Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • poniedziałek, 27 kwietnia 2009
    • Kokosowy pudding ryżowy z ananasem

      Od dłuższego czasu "nałogowo" kupuje i jem rice pudding. Nie ma dnia, żebym jednego nie zjadła:D Dlatego pzepis Cuda.wianki bardzo mi sie spodobał. Swój pierwszy rice pudding ugotowałam w sobote, a drugi dzisiaj.

      Składniki:

      • 2 plus 1/2 szklanki mleka
      • 1/3 szklanki ryżu (najlepiej arborio)
      • 1/4 szklanki cukru (4 łyżki)
      • 3 łyżki wiórków koksowych

      Ponadto:

      • połowa puszki ananasów
      • 3 łyżki ciemnego brązowego cukru
      • kawałeczek masła
      • płatki migdałów do dekoracji

      Do rondelka wrzucić ryż i wlać mleko. Włączyć średni gaz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć nieco gaz i gotować około 25 minut. Często mieszać, żeby mleko ani ryż nie przypalały się do dna garnka. Ja użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem i wtedy nic się nie przypala? Po tym czasie ryż powinien być w miarę miękki (al dente) i wchłonąć znaczna część mleka. Wsypać teraz do rondelka cukier oraz wiórki kokosowe. Dokładnie razem wymieszać. Pogotować jeszcze przez 5-10 minut do prawie całkowitego wchłonięcia mleka. Zestawić z ognia.
      W międzyczasie pokroić ananasa z puszki. Roztopić w rondelku kawałeczek masła. Przełożyć tam ananasa. Prażyć w połączeniu z brązowym cukrem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy składniki się połączą, a ananas będzie bardziej miękki, wyłączyć gaz. Podawać kokosowy ryż z ananasem na ciepło lub zimno. Można posypać płatkami migdałów.

      rice pudding

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosowy pudding ryżowy z ananasem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 kwietnia 2009 19:48
  • piątek, 24 kwietnia 2009
    • Bagietki rustykalne na zakwasie

      Pieczywo na zakwasie jest zdecydowanie dużo lepsze od tego na drożdżach. Mój zakwas ma już dwa miesiące i wygląda na to że całkiem mu u mnie dobrze;) Pieczywo z jego udziałem pięknie wyrasta i smakuje bardzo dobrze. Te bagietki są wspaniałe! Jutro znowu je upieke:) Przepis pochodzi ze strony Mirabbelki. Podane proporcje są na 4 małe bagietki.

      bagietki na zakwasie

      Składniki:

      • 220g aktywnego dość gęstego zakwasu (w wieczór poprzedzający wypiek do 2 łyżek mojego żytniego zakwasu dodałam ok. 125g maki pszennej i 75g wody i odstawiłam na noc)

      następnego dnia:

      • 250g maki pszennej 550
      • 70g maki pszennej razowej ( ja użyłam mąki pszennej)
      • 180g wody
      • 1 łyżeczka soli 

      Zagnieść ciasto i odstawić na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej. W trakcie tego 2 lub 3 razy przerwać proces wyrastania; czyli wyjać ciasto na blat, rozciągnąć, ponownie założyć boki ciasta na siebie i włożyć z powrotem do miski. 

      Czyli:

      - 30 min wyrastania, rozciągnąć i złożyć
      - 30 min wyrastania, rozciągnąć i złożyć
      - 30 min wyrastania, ponownie odgazować, podzielić na 4 równe części i pozostawić w spokoju na 30 minut.  

      Uformować bagietki i odstawić do podwojenia objętości na ok. 2 godziny.

      Naciąć ukośnie i piec w naparowanym piekarniku w temperaturze ok. 250°C. Ja piekłam około 15-20min.

      bagietki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Bagietki rustykalne na zakwasie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 24 kwietnia 2009 16:37
  • niedziela, 19 kwietnia 2009
    • Wielkanocne bułeczki-zajączki

      Nasze Święta wprawdzie się skończyły, ale my nadal świętujemy;) Dzisiaj zaczyna się Wielkanoc w Grecji. Tak więc Xronia Polla kochani.

      Przepis na zajączki pochodzi z bloga Alicji i jest moją kolejną propozycją w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna". Zajączki są takie jak napisała Alicja: "proste, smaczne i pachnące". Ja bym skusiła się nawet na stwierdzenie, że są bardzo smaczne:)

       Wielkanocne bułeczki-zajączki

      Składniki:

      • 250 g mąki
      • 1 torebka proszku do pieczenia (na 500 g mąki)
      • 2 łyżki mielonych migdałów
      • 1 łyżeczka soli
      • 150 g naturalnego serka homogenizowanego (ja użyłam creme fraiche, ale dodałam dodatkowo 3 łyżki cukru)
      • 1 jajko
      • 4 łyżki mleka
      • 4 łyżki oleju

      Do posmarowania:

      • 1 żółtko
      • łyżka mleka
      • rodzynki i płatki migdałów do dekoracji
      Wielkanocne bułeczki-zajączki

      Wszystkie składniki ciasta wyrobić, najlepiej mikserem, na gładką i jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wg własnej fantazji formować małe zajączki. Ja w tym celu wykrawałam dwa kółka, jedno większe, drugie mniejsze, a uszy potem dokleiłam. Zajączki smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem, kleimy rodzynkowe oczy a uszy ozdabiamy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez około 15 min aż zajączki ładnie się zrumienią.

      Wielkanocne bułeczki-zajączki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Wielkanocne bułeczki-zajączki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 kwietnia 2009 00:18
  • czwartek, 16 kwietnia 2009
    • Tsoureki

      Mój manager zaprosił nas na Święta do siebie na kolację. Kupiliśmy wino,ale stwierdziłam że byłoby miło też coś upiec. Upiekłam orzechowca, ale później przypomniało mi że istnieje tsoureki:) Grecki słodki chlebek wielkanocny. Pyszności! Nie mogłam znaleźć mojego przepisu więc skorzystałam z przepisu Liski.
      Z przepisu wychodzą dwa duże chlebki.

       

       

       

       

       

      tsoureki


      Składniki:

      • 2 szklanki mleka
      • 2 torebki drożdży instant (użyłam dr Oetkera)
      • 8-9 szklanek mąki chlebowej
      • 1 3/4 szklanki cukru
      • 1 szklanka migdałów, bardzo drobno posiekanych (opcjonalnie)
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 pomarańcza, - a raczej starta z niej skórka
      • 2 łyżeczki drobno startych nasion anyżu lub
      • 1 łyżka mahlepi
      • 1 teaspoon zmielonej mastiki (opcjonalnie)
      • 1/4 szklanki topionego masła
      • 5 jajek, dobrze ubitych


      Polewa:

      • 1 żółtko
      • 2-3 łyżki mleka
      • 1/2 szklanki płatków migdałów

      3 jajka ugotowane na twardo i zafarbowane barwnikiem spożywczym wg instrukcji - ja farbowałam cebulą.

       tsoureki

      1. Podgrzać 2 szklanki mleka i wlać do dużej miski.
      2. Dodać drożdże, szklankę mąki i 1/4 szklanki cukru.
      3. Przykryć i odstawić na 1 h do wyrastania.
      4. W dużej misce, połączyć 7 szklanek mąki, mielone migdały, sól, pozostały cukier, skórkę pomarańczową, anyż lub mahlepi i mastika.
      5. Zrobić dołek w mące.
      6. Dodać miksturę z drożdżami, stopione masło i jajka.
      7. Zagniatając od zewnątrz, zagniatać aż ciasto zacznie się formować w kulę.
      8. Posypać blat odrobiną pozostałej mąki i zagniatać, dodając mąkę w razie potrzeby, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie przylegało do rąk - ok. 12 minut.
      9. Włożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
      10. Uderzyć pięścią ciasto, by je odgazować.
      11. Podzielić na sześć kulek i z każdej z nich uformować wałek długości 30-37,5 cm, szerokosci 5 cm.
      12. Połączyć 3 paski, zlepiając końce razem i zapleść warkocz.
      13. Zlepić razem paski po skończeniu zaplatania i podwinąć je pod spód.
      14. Wcisnąć w chałkę 3 na czerwono ufarbowane jajka lub włożyć zaplecioną chałkę do podłużnej foremki.
      15. Powtórzyć to samo z drugą chałką.
      16. Położyć chałki na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
      17. Kiedy chałki rosną, rozgrzać piekarnik do to 190°C.
      18. Rozbić jajko i pozostałe mleko.
      19. Posmarować chałki i posypać płatkami migdałów.
      20. Piec ok 40-45 minut, lub do czasu, kiedy zaczną brązowieć.
      21. Chałki, popukane od spodu, powinny wydawać głuchy dźwięk.
      22. Położyć na kratkach do studzenia.


       tsoureki

       

      Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
      Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Tsoureki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2009 20:44
  • niedziela, 12 kwietnia 2009
    • Bułeczki świnki z pieczarkami

      Prosiaczki pojawiły się jako pierwsze na blogu Doroty. Kasia nadziała je pieczarkami i ta wersja bardzo mi się spodobała. Myśle, że takie prosiaczki to super pomysł na Święta. To moja propozycja w ramach kuchni wielkanocnej:)

      Wesołych Świąt!

       

       

       

       

       

      prosiaczki z pieczarkami

      Składniki na ok. 15 szt:
      Składniki na ciasto drożdżowe:

      • 400 g mąki pszennej
      • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
      • 1 jajko
      • 200 ml naturalnego jogurtu
      • 100 ml ciepłego mleka
      • pół łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)

      Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.


      Składniki na ciasto maślane:

      • 150 g mąki
      • 100 g masła

      Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.


      Składniki na nadzienie:

      • 20 dag pieczarek
      • 1 mała cebula
      • 1 łyżka oliwy
      • sól i pieprz

      Pieczarki umyć pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z pieczarkami,

      dodać sól i pieprz do smaku,wystudzić.


      Ponadto:

      • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
      • 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania


      Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 3mm. Szklanką wycinać głowy świnek(robimy 30 krążków), krążki smarujemy roztrzepanym białkiem, łyżeczką kładziemy nadzienie z pieczarek, sklejamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową
      za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła itp.
      Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.

       

      Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
      Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl”>

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (34) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki świnki z pieczarkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 kwietnia 2009 00:36

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia