Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • piątek, 27 lutego 2009
    • Indyjski chlebek naan

      Długo się przymierzałam do upieczenia tego chlebka, ale jakoś tak czasu mi brakowało. Ostatnio jednak mój mąż ciągle kupował chlebek naan, aż postanowiłam mu sie przymilić i sama upiec;) Chlebek jest pyszny. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów. Tam też znalazłam przepis na pitte, którą od dawna pieke przynajmniej 1-2 w tygodniu.

      chlebek naan

      Składniki:
      (na 2 chlebki bardzo duże chlebki, ja upiekłam 4)

      • 1 szklanka wody
      • 1/4 szklanki zakwasu bądź 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
      • 1 łyżeczka drożdży suszonych
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 2 1/2 -3 szklanki mąki
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki czarnuszki, ja dodałam wiecej


      Do posypania
      sól gruboziarnista, sezam, kminek, czarnuszka

      |Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto rękoma, mikserem, bądź przy użyciu maszyny do chleba. Uformować kulę i umieścić ją w wysmarowanej masłem misce. Nakryć folią bądź ściereczką i odstawić na 1 1/2 - 2 godzin do podwojenia objętości. Ciasto moża zostawić też w lodówce na 8-24 godzin. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stół posypany mąką i podzielić na 2 bądź 3 części. Uformować 2 kule ( ja zrobiłam 4), posypać je mąką, przykryc ściereczką i odstawić na 30-45 minut. 20 min przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 260 st C. Chlebki rozciagnąć
      (na grubość około 5-7 mm) i trochę spłaszczyć na środku. Zostawić grubsze brzegi, około 2 cm. Posmarować je jajkiem, kefirem bądź spryskać wodą. Można nakłuć środek widelcem. Posypać dość obficie solą i ziarnami. Brzegi ciasta można naciąć.

      Chlebki piec na kamieniu bądź rozgrzanej blaszce przez około 8-10 minut aż się zarumienią. Ja piekłam tylko 6 minut. Czasami chlebki się "nadymają" dlatego przed pieczeniem warto nakłuć ciasto dość gęsto widelcem. Jeśli chcemy uzyskać efekt jak przy pieczeniu pity i mieć nadęte chlebki naan to możemy pominąć nakłuwanie.

      Chlebki naan z naciętymi brzegami są na górnym zdjęciu, a poniżej bez nacięć.

      chleb naan

      naan

      PS

      W UK wcale nie jest łatwo znaleźć czarnuszkę. Czasami jednak jest dostępna w Asdzie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Indyjski chlebek naan”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2009 22:14
  • środa, 25 lutego 2009
    • Kormos

      Znowu coś greckiego. Tym razem dla tych co nie mają za dużo czasu, bądź z lenistwa wolą coś szybkiego i prostego.

      Kormos

      Składniki:

      • 250 g roztopionego masła 
      • 1 filiżanka mleka 
      • 2 łyżki cukru 
      • 1 tabliczka roztopionej czekolady (125g) 
      • 1 filiżanka likieru ( ja użyłam brandy, ale dodałam niepełną filiżankę) 
      • 1 jajko (opcjonalnie) 
      • 1-2 duże paczki petitek

      Wszystkie składniki za wyjątkiem petitek dobrze wymieszać w misce. Ciastka połamać, ale nie za drobno. Jest mi ciężko powiedzieć ile tych ciastek dokładnie potrzeba. Należy je dodawać stopniowo do czasu aż masa zrobi się trochę gęsta. Wtedy podzielić ją na dwie części i każdą część wylać na dość dużej wielkości folię aluminiową. Zawinąć i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zostawić kormos w zamrażalniku przez cała noc. Wyjąć, trochę odczekać żeby kormos zmiękł i dał się pokroić.

      kormos

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (27) Pokaż komentarze do wpisu „Kormos”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 25 lutego 2009 21:58
  • piątek, 20 lutego 2009
    • Roxakia

      Na czekoladowy tydzień coś greckiego:)

      Składniki:

      • 1 szklanka mleka 
      • 7g suszonych drożdży 
      • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 
      • 1 filiżanka oliwy z oliwek (około 3/4 szklanki) 
      • 1 łyżeczka cynamony i goździków 
      • 2 jajka 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • starta skórka z jednej pomarańczy 
      • 3 łyżki kakao 
      • 500 g mąki (prawie 3 szklanki) 
      • kawałeczki czekolady (kilka łyżek) - opcjonalnie- ja dodałam, bo to moja propozycja na czekoladowy weekend:)

      Syrop:

      • 3 szklanki wody
      • 3 szklanki cukru 
      • sok z połowy cytryny

      Wymieszać letnie mleko z drożdżami. Mleko nie może być gorące. Dodać oliwę, orzechy, cynamon i goździki. Dobrze wymieszać. Dodaj jajka, skórkę pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nie może być zbyt rzadkie. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i czekoladę i wymieszać. Odstawić ciasto na 30 min. Po tym czasie podzielić każdą część na 3 części i rozwałkować w sposób pokazany na zdjęciu i zwinąć jak roladę. Pociąć na kawałki około 2cm grubości.

       roxakia

      Spłaszczyć je lekko i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez około 15-20min.

      W międzyczasie przygotować syrop. Wszystkie składniki wymieszać i gotować około 10 min. Upieczone i gorące roxakia wrzucać do syropu i poczekać aż się "napiją". Roxakia powinny być mocno nasączone syropem. Odstawić do ostygnięcia. Ja w czasie stygnięcia polewam je syropem żeby bardziej nasiąkły. Oto efekt końcowy.

      roxakia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Roxakia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lutego 2009 23:57
  • niedziela, 15 lutego 2009
    • American cheesecake

      Bardzo fajny sernik. Nie smakuje wprawdzie jak tradycyjne polski serniki, ale to taka całkiem smaczna odmiana. Przepis dostałam od mojej bratowej.

      American cheesecake

       

      Ciasto:

      • 2 szklanki mąki
      • 0.5 szklanki cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 15 dkg margaryny bądź masła
      • 1 jajko
      • 1 żółtko


      Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i szybko zarobić ciasto.

      Masa serowa

      • 7 jajek
      •  szklanka cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 750 g soft cheese, ja użyłam philadelphia cheese
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Żółtka (6) i jedno całe jajko dobrze ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.


      Ponadto

      • pól litra kwasnej śmietany
      • 2 łyżki cuku


      Smietanę wymieszać z cukrem.

      Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać masę serowa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieć do suchego patyczka, około godziny. Gorące ciasto wyjać z piekarnika i wylać na nie śmietanę. Wstawić z powrotem do piekarnika na 5 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystygnięciu przykryć blachę żeby śmietana nie popękała.

      American cheesecake

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (34) Pokaż komentarze do wpisu „American cheesecake”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 15 lutego 2009 16:16
  • niedziela, 08 lutego 2009
    • Orzechowiec II

      Przepis pochodzi od mojej koleżanki. Piekłam to ciasto kiedyś dość często, ale później dostałam przepis na orzechowiec z powidłami i bardziej przypadł mi do gustu i o tym zapomniałam. Ostatnio postanowiłam jednak dla odmiany upiec ten bez powideł.

       orzechowiec

      Ciasto:

      • 0.5 kg mąki
      • szklanka cukru
      • 20 dkg margaryny bądź masła
      • 2 jajka
      • 2 łyżki mleka
      • 2 łyżeczki sody
      • 2 łyżki miodu


      Mąkę, cukier, margarynę i jajka włożyć do miski. Mleko i miód podgrzać w rondelku i na koniec dodać do tego sodę i wlać wszystko do miski z mąką. Całość wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę wyłożyć papierem, rozłożyć jedną część ciasta i upiec (około 15 min w 170 st C). Na drugą część wyłożyć masę orzechową i piec około 20 min w 170 st C.

      Masa orzechowa:

      • pół szklanki cukru
      • 10 dkg margaryny bądź masła
      • 2 łyżki miodu
      • 25-30 dkg orzechów włoskich.


      Cukier, margarynę i miód rozpuścić i dodać orzechy.

      Krem:

      • 1 budyń waniliowy
      • 25 dkg masła.


      Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Budyń można ugotować dzień wcześniej. Masło utrzeć. W przepisie nie ma cukru, ale ja dodaję kilka łyżek cukru do masła i ucieram masło z cukrem. Krem bez cukru jest dla mnie za mało słodki. Dodawać stopniowo budyń do masła, cały czas ucierając. Na ciasto bez orzechów wyłożyć krem i przykryć ciastem z orzechami. Ciasto musi trochę postać żeby przeszło kremem i najlepiej jest je jeść na drugi dzień.

      orzechowiec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Orzechowiec II”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lutego 2009 19:40

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia