Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • niedziela, 29 marca 2009
    • Chleb mieszany na zakwasie

       To mój pierwszy udział w weekendowej piekarni, tym razem przygotowanej przez Agatę.

      W piątek szukałam jakiegoś przepisu na chleb na zakwasie i przypadkowo trafiłam na blog Agaty i stwierdziłam, że to super okazja żeby przyłączyć się do zabawy. Widziałam już chleb Anitki i Majanki i aż trudno uwierzyć jak różne mogą być chleby z jednego przepiu. Mój chleb wyszedł ciemny, bo użyłam mąki żytniej razowej. Niestety w UK narazie nie znalazłam mąki żytniej pszennej.
      Całkiem smaczny chlebek. Ja jednak uwierzyłam w siłę mojego zakwasu i upiekłam chleb bez dodatku drożdży. Oczywiście czas wyrastania znacznie się przez to przedłużył, ale mój zakwas mnie za zawiódł. Przepis podaje na chleb z dodatkiem drożdży

       Chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem drożdży (1 bochenek ok. 550g)

      chleb mieszany za zakwasie

      Zaczyn (50% hydracji)

      • 2 łyżki zakwasu żytniego
      • 33g wody
      • 66 g mąki


      Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawić na 5-12 godzin w temperaturze pokojowej.

      Ciasto właściwe

      • 150g mąki żytniej typ 2000 (u mnie mąka żytnia razowa)
      • 100g mąki pszennej
      • 160-180g wody wody
      • 8g świeżych drożdży lub 1/2 drożdży instant (pominęłam)
      • 1 płaska łyżeczka soli


      Jeśli używamy świeżych drożdży, wymieszać je z wodą.
      Wszystkie składniki (wraz z zaczynem) włożyć do miski, wymieszać mikserem tylko do dokładnego połączenia składników, regulując ilość wody (ciasto powinno być niezbyt ścisłe).
      Mieszać jeszcze ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. Ja wyrabiałam ciasto ręcznie.
      Wyjąć z miski, nasmarować ją oliwą, włożyć ciasto, obrócić i odstawić na 60-80 minut do wyrośnięcia. Ja czekałam około 2.5 godz.
      Wyłożyć na lekko omączony blat, lekko odgazować, rozpłaszczyć na prostokąt i uformować bochenek. Obtoczyć w mące (pominęłam).
      Ułożyć złączeniem do góry w koszu i odstawić do wyrośnięcia na 60-70 minut. Ja włożyłam ciasto do formy keksowej i odstawiłam do wyrośniecia aż do podwojenia objętości.
      Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, naparować, włożyć chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, piec 20 minut i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Dopiec ok. 15 minut. Zostawić ok. 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Wyjąć, wystudzić. Kroić po min. 10 godzinach, kiedy miękisz chleba będzie już miał właściwą konsystencję. My jedliśmy jeszcze ciepły chleb;)

      chleb mieszany za zakwasie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb mieszany na zakwasie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 marca 2009 11:04
  • piątek, 27 marca 2009
    • Słodkie drożdżówki z dżemem

      Drożdżówki, smak z Polski ...

      Z przepisu Doroty.

      słodka drożdżówka z dżemem

       

      Składniki:

      (na około 12 - 15 drożdżówek)

      • 75 g margaryny lub masła
      • 250 ml mleka
      • 25 g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
      • szczypta soli
      • 70 g cukru
      • 50 dag mąki pszennej

      Ponadto:

      • dżem lub inne nadzienie
      • jajko do posmarowania, roztrzepane (ja zapomniałam o jajku;))


      Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1.5 h).
      Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

      Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2 - 3 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża, drewnianą łyżką, itp. nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w temperaturze 220 st C przez 10-15 minut. Studzić na kratce. Można polukrować.

      słodkie drożdżówki z dżemem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Słodkie drożdżówki z dżemem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 27 marca 2009 20:46
  • wtorek, 24 marca 2009
    • Francuski chleb wiejski

      Nic mnie tak nie cieszy z moich wypieków, jak pieczenia chleba na zakwasie. Czy to nie cud, że z samej mąki i wody, bez odrobiny drożdży można wyczarować niesamowiecie smaczny chleb? Każdy upieczony przeze mnie chleb wywołuje na mojej twarzy uśmiech i mimo, że przy pieczeniu chleba na zakwasie trzeba uzbroić się w cierpliwość i poświecić mu wiele czasu to naprawdę warto! Przepis na ten chleb pochodzi od Mirabbelki. Z przepisu wychodzi bardzo duży bochen. Ja upiekłam dwa mniejsze. Już przymierzam się do ponownego upieczenia tego chleba, bo bardzo nam smakował.

       Francuski chleb wiejski

      Składniki na zaczyn 270g:

      • 30g zakwasu
      • 140g maki pszennej
      • 10g maki żytniej
      • 90g wody


      Składniki na ciasto chlebowe 1700g:

      • 800g mąki pszennej
      • 50g maki żytniej
      • 450g wody
      • 1 łyżka soli
      • 270g zaczynu jw.

      Składniki zaczynu wymieszać, odstawić przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.


      Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą do całkowitego połączenia składników. Odstawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę.

       

      Dodać sól, jeszcze raz krótko zagnieść i połączyć z zaczynem. Zagniatać przez kilka minut, ewentualnie skorygować jeszcze ilość mąki lub wody; ciasto powinno być średnio ścisłe.

       

      Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie odpoczynku, kilkakrotnie w odstępach czasowych co ok. 60 minut należy je odgazować, aby uzyskać gładką i równą powierzchnię.  W tym celu rozpłaszczamy kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, następnie z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka .

      Uformować jeden duży bochenek (bądź dwa małe), posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką powierzchnię chleba, wkładamy go delikatnie (zlepieniem do góry) do koszyka do wyrastania.  Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. W chłodzie (10°C) można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6°C) do 18 godzin.


      Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie;  gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia  jest gotowe do pieczenia.  


      Chleb wyjąć, delikatnie odwrócić, kilkakrotnie naciąć. Piec w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze 240° C  ok. 35-45 minut.

       

       Francuski chleb wiejski

      Francuski chleb wiejski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Francuski chleb wiejski”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 marca 2009 21:27
  • sobota, 21 marca 2009
    • Kokosanki

      Pyszne kokosanki z przepisu Doroty. Kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Do ich przygotowania potrzeba tylko 3 składników i mamy pyszne kokosanki gotowe w mniej niż pół godziny.

      kokosanki

       

      Składniki na 14 dużych kokosanek:

      • 2 jajka
      • 140 g cukru pudru
      • 200 g wiórek kokosowych

      Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową. Piec około 15 minut aż kokosanki się zrumienią (zależy od wielkości kokosanek i piekarnika) w temperaturze 170 st C. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 21 marca 2009 23:09
  • czwartek, 19 marca 2009
    • Chleb pszenny na zakwasie

      To już mój trzeci wypiek na zakwasie:) Oczywiście z przepisu Mirabbelki. Zdjęcie niestety nie wyszło mi za ładne, ale innego nie mam:D

      chleb codzienny na zakwasie

       

      Składniki na zaczyn 300g:

      • 50g starter (używam zaczatka żytniego)
      • 200g mąka pszenna
      • 100g woda


      Ciasto chlebowe
      1000g:

      • 300g zaczyn jw.
      • 400g mąka pszenna typ 550 lub 650
      • 300g woda
      • 1,5 do 2 łyżeczek soli
      • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

      Plan czynności z podaniem orientacyjnego czasu (podaje za Mirabbelką):

      20.oo – I. dnia wieczorem wymieszać składniki zaczynu, który będzie dość ścisłą kulka ciasta. Przykryć, pozostawić na cala noc do przefermentowania (12-14godzin).

      8.oo
      - Następnego dnia wymieszać wodę z mąką, przykryć i odstawić na 20-30 minut.

      8.3o
      – Zaczyn z poprzedniego dnia rozdrobnić, dodać do mieszaniny jw. Mieszać całość na wolnych obrotach ok. 2 minuty. Dodać sol i jeszcze raz wyrobić około 1 minutę.  Dać odpocząć 2-3 minuty i wyrabiać już energiczniej (mikserem przy zwiększonej prędkości) ok. 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odrywać się od brzegów miski. Jeśli potrzeba dodać odrobinę maki lub wody. Powstrzymać się przed dodawaniem zbyt dużej ilości maki!

      9.oo
      - Włożyć do miski wysmarowanej lekko tłuszczem, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.  Ciasto przyrośnie po tym czasie tylko minimalnie.


      10.oo
      – wyrzucić ciasto na blat lekko oproszony mąką, odgazować rozciągając w formie prostokąta. Zakładać boki ciasta - jak na rysunkach 1 i 2. Po tym złożeniu widać wyraźnie jak ciasto zmieniło swoja strukture. Włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić ponownie na 1 godzinę.

      11.oo – ciasto powinno przyrosnąć prawie dwukrotnie. Ponownie wyrzucić na blat i powtórzyć odgazowywanie ciasta jak wyżej i odstawić ponownie na ok. 1 godzinę.

      12.oo – wyjąć ciasto, uformować bochenek podłużny bądź owalny, napinając dobrze powierzchnie ciasta posługując się metodą składania jak wyżej.  Ułożyć bochenek w koszyku do wyrastania wysypanym mąką złączeniem ciasta do góry. Szczelnie okryć ściereczka i dodatkowo folia i pozostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny. Można też włożyć całość do lodówki na 10-12 godzin.

      16.oo
      – piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 240°C, (jeśli pieczemy na kamieniu to nagrzewamy go minimum 45 minut przed włożeniem chleba). Chleb wyjmujemy z koszyka, przykrywając go od góry np. deską do krojenia lekko obsypaną mąką, a potem odwracając. Jeśli koszyk lub ściereczka, na którym spoczywał chleb był dobrze wysypany mąką, nie powinno być kłopotu z wyjęciem go w całości. Nadmiar mąki można szybko, acz delikatnie omieść pędzelkiem, a chleb kilkakrotnie naciąć. Piekarnik naparować psikając kilkakrotnie do wnętrza spryskiwaczem do kwiatów (ostrożnie!) a chleb wsunąć na rozgrzana blachę bądź kamień.

      16.2o – temperaturę można obniżyć o 10°C, piekarnik uchylić, a chleb odwrócić na osi o ok 180 st, żeby był wypieczony równomiernie ze wszystkich stron. Piec jeszcze 10-15 minut w zależności od zbrązowienia skorki. Wierzch chleba powinien być ciemno brązowy, a spód dość twardy, na tyle, aby postukany od spodu wydawał głuchy dźwięk.

      16.35
      – wyjąć i ostudzić na kratce. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb pszenny na zakwasie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 marca 2009 21:37

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia