Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • sobota, 27 grudnia 2008
    • Kourabiedes

      Kurabiedes czyli greckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Kruche ciasteczka posypane ogromną ilością cukru pudru. Można je przygotować też bez dodatku migdałów. Ja jednak zdecydwanie wolę z migdałami i taka wersja jest zdecydowanie bardziej popularna. Najczęściej są przygotowywane w kształcie kuleczek, księżycy i litery S.

      Przepis pochodzi od znajomej mojego męża. Muszę się pochwalić, że sama przetłumaczyłam:D

      To moja pierwsza słodka propozycja w ramach zabawy Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.

      PS

      Bardzo się cieszę, że w końcu mogłam wrócić do pisania bloga.

       

       kourabiedes

       

       Składniki:

      • 250 g masła, nie margaryny
      • 2 łyżki cukru pudru + 300g do posypania
      • 1 żółtko
      • 1 łyżeczka wanilii
      • 1 łyżka koniaku bądź raki bądź whisky (ja dodaje 2 łyżki)
      • 300 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 100g migdałów


      Masło ucierać przez około 8-10 minut. Dodać cukier do masła i dalej ucierać. Następnie dodać żółtko, wanilię i alkohol. Ucierać aż otrzymamy gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać migdały. Migdały można dodać całe bądź przekroić je na pół. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-45minut.
      Uformować kourabiedes w kształt kulek wielkości piłeczek do ping ponga. Można też nadać im kształt księżycy.
      Nagrzać piekarnik do 180 st C i piec około 20min aż ciastka się zrumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić je przez około 15-20min i posypać obficie cukrem pudrem. 

      kourabiedes

      Greek version

      250γρ βούτυρο, όχι μαργαρίνη!
      2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη+300γρ περίπου για τη διακόσμηση
      1 κρόκο αυγού
      1 κουταλάκι του καφέ απόσταγμα από βανίλια
      1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή ρακή ή ουίσκι
      300γρ αλεύρι για γλυκά ή όλων των χρήσεων
      1 κουταλιά του καφέ μπέικι παουντερ ή ότι άλλο ανάλογο χημικής μαγείας  ή μαγειρική σόδα!
      100γρ καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα
       
      με το μίξερ χτυπάω  το βούτυρο για 8-10λεπτα μέχρι να γίνει αλοιφή
      προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το ανακάτωμα
      προσθέτω τα κροκαδια και τη βανίλια και το αλκοόλ.
      όταν είναι ομοιόμορφο το μείγμα προσθέτω το αλεύρι με τη χημική μαγεία
      και στο τέλος τα αμύγδαλα.
       
      βάζω το μείγμα σε ένα πλαστικό μαγειρικό φιλμ και το αφήνω στο ψυγείο για 30-45 λεπτά.
       
      φτιάχνω μπαλιτσες του πινγκ πονγκ ή άλλα μικρά σχέδια για μπισκότα
       
      Προθερμαίνω  το φούρνου στους 180βαθμους με αντιστάσεις ή θερμαινόμενο αέρα και ψήνω τους κουραμπιέδες για 20περιπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
      αφήνω το ταψί   να κρυώσει για 15-20 λεπτά στο μαρμαρένιο πάτωμα και μετά τους πασπαλίζω με την ζάχαρη άχνη.
      τοποθετώ τους κουραμπιέδες με πολύ προσοχή σε μια πιατέλα.
      λέω πολύ προσοχή μιας και αυτή η συνταγή είναι σχεδόν βούτυρο ψημένο και θρυμματίζονται με το παραμικρό.
       
      αν αγαπάτε τα πολύ γλυκά προσθέστε όσο περισσότερη ζάχαρη άχνη θέλετε!
      γιατί είναι η διακόσμηση τους όλη και όλη η ζάχαρη που έχουν αυτοί οι κουραμπιέδες!
      κρατήστε τους για μια βδομάδα σε ξηρό και προστατευόμενο σκεύασμα.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (35) Pokaż komentarze do wpisu „Kourabiedes”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 27 grudnia 2008 20:10
  • niedziela, 21 grudnia 2008
  • piątek, 05 grudnia 2008
    • Muffinki z owocami lata

      Nauka, brak czasu i siły, ale uzależnienie od bloga było silniejsze i postanowiłam zrobić post z muffinkami, które piekłam dawno temu. Tak jakoś nie miałam wcześniej czasu żeby zrobić ten wpis... tak jakbym teraz miała więcej hihihi.

      Przepis pochodzi od Szkrabeki.

      muffinka z jeżynami

       

      Składniki (na 10-12 mufinek):

      • 280g mąki
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ½ łyżeczki soli
      • 120g cukru
      • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
      • 1 jajko
      • 240ml mleka
      • 90g oleju słonecznikowego
      • 170g owoców lata, świeżych lub mrożonych (u mnie jeżyny)


      Formy do mufinek wyłóż papilotami. Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem, solą i cukrem. W osobnej misce ubij jajko widelcem, wmieszaj mleko, olej.

      Masę „mokrą” wmieszaj do miski z mąką, mieszaj tylko do połączenia się składników, mają pozostać grudki.
      Piec ok. 20-25minut, aż mufinki się zezłocą. Jeśli używasz mrożonych owoców, piecz 4-5minut dłużej.

      muffinki z owocami lata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (29) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki z owocami lata”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 05 grudnia 2008 21:12

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia