Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpis

poniedziałek, 28 listopada 2011

Biały tort kokosowy z czekoladą

Na pierwsze urodziny mojej córeczki upiekłam dwa torty. Jeden był kokosowy, a drugi z bitą śmietaną. Oba pyszne, nie za słodkie. Sama nie wiem, który mi bardziej smakował. Skorzystałam z przepisu na biszkopt "rzucany" i już chyba zawszę będę go robić do tortów. Pięknie wyrósł i bez problemu mogłam go podzielić na trzy części. Przepis z bloga Doroty.

 

biały tort kokosowy z czkoladą

 

Składniki na biszkopt do tortownicy 22 cm:

  •     5 jajek
  •     3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  •     3/4 szklanki mąki pszennej
  •     1/4 szklanki mąki ziemniaczanej



Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką).

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.



Krem kokosowy z mascarpone:

  •     200 ml śmietany kremówki
  •     625 g serka mascarpone
  •     2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  •     1 szklanka wiórków kokosowych
  •     4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu



Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.

Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać cukier puder i likier, wymieszać do połączenia.

1/3 masy odłożyć na później (do dekoracji boków i wierzchu tortu). Do reszty masy dodać wiórki, wymieszać do połączenia.

Do nasączenia tortu:

  •     100 ml likieru kokosowego
  •     100 ml wody


Wymieszać.

Ponadto:

  •     50 g gorzkiej czekolady


Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go 1/3 mieszanki likieru i wody. Wyłożyć połowę masy kremowej z wiórkami, oprószyć 25 g czekolady, tarkując ją bezpośrednio na krem. Następnie położyć 2 biszkopt, nasączyć połową pozostałego likieru i wody. Na biszkopt wyłożyć pozostałą część kremu z wiórkami. Na małych oczkach zetrzeć pozostałą czekoladę. Na wierzch wyłożyć ostatni biszkopt i nasączyć go pozostałym likierem. Boki i wierzch tortu wysmarować pozostałą masą. Ozdobić płatkami kokosowymi.* Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

 

biały tort kokosowy z czkoladą

Jak uzyskać płatki kokosowe?

Na udekorowanie płatkami tortu z powyższego przepisu wystarczy 1 mały kokos. W kokosie, w miejscu 3 ciemnych plamek, robimy otworki, np. śrubokrętem. Wodę kokosową zlewamy do szklanki. Kilkoma mocnymi uderzeniami ostrego noża rozłupujemy kokos na pół. Nożem oddzielamy białe 'mięsko' kokosa od skorupki. Na koniec, białą część kokosa obieramy z brązowej skórki. Z powstałych białych kawałków kokosa możemy otrzymać wiórki kokosowe (ścierając je na tarce, lub w robocie kuchennym) lub płatki kokosowe (używamy przyrządu do krojenia sera żółtego w plasterki). Świeże wiórki i płatki powinny być zużyte w ciągu 3 dni.

* płatki kokosowe na wierzch tortu najlepiej nakładać po pokrojeniu tortu (utrudniają krojenie) lub płatkami udekorować tylko boki, a wierzch obsypać wiórkami kokosowymi

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
iis111
Czas publikacji:
poniedziałek, 28 listopada 2011 15:30

Polecane wpisy

  • Tort egipski

    Tort, który zdobył ogromną popularność w internecie i który zachwycił ogromność ilość osób. Też miałam ochotę go upiec i już od dłuższego czasu był na mojej l

  • Tort tiramisu

    Przepis na ten torcik wypatrzyłam na blogu Doroty dawno temu. Przepis zapisałam i widziałam, że kiedyś z niego skorzystam. Nowy Rok to wyśmienita okazja, niepr

  • Zanim popsulam piekarnik...

    Torcik urodziniowy dla Radka. Przyznaje sie, ze zapomnialam nasaczyc biszkop ponczem i byl troche suchy:(( Bardzo lubie to ciasto bo jest z bita smietana i nie

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/28 17:20:20:

    No czekałam na te Twoje torty :) Pysznie wygląda i jak nie jest bardzo słodki, to na pewno by mi smakował:) Pysznie Ci się udał :)

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/28 17:22:38:

    same pyszności! całusy dla Córeczki! :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/28 20:53:34:

    Iwonko, tort wygląda pięknie! A kokosowy to moje smaki. SUper !:)

  • asialc1 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/02 11:53:48:

    Wszystkiego najlepszego dla córeczki i dla Ciebie :-)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/24 10:05:02:

    Wesołych Świąt Iwonko !!!

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/25 10:11:29:

    Iwonko Wesołych Świąt!

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/01 09:32:59:

    Szczęśliwego Nowego Roku Iwonko!

  • Gość kingaoch napisał(a) z *.zielonagora.hypnet.pl komentarz datowany na 2012/01/10 15:49:04:

    Nie mogę uwierzyć, że Pani te wszystkie wypieki pochłania tylko z mężem. Na zdjęciu jest Pani bardzo szczupła. Ja wciąż walczę z nadwagą. Z Pani przepisów wybrałam już kilka faworytów do zdobienia:)

  • kowalski198 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/02 15:22:03:

    Wygląda naprawdę apetycznie!!!

    sztabki złota skup złotych monet

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia