Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

wtorek, 15 marca 2011

Tort egipski

Tort, który zdobył ogromną popularność w internecie i który zachwycił ogromność ilość osób. Też miałam ochotę go upiec i już od dłuższego czasu był na mojej liście. Tort jest dość pracochłonny, choć który tort taki nie jest? Jest w nim bardzo dużo kremu i jest dość słodki. Ja zmniejszyłam ilość cukru i myślę, że gdybym tego nie zrobiła to byłby dla mnie za słodki. Po zjedzeniu pierwszego kawałeczka wydawało mi się, że jest w nim za dużo kremu i zbytnio mi nie smakował. Jednak jak wieczorem zjadłam drugi kawałek z gorzką kawą to zmieniłam zdanie. A na drugi dzień jedząc ostatni kawałeczek było mi szkoda, że to jest ostatni;) Myślę, że może jeszcze go kiedyś zrobię na jakaś uroczystą okazję, bo jak na tort, których ja nie lubię to jest całkiem niezły. Przepis znalazłam na blogu Doroty.


 

tort egipski


 

 

Składniki na ciasto:


  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru (u mnie 1.5 łyżki)
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.


Składniki na masę budyniowo-maślaną:


  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru ( u mnie 8 łyżek)
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.


Składniki na masę z bitej śmietany:


  • 340 g śmietany kremówki
  • 200 g + 2 łyżki cukru (u mnie tylko 1 łyżka)
  • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.


Wykonanie:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy

budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.


 

tort egipski

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
wtorek, 15 marca 2011 17:38

Polecane wpisy

  • Tort urodzinowy

    Minęły prawie dwa miesiące od Daphne urodzin, a ja jeszcze nie miałam czasu żeby pokazać jej tort urodzinowy. Przepis dopiszę innym razem, jak znajdę trochę cza

  • Biały tort kokosowy z czekoladą

    Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam dwa torty. Jeden był kokosowy, a drugi z bitą śmietaną. Oba pyszne, nie za słodkie. Sama nie wiem, który mi bardzie

  • Szwedzki chrupki tort migdałowy

    Ostatnio bardzo mało piekę, choć słodyczy jem z dnia na dzień więcej. Jednak na swoje urodzino-imieniny musiałam coś upiec. Skorzystałam z przepisu, który znala

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 18:11:11:

    Iwonko cudownie Ci się udał:) A mnie wydawało się, że robi się go dość szybko i nie jest pracochłonny;) Najważniejsze, że jak się przegryzł, to jednak smakował:) Pozdrawiam!

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 18:31:02:

    Anitko pracochlony byl pewnie dlatego, ze nie udalomi sie kupic mielonych orzechow i sama je mielilam w mlynku do kawy. siekanie orzechow do smietany tez mi zajelo troche czasu;) Zalowalam, ze nie zastapilam orzechow migdalami to mialam w domu juz zmielone i pewnie byloby duzo szybciej.

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 18:52:01:

    Piękny Ci wyszedł! Ja bym się na niego rzuciła :)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 18:53:58:

    cudny Ci wyszedł, też robiłam i bardzo mi smakował :)

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 18:54:30:

    cudny Ci wyszedł, też robiłam i bardzo mi smakował :)

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 19:13:27:

    Witaj! A ja u Ciebie pierwszy raz:) Robiłam ten tort już 4 razy! Jest pyszny, ale zmniejszam ilość cukru we wszystkim:) Poza tym mnie się wydaje, że wcale pracochłonny nie jest - ot trzy blaty i krem:). Aaa ... teraz doczytałam dlaczego pracochłonny.... Myślę jednak, że siła tego smaku tkwi właśnie w orzechach laskowych. Nie zamieniaj:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 19:34:15:

    Wygląda pięknie Iwonko! Tez go robiłam, bardzo nam smakował i gościom. Po prostu rewelacja.
    Ślicznie u Ciebie się prezentuje :)
    UściskI:*

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 20:09:47:

    Piękny wyszedł :) Też go robiłam! To najsmaczniejszy tort jaki kiedykolwiek jadłam ;)

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 21:57:52:

    Wyszedł ci wspaniale! Nie moge sie napatrzecna zdjecia

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 06:17:58:

    Bardzo elegancko się prezentuje :)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 07:10:19:

    Mnie się łatwo da zachwycić orzechami, bo uwielbiam. Wszystko, co orzechowe. A torty z nimi to już w ogóle poezja. Na święta poza żelaznym zestawem sernik+makowiec MUSI być orzechowiec :)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 08:05:21:

    Piekny! Ten tort chodzi za mna juz od jakiegos czasu. Ostatnio mialam dylemat czy upiec ten czy tiramisu. Ostatecznie wygral tort tiramisu :) Jednak ten jest nastepny w kolejce :))

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 09:22:08:

    chętnie spróbowałabym z gorzką kawą :)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 18:26:54:

    russkaya, zauberi dziekuje:)
    zawsze.e.ewelajna bardzo sie ciesze i zapraszam ponownie:)
    Majanko a kto go jeszcze nie robil?;) buziaki
    flusso widze, ze ten tort jest bardziej popularny niz myslalam;)
    emma001, abbro dziekuje
    usmiecham-sie ja tez bardzo lubie orzechy, szczegolnie laskowe:)
    majazteca pieklam tez tort tiramisu... tak dawno ze nie pamietam juz jak smakowal;)
    myniolinka z gorzka kawa smakuje najlepiej:)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/17 19:18:54:

    Wyszedł Ci rewelacyjnie, ten tort jest wspaniały !:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/18 21:17:04:

    anytsujx dziekuje:)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/18 22:09:13:

    Wow imponujący, chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem, musi być wspaniały:)

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/18 22:21:54:

    judik1119 o torcie niestety niema juz ani sladu;)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/21 13:17:30:

    Torcik zwyczanie powala swoim kuszącym wyglądem ;]

  • iis111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/21 13:25:26:

    zjedz_mnie dziekuje:)

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/17 17:32:48:

    ~MASACRA !! On wygląda przekozacko !! Bym się na niego rzuciła z chęcią :)

  • kowalski198 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/02 15:31:05:

    szybki pit

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia