Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • piątek, 27 listopada 2009
    • Sernik z lemon curd

      Jak zobaczyłam ten przepis u Dorotki to od razu wiedziałam, że kiedyś z niego skorzystam. Mój mąż bardzo lubi wszystkie cytrynowe wypieki i ten sernik bardzo mu smakował. Dodałam do lemon curd więcej soku z cytryny niż w przepisie żeby sernik wyszedł mocno cytrynowy.

      sernik z lemon curd

      Składniki na spód:

      • 250 g ciastek digestive (lub innych pełnoziarnistych)
      • 110 g masła

      Ciastka pokruszyć na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami. Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tortownicy i boki (do połowy wysokości) wyłożyć ciastkami. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.


      Składniki na masę serową:

      • 750 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarogu śmietankowego (przeznaczonego na serniki) - użyłam quarku
      • pół szklanki (110 g ) drobnego cukru
      • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
      • 3 jajka

      Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu.

      Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na spód z ciastek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić sernik (najlepiej w lekko uchylonym piekarniku).


      Składniki na lemon curd:

      • 45 g masła
      • pół szklanki (110 g) drobnego cukru do wypieków
      • 1 jajko, roztrzepane
      • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
      • 2 łyżki soku z cytryny (dodałam sok z całej małej cytryny)

      Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić (może być lekko ciepły). Ja ugotowałam lemon curd w garnku do gotowania mleka z podwójnym dnem.

      Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

      sernik z lemon curd

      sernik z lemon curd

      Przepis dodaję do zabawy Cytrusowy Weekend 2009 zorganizowanej przez Tatter.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z lemon curd”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 27 listopada 2009 16:17
  • niedziela, 22 listopada 2009
    • Francuski chleb wiejski na zakwasie

      Dawno nie brałam udziału w weekendowej piekarni. Tym razem udało mi się znaleźć trochę czasu i przyłączyć się do zabawy.

      Ptasia, gospodyni aktualnej edycji WP, jako jeden z chlebów do pieczenia zaproponowała francuski chleb wiejski na zakwasie. Upiekłam go i bardo nam smakował. Nie doczytałam jednak przepisu do końca i zamiast dwóch bochenków upiekłam jeden. Wyszedł mi ogromy bochen chleba:) Poszłam też trochę na łatwiznę i wyrobiłam ciasto w maszynie do chleba.

      Francuski chleb wiejski na zakwasie

      Podaje przepis za Ptasią.

      Zaczyn (200g):

      • 40g aktywnego płynnego zakwasu żytniego
      • 80g wody
      • 80g mąki pszennej chlebowej

       

      Wszystkie składniki wymieszać wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie, odstawić w temp. pokojowej na ok. 12 h.

      Dnia następnego potrzebujemy następujące składniki:

      • 300g letniej wody,
      • 312g (2 szklanki) mąki pszennej chlebowej
      • 80g mąki żytniej chlebowej
      • 58g (6 łyżek) mąki pszennej razowej
      • 1/4-1/8 łyżeczki drożdży instant (ja dodałam dosłownie odrobinkę)
      • 1,5 łyżeczki soli (w oryginale ciut więcej - można dać czubate 1,5 łyżeczki)

       

      Zmieszać cały zaczyn z dnia poprzedniego z 300g letniej wody. W osobnej misce zmieszać mąkę pszenną chlebową, mąkę żytnią chlebową oraz pszenną razową i drożdże. Oprószyć mokre składniki (zaczyn i wodę) suchymi. Wymieszać tak, aby cała mąka była zwilżona. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i wyrabiać ręcznie lub mikserem ok. 10 minut (osobiście sądzę, że mikserem można nieco krócej). Ciasto będzie bardzo lepkie i elastyczne. Jeśli nie będzie lepkie, należy delikatnie dodać trochę wody.

      Zeskrobać ciasto do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości ok. 1,5-2 h (uwaga: przy redukcji drożdży może potrwać to dłużej - bliżej 2,5-3h, i warto w tym czasie 1-2 razy złożyć chleb). Gdy chleb podwoi objętość, należy go przełożyć na omączony blat i odgazować, złożyć, przełożyć z powrotem do miski. Odstawić do ponownego napuszenia (podwojenia objętości) ok. 1h. Po tym czasie przekładamy chleb ponownie na blat, znów odgazować, podzielić na 2 części i uformować 2 okrągłe lub owalne bochenki. Ciasto będzie wciąż dość lepkie, choć dające się formować. Należy starać się jak najmniej podsypywać mąką. Chlebki umieścić w koszykach/durszlakach do wyrastania, przykryć folią i odstawić do napuszenia na 1h.

      Jeśli mamy kamień - od razu po uformowaniu bochenków nagrzewamy go w piekarniku nastawionym na 245 st. C. Jeśli nie - można nagrzać blachę. Napuszony chleb nacinamy, przekładamy na nagrzaną blachę lub kamień i pieczemy z parą 5 min w 245 st. Skręcamy temperaturę do 230 st. i pieczemy 20-25 minut, aż chleb będzie mocno zrumieniony, głuchy od spodu a temperatura wewnątrz bochenka będzie wynosić ok. 100 st. C. Studzimy na kratce.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Francuski chleb wiejski na zakwasie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2009 21:16
  • niedziela, 15 listopada 2009
  • wtorek, 10 listopada 2009
    • Pierniki staropolskie - ciasto

      Nigdy nie piekłam pierniczków na Święta. Nie miałam ich też w planach w tym roku, ale przeglądając bloga Gani76 zmieniłam zdanie. Nawet nie wiedziałam, że ciasto na pierniczki trzeba zrobić dużo wcześniej. Zamieszczam wypróbowany przepis Gani. Przepis wprawdzie tylko na ciasto, ale ono jest przecież najważniejsze, później czeka nas już tylko wykrawanie pierniczków i pieczenie. Przepis na pierniczki dodaje też do zabawy "Gotujemy po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja i sponsorowanej przez stronę zPierwszegoTłoczenia.pl .

      Gotujemy po polsku! - edycja II

      Składniki:

      • 0,5 l miodu
      • 250 g smalcu
      • 1 szklanka cukru
      • 1 kg mąki
      • 3 łyżeczki sody
      • 0,5 łyżeczki soli
      • 0,5 szklanki mleka
      • 3 jajka
      • przyprawy - imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki - razem około pół szklanki (goździ trzeba zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić)

      Miód, smalec i cukier roztop w garnku aż do wrzenia. Ostudź.

      Sodę i sól rozpuść w mleku. Do miodu z tłuszczem dodaj mąkę i przyprawy, a następnie pozostałe składniki. Wyrób ciasto.

      Ciasto włóż do szczelnego pojemnika i odstaw w ciemne, chłodne miejsce (lodówka, piwnica) na 5 tygodni. Za 5 tygodni  pieczenie.

      ciasto na pierniki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniki staropolskie - ciasto”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 listopada 2009 19:26
  • sobota, 07 listopada 2009
    • Sernik londyński

      Ostatnio piekę ciasta tylko w weekendy, bo w dwójkę nie możemy zjeść więcej;) Nie miałam pomysłu na ciasto na ten weekend. W lodówce miałam 500g quarku i jak zobaczyłam, że jego termin ważności kończy się w przyszłym tygodniu to stwierdziłam, że upiekę z niego sernik. Przejrzałam listę serników na blogu Dorotki i po tym jak przeczytałam komentarze pod sernikiem londyńskim stwierdziłam, że warto go wypróbować. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu, wygląda ładnie, jest delikatny w smaku i bardzo smaczny.

       

      sernik londyński

      Składniki na spód:

      • 150 g ciastek digestive
      • 75 g masła, roztopionego

      Składniki na masę serową:

      • 600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony) - ja miałam tylko 500g
      • 150 g cukru pudru
      • 3 duże jajka
      • 3 duże żółtka jajek
      • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
      • 1,5 łyżki soku z cytryny

       

      Polewa:

      • 145 ml kwaśnej śmietany
      • 1 łyżka cukru pudru
      • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (może być kilka kropel aromatu waniliowego)

      Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej.

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

      Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny.

      Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Grd sernik zbyt szybo się rumieni należy przykryć go folią aluminiową. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

      Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" : zawsze po włożeniu patyczek bedzie wilgotny.

      Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki, lub nawet na całą noc.

      sernik londyński

      sernik londyński

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik londyński ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 07 listopada 2009 22:46

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia