Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • sobota, 17 listopada 2007
    • Orzechowiec

      Jutro jesteśmy zaproszeni na obiad do znajomych z Meksyku. Oni pewnie zrobia pyszny obiad, to co ja ciasta dobrego na deser nie zrobię?;) Ano zrobiłam, przetestowaliśmy i jest pyszne.

      Podam przepis i mam nadzieje, że sie przyda. Ciasto jest super i jestem pewna, ze wszystkim będzie smakować. Mam też przepis na inny orzechowiec z miodem, ale ja wole tą wersję.

      orzechowiec

      Ciasto pół - kruche: 

      • 40 dkg mąki (około 2 i 1/3 szklanki)
      • pół szklanki cukru
      • 20 dkg margaryny
      • 5 żółtek
      • 4 łyżki kwaśnej śmietany
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody

       Zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. Podzielić  na dwie częsci. Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Podzielić na pół. 

      ·        30 dkg orzechów

      ·        powidła śliwkowe  

      Krem: 

      • pół litra mleka
      • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
      • 3 łyżki mąki
      • pół szklanki cukru
      • kostka margaryny bądź masła

       Ugotować budyń i  po ostudzeniu zmiksować z margaryną. Budyń musi być zimny, żeby krem się nie zważył, wiec najlepiej ugotować dzień wcześniej.  Surowe placki posmarować powidłami, wyłożyć ubitymi na sztywno białkami i posypać orzechami. Upiec 2 placki osobno (pieką się dość szybko - około 25-30min) i po ostudzeniu przełożyć kremem. 

      Smacznego!     

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Orzechowiec”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 17 listopada 2007 20:01
  • czwartek, 15 listopada 2007
    • (2) Kawa

      Kawa ... pyszna kawa. Kawe pije codziennie, dzien bez kawy to dzien stracony. Pije bo mnie pobudza i uwielbiam jej smak. Pije jedna kawe po sniadniu i jedna jak wroce do domu po pracy. Na uczelni kawy nie pije, bo mi nie smakuje:D Od kiedy sprobowalam kawe z bita smietana ciezko jest mi zaakceptowac inna. Biala piana na pol kubka musi byc i tyle:D Nie koniecznie musi to byc bita smietana, bo tej lepiej nie naduzywac z oczywistych wzgledow, ale moze to byc tez ubite mleko. Kupilam o takie to cudo do upijania i ubijam:D

       mikser

      Potrzebny jest duzyyy kubek. Do kawy dodaje troche kurkumy, cynamon, mleko i na wierzch ubita piane posypana czekolada (badz cynamonem)... to tak na dobry poczatek dnia, a wieczorem na dobry koniec dnia:D

      kawa

      kawa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „(2) Kawa”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 listopada 2007 22:42
  • środa, 14 listopada 2007
    • (1) Chałka .... jeszcze ciepła:D

      Właśnie wyjęłam z piekarnika chałke, pachnie pieknie a jak smakuje ... koniecznie trzeba jeść na ciepło;)

      Chałka jest z sezamem, ale to dlatego ze mój ukochany lubi sezam. Ja osobiście wole z kruszonką.

      Jedna chałka

      chalka

      Dwie chałki:D

      chalka`

      i przepis

      • 40 g drożdży
      • 0.5 kg mąki 
      • wiecej niż pół szklanki mleka
      • dwa jajka
      • poł kostki masła (choć 2 łyżki wystarczą) 

       

      • 6 łyżek cukru
      • żółtko

       

       

       

      Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodac troche ciepłego mleka i rozmieszać z kilkoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajka, rozpuszczone ciepłe masło, reszte mleka i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200°C.
      Mąke powinno sie przesiać przed sitko, ale ja sitka nie mam;) Jeśli posypuje chałke sezamem to dodaje też troche sezamu do ciasta:) Chałka najlepsza jest na ciepło z masełkiem i mlekiem:D

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (41) Pokaż komentarze do wpisu „(1) Chałka .... jeszcze ciepła:D”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 14 listopada 2007 00:10
  • poniedziałek, 12 listopada 2007

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia