Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • piątek, 21 listopada 2008
    • Ciasto migdałowe z cytryną

      Ciasto bardzo zachwalane przez Dorotę i chyba słusznie:) Smaczne i łatwe w przygotowaniu. Z przepisu Doroty.

      Ciasto migdałowe z cytryną

       

      Składniki:

          * 225 g miękkiego masła
          * 140 g drobnego cukru (w oryginale: 225 g)
          * 4 duże jajka
          * 50 g mąki
          * 225 g zmielonych migdałów
          * pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
          * otarta skórka i sok z 2 cytryn

      Zmiksować masło i cukier razem, aż do białości. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując; po każym jajku dodawać 1/4 mąki, aż cała zostanie zużyta. Potem dodać migdały, ekstrakt z migdałów, skórkę z cytryny i sok, delikatnie zmiksować (na wolnych obrotach) lub wymieszać.

      Wlać ciasto do okrągłej formy 21-23 cm.

       Ciasto migdałowe z cytryną

      Piec około 50 - 70 minut, choć ja piekłam około 40 minut (zależy to od piekarnika) w temperaturze 180 st C. Piec należy do tzw. suchego patyczka, wtedy ciasto jest gotowe. Wystudzić i udekorować przed podaniem.

      * ciasto zawinięte w folię i pozostawione w chłodnym miejscu może się utrzymać do kilku dni 

      Ciasto migdałowe z cytryną

       

      PS.

      Kochani coś mi się wydaje, że znikne stąd na jakiś czas, ale obiecuje wrócić:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto migdałowe z cytryną”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 21 listopada 2008 22:20
  • sobota, 15 listopada 2008
    • Dwukolorowe ciasto bananowe z orzechami

      Wiem, że to Majanki propozycja na orzechowy tydzień, ale myśle że się nie obrazi że przepis pojawi się i u mnie. Brak mi ostatnio czasu na pieczenia a co dopiero wyszukiwanie przepisów;) To taka wymówka;) Ciasto bardzo szybko się przygotowuje i jest fajnie wilgotne i smaczne.

      Z przepisu Majanki.

       

       

       

      Składniki:

      • 1/2 kostki masła
      • 1 szklanka cukru
      • 1 duże jajko (dałam dwa średniej wielkości)
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
      • 1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże
      • 1 1/2 szklanki mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
      • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (100g)

      Dwukolorowe ciasto bananowe z orzechami

      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę o wymiarach 20x20cm wysmarować masłem i wysypać bułką lub wyłożyć pergaminem, jak ja zrobiłam (użyłam tortownicy o średnicy 25 cm).

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.  Masło rozetrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wanilię i dobrze ubić. Dodać zmiksowane banany i dobrze wymieszać i podzielić na dwie równe częsci. Do jednej dodać kakao, wymieszać i wylać do przygotowanej blachy, na to rozsypać posiekane orzechy, a następnie wylać warstwę ciasta jasnego . Piec około 25 minut aż ciasto będzie ładnie rumiane. Ja piekłam około 40 min tak dla pewności;) Po 20 minutach pieczenia przykryłam ciasto folią aluminiową żeby się nie przypaliło.

      Dwukolorowe ciasto bananowe z orzechami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Dwukolorowe ciasto bananowe z orzechami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 15 listopada 2008 00:54
  • środa, 12 listopada 2008
  • poniedziałek, 10 listopada 2008
    • Pluszki

      Słodkie, pyszne bułeczki, które widziałam na wielu blogach. Pluszki są pyszne i musicie je upiec. Przepis oryginalnie pochodzi z tego rosyjskiego forum, a na blogu Agnieszki  znajdziecie nawet filmik, jak je zawijać. Bardzo polecam!

      pluszki

      Składniki na 16 bułeczek:

      • 325 ml letniego mleka
      • 50 g roztopionego masła
      • 1,5 łyżeczki majonezu
      • 500 g mąki pszennej
      • 50 g cukru
      • pół łyżeczki soli
      • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży


      Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na posypany mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Ja nie posiadam maszyny, więc zrobiłam ciasto ręcznie. Drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn;

      Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.

      Nadzienie makowe:

      • roztopione masło
      • cukier
      •  mak (suchy)


      Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

      Nadzienie serowe:

      • 400 g zmielonego twarożku
      • pół szklanki cukru pudru
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • 1 żółtko
      • 4 łyżki miękkiego masła


      Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.



      Nadzienie orzechowe:

      • 200 g zmielonych orzechów laskowych
      • 75 g cukru
      • 3 łyżki słodkiej śmietanki
      • 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
      • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy


      Wszystkie składniki wymieszać.



      Nadzienie cukrowe:

      • roztopione masło
      • cukier lub cukier trzcinowy
      • cynamon

      Wszystkie składniki wymieszać.

       

      Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

       zawijanie pluszków

      Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.

      Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 st. C.


      pluszki

      U mnie bułeczki w wersji z cukrem i cynamonem - pychota! Próbowałam też wersję z makiem i konfiturą, ale najbardziej smakowały mi z cukrem i cynamonem.

      pluszki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (33) Pokaż komentarze do wpisu „Pluszki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 listopada 2008 22:17
  • czwartek, 06 listopada 2008
    • Ciasto mocno czekoladowe

      Ciasto bardzo mocno czekoladowe. Bardziej czekoladowe niż czekolada;) Słodkie i smaczne. Przepis znalazłam na blogu Doroty.

      Ciasto mocno czekoladoweSkładniki:
      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 200 g masła
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 szklanka mąki
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/4 łyżeczki sody
      • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
      • 1 szklanka jasnego cukru demerara (użyłam zwykłego cukru)
      • 3 pełne łyżki kakao
      • 3 średniej wielkości jajka
      • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki ( u mnie maślanka)
      • 2 łyżki rumu ( u mnie brandy)
      • 100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji
      Polewa:
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 3 pełne łyżki kakao
      • 3 łyżki mleka
      • 3 łyżki masła
        Ciasto mocno czekoladoweCzekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem, kawą; lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z mąką. Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Wsypać mrożone maliny, wymieszać.Formę natłuścić i wysypać bułką tartą bądź kaszą manną. Wlać ciasto i piec je 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 140°C.Wykonać polewę: mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszać na gładką masę. Można dodatkowo dodać łyżkę rumu. Jeśli polewa wydaje się nam zbyt gęsta (a taka mi się wydawała - dodać więcej mleka z masłem). Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.Można udekorować czekoladą i malinami. Ciasto mocno czekoladowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto mocno czekoladowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 listopada 2008 22:51

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia