Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • sobota, 29 marca 2008
    • Niesamowicie chrupiący chlebek

      Przeeeeee przeee przepyszny!!!!

      Upiekłam chlebek dzisiaj i już go nie ma:D Bardzo łatwo się go robi, ale wymaga cierpliwości, bo ciasto trzeba zrobić dzień wcześniej. Smak chleba jednak jest tak niesamowity, że wynagrodzi czekanie. Tak sobie pomyślalam, że zaczne robić chleb zamiast kupowac, bo sprawia mi niesamowita frajde jego przygotowanie a jeszcze wiekszą jedzenie i słowa pochwały ukochanego. Połowę chlebka zjedliśmy zanim jeszcze ostygł. Cieplutki z masełkiem, nic wiecej do niego nie potrzeba. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z blogu Abbry. Mój chlebek nie był okrąglutki jak u Abbry, ale podłużny bo tylko takie naczynie miałam z pokrywką i bez plastikowych rączek:)

      Tak sie prezentuje chlebek:)

      chupiacy chlebek

      Składniki :

      • 3 szklanki mąki
      • 1,5 szklanki wody
      • 1,25 łyżeczki soli
      • 0,25 łyżeczki drożdży instant


      Mąkę przesiać do miski , dodać drożdże i sól , wymieszać . Wlać wodę , wymieszać ( można łyżką lub mikserem ) do połączenia składników . Miskę nakryć folią i odstawić na minimum 12 godzin, a najlepiej dłużej - ok.18 godzin - w temperaturze pokojowej .  Ja czekałam około 14 godzin.

      Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat , lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt i pozbywamy się nadmaru gazów wytworzonych przez drożdże poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie naciskanie otwartymi dłońmi - i kładziemy gładką stroną do góry, a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami . Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie ( można też włożyć ciasto do koszyczka lub miski ) na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się dwukrotnie .

      Po tym czasie nagrzać piekarnik do 270°C (ja nagrzałam do 250, bo to najwyższa temperatura do jakiej dogrzewa piekarnik), wstawiając do niego niczym nie posmarowane naczynie, w którym będzie piekł się chleb . Wstawiamy je do zimnego piekarnika i dopiero grzejemy . Naczynie musi grzać się około pół godziny od włączenia piekarnika - musi być bardzo gorące .

      Chleb odwijamy , przekładamy do rozgrzanego naczynia , przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika . Obniżamy temperaturę do 230°C i pieczemy 30 minut . Potem zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez około 10-15 minut . Po upieczeniu chleb studzimy na kratce .

      chupiacy chlebek

      Ja posypałam chlebek sezamem.

      Najlepszy jeszcze ciepły, pięknie pachnący i z masełkiem:)

      chupiacy chlebek z maselkiem

       Mój nowy piekarnik spisał sie na medal:D

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Niesamowicie chrupiący chlebek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 29 marca 2008 23:16
  • piątek, 28 marca 2008
    • Tiramisu

      Przepyszne ciasto!!!! Przepis jest swietny. Dostalam go od kolezanki z Wloch. Jadlam kilka razy tiramisu, zawsze wykonane pzez znajomych z Wloch. Zawsze mi smakowalo, ale to mimo ze jest bez alkoholu jest zdecydowanie najlepsze. Bardzo latwo jest je zrobic. Problem tylko w tym, ze najlepiej jest je zjesc na drugi dzien;) Pierwszy raz robilam tiramisu i bardzo sie zdziwilam, ze takie pyszne ciasto robi sie tak szybko i prosto. Zaprosilam znajomych na tiramisu.... znajomych z Wloch, coby fachowym okiem... podniebieniem.... ocenili. Bardzoooo im smakowalo:)

      • 150 g cukru
      • 5 żółtek
      • 500g serka mascarpone
      • Biszkopty, podluzne… ja kupilam biszkopty posypane cukrem
      • Mocna kawa, w przepisie bylo espresso. Ja zrobilam szklanke kawy rozpuszczalnej (3 lyzeczki kawy), ale spokojnie można zrobic tylko polowe szklanki z 1,5 lyzeczki kawy. Powinno wystarczyc
      • Aromat rumowy
      • Kakao do posypania
       tiramisu 

      Ubić dobrze żółtka z cukrem, dodać ser. Wszystko zmiksowac. Przygotować kawę, ostudzić, dodać aromat. Zanurzać biszkopty na 1-2 sekundy w zimneh kawie. Nie dluzej, bo sie rozleca. Ułożyć biszkopty w naczyniu, przykryć połową kremu. Ułożyć drugą warstwe biszkoptów i wylać resztę kremu. Ciasto obficie posypać kakao. Wstawić do lodówki i zjeść na drugi dzień.

      tiramisu

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (40) Pokaż komentarze do wpisu „Tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2008 23:06
  • poniedziałek, 24 marca 2008
    • Kolorowa rolada

      Rolada była na święta ... nie tylko rolada. Były też inne ciasta i ogromne ilości jeżyków. Tiramisu dzisiaj zostało ocenione przez kolegę z Włoch i dwa razy prosił o dokładke:D Przepis na przepyszne tiramisu pojawi się już niedługo. Bardzo proste ciasto i takieeeee dobre. A teraz przepis na coś innego ... kolorowa roladka.

      rolada

      Ciasto:

      • 7.5 dag mąki pszenej
      • 7.5 dag mąki ziemniaczanej
      •  4 jajka
      • 15 dag cukru
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia
      • kakao 

      Krem:

      • 0.5 litra kremówki
      • 3 łyżeczki cukru
      • pół galaretki cytrynowej
      • pół galaretki malinowej
      • skórka pomarańczowa
      • wiórki kokosowe

      Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo żółtka, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Dodać do białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie częsci. Do jednej części dodać kakao (ja dodałam 2 łyżki). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto na przepmian ciemne i jasne. Wyrównać nożem żeby powstała mozaika. Piec około 15 min w 220oC. Wyłożyć ciepłe ciasto na ściereczkę i zwinąć.

      Krem

      Przygotowac galaretki w połowie wody (czyli pół szlanki wody na każda galaretkę). Ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem, podzielić na pół. Do jednej części dodać galaretkę cytrynowa i skórkę pomarańczową. Do drugiej galaretkę malinową i wiórki kokosowe. Krem rozsmarować na cieście i zwinąć roladę. Udekorować, najlepiej czekoladą.Kremu wychodzi dość dużo i ciężko jest zwinąć ciasto w roladę. Ja nigdy za bardzo się nie upierałam i tym razem też zwinęłam moją rolade tylko w połowie;) Jak komuś bardzo zależy żeby ją zwinąć to radziłabym poczekać aż krem prawie całkiem stężeje i wtedy będzie łatwiej, albo zrobić mniej kremu. Ja wolę roladę z dużą ilością kremu, niekoniecznie do końca zwiniętą:D  

      kolorowa rolada 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa rolada”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 marca 2008 21:52
  • niedziela, 23 marca 2008
    • Jeżyki

      Asia miała racje. Jeżyki sa pyszne. Nam bardzo smakuja. Jedną porcje jeżyków zrobiłam rano i zjedliśmy je jeszcze przed obiadem:D Po obiedzie zrobiłam wiec drugą porcje i niewiele z niej też zostało. Jeżyki robi sie bardzo szybko, ale trzeba później je schłodzić w lodówce i to zajmuje troche czasu. W orginalnym przepisie w składnikach było 1/4 szklanki cukru. Ja dodałam tylko łyżke cukru i były bardzo słodkie. W drugiej wersji nie dodałam w ogóle cukru i takie chyba są najlepsze.

      A tu przepis na pyszne jeżyki:

      • 1 tubka mleka zagęszczonego słodzonego
      • tabliczka mlecznej czekolady, ja dodałam1,5 tabliczki
      • 1/4 kostki masła
      • bakalie

      Wszystkie składniki rozpuścić w garnku, pogotowac minutę, mieszając  bo łatwo może się przypalić.
      Dodać bakalie. Ja dodałam orzechy laskowe, ziemne, włoskie, rodzynki i pokruszone herbatniki. Wsypać ich tyle, żeby masa była dość gęsta. Jak lekko ostygnie ( ja nie czekałam ;)), wykładac porcje łyżką na folię aluminiową. Wstawić do lodówki.

      Pierwsza wersja z biała czekoladą i .... kurczaczkiem.

      jeżyki

       ... i druga porcja jeżyków

      jeżyki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Jeżyki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 marca 2008 01:00
  • piątek, 21 marca 2008

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia