Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • sobota, 24 stycznia 2009
    • Ciastka francuskie z serem

      Szczyt lenistwa i całkiem dobrze mi z tym ;) Polubilam ciasto francuskie i dość często je ostatnio kupuje. Znowu szybko i.. smacznie:)

      ciastka francuskie z serem

      Składniki:

      • gotowe ciasto francuskie
      Masa serowa:
      • pół kostki sera, najlepiej zmielonego, choć można rozetrzeć ser widelcem
      • żółtko
      • 2 łyżki cukru pudru
      • garść rodzynek
      • trochę cukru waniliowego

      Wszystkie składniki  na masę serową dobrze utrzeć. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.

       

      Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 0.5cm. Wycinać koła bądź kwadraty. Nadziewać masą serową i skleić jak pierogi. Można zostawić środek niesklejony. Jeśli się ciastka skleja całkowicie to trzeba zrobić w nich dziurki widelcem, bo inaczej pod wpływem uchodzącej pary się otworzą. Ja czasami wolę jak się otwierają, bo powstają z nich wtedy fajne potworki, na przykład takie

      potworki z serem

       

      potworki z serem

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (45) Pokaż komentarze do wpisu „Ciastka francuskie z serem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 24 stycznia 2009 14:38
  • piątek, 16 stycznia 2009
    • Tarta cytrynowa z bezą

      Mój mąż uwielbia wszystkie ciasta cytrynowe. Do dzisiaj wspomina sernik z cytrynową glazurą. Przed wyjazdem upieklam dla niego tartę cytrynową. Niby dla męża, ale sama zjadłam połowę;) Bardzo nam smakowała. Planowałam ją upiec nie raz, ale odkładałam i odkładałam, bo nadal nie mam formy do pieczenia tart. Moją tartę upiekłam w zwykłej okrągłej formie o średnicy 28cm. Przepis pochodzi z pracowni wypieków.

       tarta cytrynowa


      Spód:

      • 180 g mąki
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 110 g zimnego masła
      • 35 g zimnej margaryny
      • 40 ml zimnej wody


      Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Można wykorzystać do tego robot kuchenny. Ciastem wyłożyć spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

      Piekarnik nagrzać do 190 st C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 20-25 minut. Ciasto powinno się zrumienić.


      Krem:

      • 30 g mąki ziemniaczanej
      • 260 g cukru pudru
      • 1/4 łyżeczki soli
      • 270 ml wody
      • 55 g masła
      • 4 żółtka
      • 70 ml soku z cytryny (dałam więcej)
      • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny



      Beza:

      • 4 białka
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 110 g cukru pudru
      • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • 70 g wody
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego



      Krem
      Mąkę ziemniaczaną, cukier i sól wsypać do rondelka i dokładnie wymieszać. Wlać powoli wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Zagotować na bardzo małym ogniu, mieszając do czasu aż się zagotuje. Dodać masło, wymieszać i zdjąć z ognia.

      Łyżkę masy dodać do żółtek, wymieszać. Następnie żółtka wlać do garnka z masą, dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać i gotować kolejne 2 minuty. Gorący krem położyć na upieczonym spodzie, przykryć folią spożywczą, co zapobiegnie powstawaniu kożucha na kremie i przygotować bezę:


      Beza
      Białka i sok z cytryny ubijać trzepaczką lub mikserem do czasu, aż piana potroi swoja objętość. Powoli dodawać cukier, nadal miksować.

      Mąkę wsypać do rondelka, wlać wodę, wymieszać dokładnie i delikatnie podgrzać. Kiedy zacznie się robić kisiel (po ok. 30 sekundach), dodać wanilię i całość wlać do ubijającej się piany. Ubijać jeszcze chwilę, po czym pianę wyłożyć na gorący krem cytrynowy.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C i piec ok. 10-15 minut - do czasu aż piana będzie lekko złocista.

      Wyjąć z piekarnika, ostudzić i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Tarta smakuje najlepiej dzień po upieczeniu.

      tarta cytrynowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta cytrynowa z bezą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 16 stycznia 2009 22:36
  • czwartek, 08 stycznia 2009
    • Kwadraty z ciasta francuskiego

      Tym razem poszłam na łatwiznę. Ciastka francuskie z gotowego ciasta francuskiego;) Tłumaczę się tym, że blaszki ciasta nie warto dla samej siebie piec, bo sama musiałabym je zjeść. Z tym pewnie nie miałabym problemu, ale lepiej poczekam z pieczeniem aż mój mąż się tu przeprowadzi. Dzisiaj pokaże jak szybko można przygotować coś słodkiego i zaspokoić swoją potrzebę na cukier;) Wystarczy tylko mieć:

       

      • gotowe ciasto francuskie
      • dżem
      • cukier puder do posypania.

       

      Ciasto francuskie rozwałkować na grubość około 0.5cm i pokroić w niewielkie kwadraty. Na środku każdego kwadratu zrobić małe wgłębienie i nałożyć dżem. Kwadraty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec aż kwadraty się zrumienią, około 15 min. Przestudzić i posypać cukrem pudrem. Szybko, łatwo i smacznie:D

       

      kwadraty z ciasta francuskiego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Kwadraty z ciasta francuskiego”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 stycznia 2009 19:35
  • czwartek, 01 stycznia 2009
    • Vasilopita - greckie ciasto noworoczne

      Vasilopita jest przyrządzana w Grecji tylo raz do roku, na Sylwestra. W smaku przypomina babkę pomarańczową, ale nie o smak tu chodzi a o tradycję:D Ciasto zawiera ukrytą monetę i przynosi szczęście na cały rok osobie, która ją w swoim kawałeczku znajdzie. Ciasto kroi po 12 w nocy w Sylwestra najstarsza osoba z rodziny. Na wikipedii można przeczytać o rytuale krojenia Vasilopity.

      To moja druga propozycja w ramach zabawy Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.




      Składniki:

      • 3/4 szklanki masła
      • 1 1/2 szklanki cukru
      • 6 jajek
      • 4 łyżki brandy
      • starta skórka z 2 pomarańczy
      • 4 szklanki mąki
      • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 szklanki mleka skondensowanego
      • 1 moneta zawinięta w folię aluminiową
      • cukier puder do posypania


      Vasilopita

      Wszystkie składniki ogrzać to temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 200 st C. Utrzeć masło w dużej misce. Dodawać stopniowo w kolejności:
      cukier - bardzo powoli
      jajka, po jednym
      brandy.
      Dobrze utrzeć. Ciągle ucierając dodać skórkę pomarańczową, mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę o średnicy około 30cm (może być nawet większa) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Wylać ciasto. Ja piekłam w mniejszej formie i ciasto wyszło bardzo wysokie. Ciasto piecze się do suchego patyczka. Ja zacznie się "ścinać" to należy wcisnąć w ciasto monetę. Można ją umieścić gdziekolwiek za wyjątkiem środka. Monetę można także włożyć jak ciasto jest surowe, ale wtedy może opadnąć na dno. Moje ciasto piekłam w mniejszej formie i musiałam piec prawie 1.5 godz. Z reguły godzina wystarczy. Jeśli ciasto sie zaczyna przypiekać z wierzchu to można je przykryć folią alumioniową.

      Krojenie Vasilopity

      krojenie vasilopity


      Widok od środka

      Vasilopita


      W poszukiwaniu pieniędzy

       

      Szczesliwego Nowego Roku


      Szczęśliwego Nowego Roku!!!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (37) Pokaż komentarze do wpisu „Vasilopita - greckie ciasto noworoczne”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 stycznia 2009 14:21

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia