Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • niedziela, 17 lutego 2008
    • Bułeczki serowo-czosnkowe

      I jeszcze jeden przepis na bułeczki czosnkowo-serowe które tak zasmakowały Patrici chlopakowi, że w przyszły weekend będę miała gościa w kuchni. Będę uczyc Patricię piec bułeczki.Bułeczki są pyszne, szczególnie prosto z piekarnika, takie jeszcze ciepłe i chrupiące.

      Robi się je bardzo prosto. Z tradycyjnego ciasta drożdzowego. Tylko, że bez cukru. Dodaje się tylko czubatą łyżeczkę cukru do zrobienia zaczynu.Trzeba też dodać łyżeczkę soli na około pół kilograma mąki. Dwie duże rozgniecione ząbki czosnku. Ja do środka każdej bułeczki wkładam kawałek sera żółtego. Smaruje je jajkiem i posypuje starkowanym serem.

      Bułeczki z reguły robie w sobote wieczorem. Wstawiam je na noc do lodówki i pieke rano na śniadanie. Piecze się je bardzo szybko…. tak myśle;) W moim piekarniku około 20 min… nie wiem w jakiej temperaturze;) W przyszlym tygodniu może w koncu będę miała sprawny piekarnik:D

      bułeczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki serowo-czosnkowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2008 23:21
    • Ananasowiec


      Biszkopt:
      - 6 jaj
      - 0.5 szklanki mąki pszennej
      - 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
      - 1 szklanka cukru
      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia


      Krem:

      - 2 puszki ananasów
      - 1 kostka masła
      - 4 żółtka
      - 2 budynie śmietankowe bez cukru
      - 4 łyżki cukru
      - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej  

      Warstwa kokosowa:
      - 4 białka
      - 1 szklanka cukru
      - 200g wiórków kokosowych



      Z ananasów odlać sok i uzupełnić sokiem ananasowym bądź wodą do 0.5 litra. Ja dodaje sok. Na tym 0.5 litrze ugotować budyń, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier. Masło utrzeć z żółtkami i dodawać zimny budyń. Na koniec dodać pokrojone w kawałeczki ananasy i wymieszać.
      Po upieczeniu biszkopt przekroić, nasączyć sokiem ananasowym i przełożyć połową kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i wylać tężejącą glaretkę. Ja zrobiłam z cytrynową. Przepis orginalny jest bez galaretki. Krem też zmodyfikowałam troszeczkę;) Myśle, że moja wersja jest lepsza… lepsza, bo moja;) W wersji orginalnej krem wykłada się tylko na wierzch i robi się go z jednego budyniu, ale mysle, że wtedy ciasto jest za suche. Na koniec przykryć ciasto warstwą kokosową.


      Białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru, wsypać wiórki i wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożona papierem. Ja dodatkowo papier smaruje tłuszczem. Piecze się dośc krótko, 20-30min.

      A tutaj ciasto z bliska

      ananasowiec 

       

      ... i wersja do zjedzenia z bitą śmietaną 

      ananasowiec 

      Pierwszy raz robilam to ciasto jak bylam w szkole średniej i nie pamietam czy je aż tak lubilam, ale teraz jakos wyjatkowo mi smakowalo. Wczoraj zjadlam aż 5 dużych kawałkow... a pózniej ćwiczyłam na steperze 1,5 godziny;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Ananasowiec”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lutego 2008 23:02
  • niedziela, 10 lutego 2008
    • Eklery

      Eklery a może to ptysie.... hmmm... Jeśli się nie myle to ptysie są z bitą śmietana a eklery z kremem budyniowym. Jedne posypuje się cukrem pudrem, eklery polewa się czekoladą. Ja wszystkie polałam czekoladą bo nie ma to jak czekolada. Połowa jest z bitą śmietana a druga z kremem. Choć chyba wole te z kremem.

      ekler

      Właściwie ten na zdjęciu to chyba ptyś, bo jest z bitą śmietaną;)

      Ciasto robi się bardzo prosto. Trzeba tylko zagotować szklankę wody z połową kostki masła. Dodać szklankę mąki i chwilke pogotować. Ostudzić i z miksowac z 5 jajkami. Szprycą wyciskać ciasto na wyłożonej papierem blaszce. Wyciskac kuleczki na ptysie i dłuższe paski na eklery. Po upieczeniu przeciąć na pół i przełozyć kremem badź bitą śmietaną. Krem do eklerów jest tradycyjny budyniowy, badź gotowy karpatkowy:D

      Pyszne!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Eklery”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 lutego 2008 23:41
  • poniedziałek, 04 lutego 2008
    • Ciasto z serii „każdy potrafi”

      Przepis jest stary i pochodzi z książki, ktorą dostałam kiedyś w ogólniaku za dobre wyniki w nauce. Pamietam, że mój brat już wtedy stwierdził, że to super prezent, bo i tak nic ze mnie nie bedzie i ja to się tylko do garów nadaje:D 

       

      Składniki:

      • 2 szklanki mąki
      • margaryna
      • 3 jajka
      • 0.5 szklanki wody
      • 2 szklanki cukru
      • 3 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
       

      Margarynę zagotować z wodą, cukrem i kakao. Odlać pół szklanki na polewę. Schłodzić. Dodać jaja, mąkę, proszek, zmiksować i to tyle:)

      Piec około 50-60min w 160-180oC. Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Ja zawsze robie dodatkowo polewę, żeby było wiecej. Dziurawie ciasto wykałaczką i rozsmarowuje polewę tak żeby troche powciekało do środka. Tak robie, bo tak lubie:D

      Zjedliśmy połowe ciasta zanim jeszcze zdążyło ostygnąć. Takie ciepłe, jeszcze ociekające polewa czekoladową jest mniam mniam.

      *** AKTUALIZACJA***

      Moje kochanie zamknęło sie na chwile w kuchni i został już tylko jeden kawałek ciasta na śniadanie. A że ja zawsze wstaje pierwsza to przyszłośc tego kawałeczka jest przesądzona hihihi

      Chyba jednak dobrze się spiekło, tzn upiekło;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z serii „każdy potrafi””
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 lutego 2008 22:03

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia