Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • czwartek, 31 grudnia 2009
    • Tort tiramisu

      Przepis na ten torcik wypatrzyłam na blogu Doroty dawno temu. Przepis zapisałam i widziałam, że kiedyś z niego skorzystam. Nowy Rok to wyśmienita okazja, nieprawdaż? W tym roku z okazji Nowego Roku obok Vasilopity na stole pojawi się ten torcik. Już go spróbowaliśmy i bardzo nam smakował, gościom zresztą też:)


      tort tiramisu

      Składniki na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 130 g drobnego cukru do wypieków
      • 100 g mąki pszennej
      • 33 g mąki ziemniaczanej

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

      Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170oC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

      Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

      Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.


      Do nasączenia blatów:

      • 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) (z 2 łyżeczek kawy)
      • 80 ml likieru kawowego

      Wymieszać.


      Składniki na masę:

      • 750 g serka mascarpone
      • 150 ml śmietany kremówki
      • 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią

      Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).


      Ponadto:

      100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach


      Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

      Szczęśliwego Nowego Roku kochani!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Tort tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 grudnia 2009 20:13
  • niedziela, 27 grudnia 2009
    • Melomakarona

      Melomakarona to ciasteczka, które przyrządza się w Grecji na Boże Narodzenie. Istnieje całe mnóstwo przepisów na te ciastka. Ja moje przygotowałam z przepisu bratowej mojego męża. Ciasteczka są słodkie, klejące i nie da ich się zjeść zbyt wielu na raz;) Ciasteczka dodaje do zabawy Kuchnia Świąteczna i Noworoczna zorganizowanej przez Olgę.

      melomakarona

      Składniki:

      • 1.5 szklanki oleju
      • 0.5 szklanki masła (roztopionego)
      • 1 szklanka cukru
      • 0.5 szklanki koniaku
      • 2 łyżeczki starkowanej skórki z pomarańczy
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody
      • 8 szklanek mąki
      • orzechy włoskie, około 50-100g

      Syrop

      • 2 szklanki miodu
      • 2 szklanki cukru
      • 2 szklanki wody

      Olej, masło, cukier, koniak i skórkę ucierać mikserem przez około 4 minuty. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę dobrze wymieszać i dodać do utartego cukru z olejem i masłem. Wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm i powykrawać ciasteczka. Ciastka upiec w 175oC aż się zrumienią, około 20-30min.

      Przygotować syrop.

      Miód, cukier i wodę zagotować, usuwając w czasie gotowania tworzącą się pianę. Pogotować chwilę, zdjąć z ognia. Ciepłe ciasteczka wrzucać do syropu. Odczekać aż nasiąkną syropem. Ciastka wyjąć z syropu i posypać drobno posiekanymi orzechami.

      melomakarona

      Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Melomakarona”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 grudnia 2009 13:18
  • czwartek, 24 grudnia 2009
  • niedziela, 20 grudnia 2009
    • Pierniki staropolskie - pieczenie i dekorowanie

      Dzisiaj pół dnia spędziłam dekorując pierniczki. Ciężka to praca, oj ciężka.

      Ciasto na te pierniczki przygotowałam około 5 tygodni temu z przepisu Gani. W piątek upiekłam pierniczki a dzisiaj je lukrowałam. Pierniczki dodaje do zabaw: Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009 (Olga), świąteczne prezenty (Cuda.wianki) i Łakocie na choinkę (Paulina).

       

      pierniczki

      Kuchnia Świąteczna 2009

       

      Ciasto w dniu pieczenia należy wyjąć z lodówki i podzielić na części, zagnieć i rozwałkować na około 0,5 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze i piecz 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pierniki są puszyste i mięciutkie, ale kiedy wystygną, kamienieją. Trzeba, więc wtedy wziąć tekturowy karton - może być po butach - wyłożyć go pergaminem i poukładać warstwy pierników. Każdą warstwę spryskać wodą i nałożyć pergamin, na to kolejne pierniki, i tak dalej. Zostawić pierniki w pudle na kilka dni, żeby nasiąkały wilgocią. Po tym czasie pierniczki udekorować.


      Lukier do dekoracji:

      • Sok z cytryny
      • Cukier puder
      • Kolorowe pisaki do dekoracji ciast


      Sok z cytryny wycisnąć i dodać tyle cukru pudru żeby powstał dość gęsty lukier. Lukier dobrze wymieszać, tak żeby nie było grudek. Udekorować pierniczki.

      Ja część pierniczków udekorowałam czekoladą. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i ciepłą dekorować pierniczki.

       

      pierniczki

      pierniczki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (29) Pokaż komentarze do wpisu „Pierniki staropolskie - pieczenie i dekorowanie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 grudnia 2009 19:14
  • piątek, 11 grudnia 2009
    • Szneki

      Smaczne szneki. Idealne do szklanki ciepłego mleka, choć niekoniecznie do mleka;) Ze szklanką herbaty też nam smakowały. Z przepisu Doroty.

      szneki

      Składniki (na 12 bułeczek):

      • 500 g mąki chlebowej
      • 50 g drobnego cukru
      • pół łyżeczki soli
      • 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
      • 75 g masła
      • 150 ml mleka
      • 2 duże jajka

      Na nadzienie:

      • 50 g drobnego cukru
      • 100 g cukru demerara
      • 1 łyżeczka cynamonu

      Wymieszać.

      Ponadto:

      • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania

       

      W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami, dodać do mąki. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

      Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować ciasto, posypać cukrem z cynamonem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 12 części, z których otrzymamy 12 bułeczek - ślimaków.

      Bułeczki układać na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 26 x 32 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia (od 30 - 45 minut). Powinny być naprawdę porządnie napuszone.

      Piec w temperaturze180oC przez około 20 - 25 minut. Można podawać jeszcze ciepłe :-)

       

      Metoda dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

      szneki

      szneki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Szneki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 11 grudnia 2009 19:53

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia