chlebek wyszedł bardzo smaczny i niewiele się przy nim napracowałam, bo użyłam maszyny do wyrabiania ciasta.

Bułka wrocławska

Składniki na dwa bochenki:

  • 600 g mąki pszennej (dowolnego typu)
  • 160 ml mleka
  • 200 - 220 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży (u mnie 2 łyżeczki drożdzy suszonych)+ 2 łyżeczki cukru
  • 12 g soli (ok. 1,5 łyżeczki)
  • 30 g oleju słonecznikowego

Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy się roztopią, dodać do ciepłego (nie gorącego) mleka i odstawić na chwilę by "ruszyły".

Następnie do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie miękkie i niezbyt klejące. Ręcznie należy je wyrabiać około 15 minut, a mikserem około 7 minut. Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować z ciasta kulę, delikatnie posmarować ją olejem i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 godziny.

Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko je spłaszczyć, podzielić na 2 części. Z każdej uformować podłużną niezbyt cienką bułkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 - 60 minut.

Piekarnik nagrzać do 230°C i naparować, (czyli wstawić do piekarnika naczynie z kostkami lodu - około ½ - 1 szklanki kostek lodu). Kiedy kostki się roztopią, naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować lekko wodą i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 210°C i piec kolejne 20 - 30 minut.

Jeśli wierzch bułek będzie za szybko się rumienił można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu posmarować jeszcze raz wodą i wstawić do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty. Ostudzić na kuchennej kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta "dough". Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów "Po tym czasie wyjąć ciasto ..."

Bułka wrocławska

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
piątek, 02 października 2009 19:45

Polecane wpisy

  • Tyropsomo

    Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on

  • Bułki z czosnkiem

    Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbk

  • Bagietki

    Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze. Na początku chciałam upiec z połowy składników,

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gania76 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/02 20:47:58:

    Bardzo fajnie Ci wyszła! Muszę kiedyś wypróbować ten przepis.

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/02 21:03:49:

    ale zdolnosci! super chleb, nawet jesli z maszyny! a ta konfitura podoba mi sie chyba jeszcze bardziej... ;-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/02 21:17:43:

    Gania dziekuje
    cuda.wianki w maszynie tylko wyrabialam ciasto. pozniej je wyjelam i upieklam w piekarniku.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/02 22:14:09:

    Pyszna i piękna Ci wyszła Iwonko :) Też ją robiłam i wiem ,ze smakuje wybornie :) Mniam:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/03 09:46:55:

    majanko ja bede do tego przepisu wracac zawsze jak nie bede miala czasu upiec chleba na zakwasie:D

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/03 14:19:05:

    Jaka sliczna :) Koniecznie i ja musze wyprobowac ten przepis :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/03 14:41:23:

    Maja dziekuje:)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/03 17:40:47:

    Ta kromeczka z dżemem wygląda bardzo kusząco - aż ślinka mi leci ! :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/03 20:05:04:

    Abbro a wiesz, ze ja za dzemem nie przepadam? kromeczka z dzemem byla meza;) ja wole salami:D

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/04 06:13:40:

    Iwonko wygląda rewelacyjnie!!!! Super Ci wyszła:) ja też często korzystam z pomocy maszyny - szczególnie przy tak mało wymagających przepisach;)) Buziaczki:****

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/04 10:06:16:

    Anitko maszyna do chleba to skarb:) a juz nie pamietam kiedy recznie wyrabialam ciasto:D

  • zebrra napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/18 13:43:17:

    Świetna bułka, zrobiłam dzisiaj, naprawdę rewelacja, dziękuję za przepis :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/18 17:03:36:

    Zebrra ciesze sie, ze Ci smakowala:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia