Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • sobota, 29 stycznia 2011
    • Sernik na śmietanie

      Smaczny sernik z polewa czekoladową. Przepis znalazłam na blogu mojeciacho. Upiekłam go z połowy składników w mniejszej formie. Zamiast twarogu użyłam quarku. Dodałam też trochę więcej soku z cytryny i soku, przez co sernik miał fajny cytrynowy posmak:) Zrobiłam też dużo więcej polewy, bo czekoladę to my bardzo lubimy:)


      sernik na śmietanie



      Składniki na spód:


      • 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie lub herbatników
      • 100 g masła, roztopionego

      Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.

      Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.

      Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść, aby powstał spód.

       


      Składniki na masę serową:

       

      • 1000g półtłustego twarogu (u mnie quark)
      • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
      • 1 szklanka cukru (dałam cukier puder)
      • 6 jajek
      • cukier waniliowy 16 g
      • 2 budynie waniliowe po 40 g
      • skórka starta z całej cytryny
      • sok z cytryny
      • łyżka mąki kartoflanej (opcjonalnie)

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


      Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.


      W misce wymieszać twaróg ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać budyń, skórkę startą z cytryny, sok i wszystko krótko zmiksować. Jeśli masa wyda się nam za rzadka, można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

      Przelać na spód. Piec 60 minut w temp. 175 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie.

      Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Zimny ciasto udekorować na wierzchu polewą czekoladą.


      Polewa czekoladowa:

       

      • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej do dekoracji
      • 1 łyżka masła
      • 4 łyżki mleka

      Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.


      sernik na śmietanie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik na śmietanie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 29 stycznia 2011 18:46
  • niedziela, 23 stycznia 2011
    • Keks z morelami i białą czekoladą

      Powoli wracam do pisania bloga. Od kiedy pojawiło się na świecie nasze maleństwo piekę zdecydowanie rzadziej, ale nadal piekę przynajmniej razy w tygodniu. Mam jednak zdecydowanie mniej czasu na wyszukiwanie przepisów i często korzystam ze starych, wcześniej sprawdzonych. Ostatnio jednak chciałam się pozbyć zalegających w szafie suszonych moreli. Chciałam upiec keks z przepisu Majanki, ale koleżanka podesłała mi linka do przepisu na keks ze strony Kwestia Smaku. Keks jest pyszny, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów, wilgotny i pięknie pachnący pomarańczą. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.

      W oryginalnym przepisie było 500g moreli, ja jednak 150g zastąpiłam kandyzowaną skórką pomarańczową i zamiast likieru użyłam rum.


      Keks z morelami i białą czekoladą

      Podaję przepis za Asią

      Składniki:

      • 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki
      • 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
      • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
      • 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
      • 250 g miękkiego masła niesolonego
      • 250 g cukru pudru
      • skórka starta z 2 pomarańczy
      • skórka starta z 1 cytryny
      • 5 jajek
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
      • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
      • cukier puder do posypania

      Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.

      Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Ja piekłam aż 1.5 godziny. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia. Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


      Keks z morelami i białą czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Keks z morelami i białą czekoladą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 stycznia 2011 17:00

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia