Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • środa, 30 marca 2011
    • Tyropsomo

      Tyropsomo, czyli grecki chleb z fetą. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Choć nie ma się co dziwić, że mu tak smakował, bo on jest wielkim wielbicielem fety. Chleb zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia.

       


      tyropsomo

       

       

       

      Składniki:

      •    około 3-3.5 szklanki mąki pszennej
      •    1 szklanka letniej wody
      •    7g suszonych drożdży
      •    0.25 szklanki oliwy z oliwek
      •    pół łyżeczki cukru
      •    0.25-0.5 łyżeczki soli w zależności od tego jaka słona jest feta
      •    200g fety

      Wszystkie składniki za wyjątkiem fety połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo i zużyć tyle żeby ciasto było gładkie. Ja ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba. Do ciasta dodać fetę pokrojoną w kostkę. Ciasto ponownie wyrobić, tak żeby feta była równo rozprowadzona w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyłożyć do naoliwionej formy, w której będzie pieczone. Rozprowadzić je równomiernie w formie za pomocą dłoni tak żeby nie było wyższe niż około 3 cm. Ja piekłam w formie o wymiarach 24 x 17.5cm. ciasto posmarować z wierzchu oliwą i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, około 1 godziny.
      Piec w 175°C przez około 35-40 min.


      tyropsomo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Tyropsomo”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 30 marca 2011 19:38
  • poniedziałek, 21 marca 2011
    • Bułki z czosnkiem

      Pyszne bułeczki z czosnkiem. Piekłam je już dwa razy i pewnie jezcze nie raz wrócę do przepisu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość czosnku. W przepisie są 4 ząbki, ale ja dodałam 8 i wcale nie było za dużo. Przepis znalazłam na blogu Doroty.

       



      bułki z czosnkiem

       

       

       

      Składniki na 12 bułeczek:

      * 400 g mąki pszennej chlebowej
      * 20 g drobnego cukru
      * pół łyżeczki soli
      * 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
      * 260 g mleka
      * 30 g masła, roztopionego

      Ponadto na posmarowanie:

      * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka


      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).

      Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

      W tym czasie przygotować nadzienie:

      * 60 g miękkiego masła
      * 4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (ja dodałm 8 )
      * 2 łyżeczki suszonej pietruszki


      Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.


      Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać  w to miejsce nadzienie.

      Piec w temperaturze 180oC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.

      Metoda dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program
      do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.


       


       

      bułki z czosnkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Bułki z czosnkiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 marca 2011 16:14
  • wtorek, 15 marca 2011
    • Tort egipski

      Tort, który zdobył ogromną popularność w internecie i który zachwycił ogromność ilość osób. Też miałam ochotę go upiec i już od dłuższego czasu był na mojej liście. Tort jest dość pracochłonny, choć który tort taki nie jest? Jest w nim bardzo dużo kremu i jest dość słodki. Ja zmniejszyłam ilość cukru i myślę, że gdybym tego nie zrobiła to byłby dla mnie za słodki. Po zjedzeniu pierwszego kawałeczka wydawało mi się, że jest w nim za dużo kremu i zbytnio mi nie smakował. Jednak jak wieczorem zjadłam drugi kawałek z gorzką kawą to zmieniłam zdanie. A na drugi dzień jedząc ostatni kawałeczek było mi szkoda, że to jest ostatni;) Myślę, że może jeszcze go kiedyś zrobię na jakaś uroczystą okazję, bo jak na tort, których ja nie lubię to jest całkiem niezły. Przepis znalazłam na blogu Doroty.


       

      tort egipski


       

       

      Składniki na ciasto:


      • 2 białka
      • 2 łyżki cukru (u mnie 1.5 łyżki)
      • pół łyżki mąki pszennej
      • 40 g zmielonych orzechów laskowych


      Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

      Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.


      Składniki na masę budyniowo-maślaną:


      • 10 żółtek
      • 10 łyżek cukru ( u mnie 8 łyżek)
      • 5,5 łyżek mąki pszennej
      • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
      • 340 ml mleka
      • 170 g masła

      W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.


      Składniki na masę z bitej śmietany:


      • 340 g śmietany kremówki
      • 200 g + 2 łyżki cukru (u mnie tylko 1 łyżka)
      • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
      Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
      Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

      Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.


      Wykonanie:

      Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy

      budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.


       

      tort egipski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Tort egipski”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 marca 2011 17:38
  • czwartek, 10 marca 2011
    • Lagana

      Lagana to chleb, który się je w Grecji w Clean Monday, który rozpoczyna 40 dniowy okres wielkiego postu. W tym roku przypadał na 7-go marca. Laganę Grecy jedzą z fasolą w sosie pomidorowym, ktorą przygotowuje się w piekarniku, taramosalatą, oliwkami i oczywiście fetą. Ja upiełam laganę, a mąż przygotował fasolę. Taramosalatę  oczywiście kupiliśmy gotową.


      lagana

      Składniki:

      • 2 szklanki wody
      • 2 łyżeczki suszonych drożdży
      • 2 łyżeczki cukru
      • 2 łyżeczki soli
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • około 800-1000g mąki pszennej
      • sezam do posypania

      Z podanych składników wyrobić ciasto, dosypując mąkę w razie potrzeby. Wyrabiać ciasto około 10 minut aż będzie gładkie. Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwie kule, włożyć je do naoliwionej miski i odłożyć na około 1.5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie kule rozwałkować na grubość około 0.8-1cm i uformować dwie owalne lagany. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.. W wyrośniętych laganach zrobić palcami wgłębienia spryskać wodą i posypać sezamem.

      Piec w 200°C przez około 30 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Lagana”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 marca 2011 21:04
  • niedziela, 06 marca 2011
    • Tradycyjna szarlotka domowa

      Miałam już od dłuższego czasu ogromną ochotę na szarlotkę. Odkładałam jej upieczenie aż do dzisiaj. Za to jak ją upiekłam to nie mogłam się od niej oderwać i zjadłam sama prawie połowę jeszcze na ciepło. Najlepiej pewnie smakowałaby na ciepło podana z lodami waniliowymi, ale niestety lodów w domu nie miałam. Skorzystałam z przepisu Asi. Szarlotka jest krucha, z dużą ilością jabłek i smakuje wspaniale.



      szarlotka domowa


       

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki

      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      • 1 szklanka drobnego cukru

      • 1 cukier waniliowy

      • 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)

      • 4 jajka

      Jabłka:

      • 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)

      • około 12 łyżeczek cukru

      • 1 cukier waniliowy

      • 5 -10 dag rodzynek

      • 1 łyżeczka cynamonu

      Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.

      Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

      Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

      Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

       


      szarlotka domowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjna szarlotka domowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 marca 2011 19:01

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia