Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

sobota, 20 lutego 2010

Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie

Całkiem niedawno upiekłam moje pierwsze biscotti z morelami i migdałami. Wyszły pyszne. Mój mąż był nimi zachwycony i poprosił, żebym jeszcze raz je upiekła. Upiekłam je ponownie, a dzisiaj postanowiłam wypróbować inną wersję biscotti. Tym razem z orzechami i czekoladą. Dodałam gorzką czekoladę i przez to biscotti wyszły mało słodkie. Nie przepadam za gorzką czekolada i dlatego te biscotti smakowały mi mniej niż wersja z morelami i migdałami, ale mojemu mężowi bardzo smakowały obie wersje. Przepis pochodzi z bloga Dorotki.

Biscotti jest bardzo mocno czekoladowe i twarde, więc uważajcie na zęby;)


Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 duże jajko
  • 80 g płynnego miodu
  • 1/3 szklanki drobnego cukru królewskiego do wypieków
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich
  • pół szklanki posiekanej ulubionej czekolady lub groszków czekoladowych (chocolate chips)

Mąkę wymieszać z kakao, sodą, solą. Jajko roztrzepać (można mikserem), zmiksować lub dokładnie wymieszać z cukrem i miodem. Dodać suche składniki i zmiksować. Dodać czekoladę i orzechy - wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sypka by połączyć w całość, dodać łyżkę miodu.

Obsypując dłonie mąką uformować w podłużny chlebek o długości około 30 - 35 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut, aż będzie lekko brązowe i twardsze, może popękać. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut.

Po wystudzeniu pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180oC.

Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie


Z przepisu otrzymamy około 30 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku. Ja kroiłam większe kromeczki i wyszło mi 20 biscotti.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
sobota, 20 lutego 2010 21:17

Polecane wpisy

  • Czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami

    Tarta z przepisu Asi. Bardzo szybko się ją przygotowuje i nie wymaga pieczenia. Tarta jest dość słodka, ale dodatek bananów wymieszanych z sokiem z cytryny fajn

  • Brownies

    Nie mogłam się zdecydować na ciasto na ten weekend. Przejrzałam mój folder z przepisami do zrobienia i jakoś nie przekonały mnie ani szarlotki, ani serniki, ani

  • Torcik orzechowo czekoladowy

    Kolejna ciasto urodzinowe. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Kasię na jej blogu. Ciasto było mocno orzechowe i czekoladowe. Bardzo smaczne. Niestety

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 21:54:59:

    Jeszcze nigdy nie robiłam biscotti, ale czaję się już od dłuższego czasu na nie, więc mysle,ze kiedys przyjdzie odpowiedni moment. Takie podwójnie czekoladowe muszą smakować super:)
    Pozdrawiam:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 21:57:22:

    Majanko skus sie konieczne. Te z morelami i migdalami bardziej mi smakowaly:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 22:01:19:

    wszelkie ciasteczkowe wypieki lubię bardzo
    szczególnie te z dodatkiem czekolady
    i jak to jest, że nigdy jeszcze nie spróbowałam biscotti..
    już sobie wyobrażam takie twarde, chrupiące, maczane w mleku

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 22:11:34:

    Ja swoje pierwsze biscotti mam wciąż przed sobą :) I o ile jestem czekoholikiem, to wersja z morelami chyba mi też byłaby bliższa :) Ale nie wątpię, że te są pyszne, bo tak właśnie wyglądają :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 22:42:36:

    Ugotujmy biscotti chrupia niesamowicie:D
    Kasiu ja bardzo lubie czekolade,ale ta slodka. Walsnie jem sobie jedno biscotti i powiem Ci, ze im wiecej jem tym bardziej mi smakuje:)

  • dorotus76 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 23:29:29:

    Śliczne biscotti! Piekne zdjęcia!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 23:42:41:

    Dorotko dziekuje:) Czekam na kolejne przepisy:)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/20 23:52:35:

    jak Mezowi smakowalo to najwazniejsze ;-)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/21 11:50:17:

    Cuda.wianki ja zjadlam 4 biscotti a on reszte, wiec chyba nawet bardzo mu smakowaly:)

  • Gość Teina napisał(a) z *.chello.pl komentarz datowany na 2010/02/21 12:29:41:

    Wygląda pysznie. Czym się różni biscotti od brownie? Brownie kocham, ale jeszcze nigdy nie próbowałam biscotti

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/21 15:26:02:

    Teina biscotti w niczym nie przypomina brownie:) Biscotti jest twarde i chrupiace, podobnie jak nasze sucharki.

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/21 21:55:23:

    Uwielbiam te ciasteczka! pysznie wyglądają takie czekoladowe:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/21 22:08:22:

    Anitko ja teraz tez juz sie zaliczam do ich wielbicieli;)

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/21 22:22:58:

    Po prostu czekoladowa rozpusta:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/21 22:24:34:

    Olu jak na czekoladowy weekend przystalo;)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/23 15:22:04:

    Bardzo ładne zdjęcia :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2010/02/23 17:35:13:

    anytsujx dziekuje:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia