Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • piątek, 25 lutego 2011
    • Czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami

      Tarta z przepisu Asi. Bardzo szybko się ją przygotowuje i nie wymaga pieczenia. Tarta jest dość słodka, ale dodatek bananów wymieszanych z sokiem z cytryny fajnie ja orzeźwia. Wczoraj jak ją spróbowałam to wydała mi się zdecydowanie zbyt słodka, ale to pewnie przez to, że w czasie jej przygotowywania ciągle wylizywałam czekoladę i kajmak i jak tarta była gotowa to wcale na nią nie miałam ochoty. Dzisiaj smakowała mi zdecydowanie dużo lepiej. Tarta trzeba dobrze schłodzić żeby łatwiej się ją kroiło. Ja zamiast orzechów włoskich dodałam laskowe, bo je zdecydowanie bardziej lubię i do bitej śmietany dodałam śmietan fix.


      tarta kajmakowa


      Spód:

      • 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g)

      • 70 g masła, roztopionego

      • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej

      Masa kajmakowa z czekoladą:

      • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g)

      • 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (gotować 2 godziny)

      • garść orzechów włoskich bądź laskowych

       


      Bita śmietana z bananami:

      • 4 banany

      • sok z 1 cytryny

      • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki

      • 2 - 3 łyżki kakao bądź czekolady do udekorowania tarty

      • śmietan fix

      Ja przygotowałam tartę w formie o średnicy 23cm. Forma musi być z otwieraną obręczą.


      Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.


      Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.


      Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę z śmietan fixem i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser bądź starkowaną czekoladą. Przechowywać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowa tarta kajmakowa z bitą śmietaną i bananami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 25 lutego 2011 21:09
  • sobota, 19 lutego 2011
    • Bagietki

      Dorota miała rację, że te bagietki są rewelacyjne. Mają niesamowicie chrupiącą skórkę i bardzo miękkie wnętrze.  Na początku chciałam upiec z połowy składników, ale dobrze że tego nie zrobiłam, bo bagietki są takie pyszne że dwie już zjedliśmy. Przepis jest na 4 bagietki.

       

      bagietki

       

      Składniki:

      * 1 szklanka mleka
      * 2 łyżeczki masła
      * 2 łyżeczki cukru
      * 1 szklanka wody o temp. pokojowej
      * 2 łyżeczki suszonych drożdży
      * 2 łyżeczki soli
      * 4 szklanki mąki
      * ponadto: czysta woda w butelce ze sprayem


      Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.

      Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.

      W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).

       

      bagietki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 19 lutego 2011 18:25
  • niedziela, 13 lutego 2011
    • Sernik czekoladowo - pomarańczowy

      Abbra tak zachwaliła ten sernik, że nie mogłam go nie upiec.Byłam ciekawa jak będzie smakował sernik czekoladowy. Sernik jest bardzo smaczny i ładnie pachnie pomarańczami. Podoba mi się też pomysł z dodaniem migdałów do spodu ciasta.


      Sernik czekoladowo - pomarańczowy


      Składniki ( na tortownicę o średnicy 20 cm ):

      masa serowa:

      * 500 g sera do serników ( użyłam quarku )
      * 115 g brązowego cukru
      * 125 g gorzkiej czekolady
      * 2 jajka
      * 125 ml śmietanki kremówki
      * skórka otarta z 1 pomarańczy

      spód:

      * 125 g ciastek digestive w czekoladzie
      * 40 g zrumienionych, posiekanych migdałów
      * 70 g stopionego masła
      * 1 łyżka brązowego cukru


      Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać migdały, cukier i stopione masło. Wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść. Schłodzić w lodówce.

      Ser zmiksować z cukrem na gładką masę, następnie dodać czekoladę roztopioną na parze i ostudzoną, zmiksować. Dodać jajka, kremówkę i skórkę pomarańczową. Miksować do momentu, gdy masa stanie się gładka i jednolita.

      Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu ostudzić. Wystudzony sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.

      Ja udekorowałam sernik mleczna czekoladą.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik czekoladowo - pomarańczowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 lutego 2011 17:38
  • sobota, 05 lutego 2011
    • Brownies

      Nie mogłam się zdecydować na ciasto na ten weekend. Przejrzałam mój folder z przepisami do zrobienia i jakoś nie przekonały mnie ani szarlotki, ani serniki, ani ciasta z kremem. Zajrzałam na bloga cuda.wianki a tam super czekoladowe brownies. Od razu zrobiłam listę zakupów i upiekłam je jeszcze tego samego dnia. Brownies jest mocno czekoladowe. Idealne do kawy w deszczowy i szary dzień, jaki mamy dzisiaj.


      brownies


      Składniki:

      • 140g masła
      • 180g gorzkiej czekolady
      • 20g mlecznej czekolady
      • szczypta soli
      • 100g cukru demerara (można zastąpić cukrem jasnobrązowym)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 2 jajka
      • 1 żółtko
      • 85g mąki pszennej
      • 2-3 łyżki nutelli
      • laskowe orzechy do ozdoby

      Pokrojone w kostkę masło oraz obie czekolady (połamane na kawałki) rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, następnie dodać cukier, ekstrakt, szczyptę soli i zmiksować. Dodawać po jednym jajku plus żółtko cały czas miksując, a na koniec wsypać mąkę i zmiksować ostatni raz.

      Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja piekłam w formie o wymiarach 24 x 17 cm.

      Piec w 160 stopniach przez 35-40 minut. Wkładany w środek patyczek nie musi być suchy. Ostudzić.

      Następnie udekorować nutellą i orzechami. Nutellę można lekko podgrzać, żeby z łatwością rozsmarować ją na wierzchu ciasta.


      brownies

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Brownies”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 05 lutego 2011 13:34

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia