Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

sobota, 29 października 2011

Szwedzki chrupki tort migdałowy

Ostatnio bardzo mało piekę, choć słodyczy jem z dnia na dzień więcej. Jednak na swoje urodzino-imieniny musiałam coś upiec. Skorzystałam z przepisu, który znalazłam na tym blogu. Torcik wyszedł bardzo smaczny i fajnie chrupał:)

 

Szwedzki chrupki tort migdałowy


Składniki:

Spody (3 blaty)

  • 100g zmielonych migdałów
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 4 białka jaj

 

Do przełożenia

  • 4 żółtka jaj
  • 100g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150g masła
  • opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM lub 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL(bądź innych tego typu karmelków mlecznych)

Na wierzch

  • 100g mlecznej czekolady
  • ok 50-70 ml kremówki
  • dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 wertelsów

Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić  migdały (orzechy) i kartoflankę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C,  ostudzić.


Rozmieszać dokładnie śmietanę z  żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki daim, lub cukierki zmielić blenderem.Chodzi o to, by uzyskać takie "karmelowe drobinki", które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć "okruszki":) na bok.
Mając już ostygłą masę, rozmiksować ją z masłem, tak by uzyskać maślaną masę. Wstawić ją na chwilę do lodówki.

Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polac roztopioną czekoladą i śmietanką. Posypać pozostałymi drobinkami. Wstawić do lodówki.


Szwedzki chrupki tort migdałowy




Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
sobota, 29 października 2011 19:11

Polecane wpisy

  • Tort urodzinowy

    Minęły prawie dwa miesiące od Daphne urodzin, a ja jeszcze nie miałam czasu żeby pokazać jej tort urodzinowy. Przepis dopiszę innym razem, jak znajdę trochę cza

  • Tort egipski

    Tort, który zdobył ogromną popularność w internecie i który zachwycił ogromność ilość osób. Też miałam ochotę go upiec i już od dłuższego czasu był na mojej l

  • Tort tiramisu

    Przepis na ten torcik wypatrzyłam na blogu Doroty dawno temu. Przepis zapisałam i widziałam, że kiedyś z niego skorzystam. Nowy Rok to wyśmienita okazja, niepr

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/29 21:54:58:

    przyjemnie jest świętowac z takimi słodkościami..:-)

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/29 22:23:14:

    O! w takim razie wszystkiego... najsłodszego! :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/29 22:35:35:

    Świetny torcik Iwonko :-)
    Jeszcze raz wszystkiego najlepszego :))

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/30 10:10:50:

    wszystkiego naj! bardzo nie przemawia ta chrupkość!

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/01 18:29:43:

    Iwonko torcik wyglada rewelacyjnie i bardzo smacznie:)

  • asialc1 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/02 11:54:19:

    Wspaniały! :-)

  • russkaya napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/16 20:39:55:

    Jestem pewna, że by mi zasmakował :)

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/29 20:05:11:

    Ale świetnie i apetycznie wygląda aż mam chęć zrobić taki

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/26 21:59:18:

    Ale przepis na masę to wyjątkowo smaczny i słodki

  • casioedifice napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 12:21:18:

    uwielbiam chrupkie torty... muszę takiego spróbować!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia