Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • niedziela, 24 kwietnia 2011
    • Sernik z białą czekoladą i malinami

      W tym roku upiekłam ten sernik na Święta. Kwaśne maliny pasują idealnie do tego sernika. Jednak spód wydaje mi się zbyt twardy i niezbyt mi smakował. Następnym razem zastąpię go zwykłym spodem z ciastek digestive.

      Przepis znalazłam na blogu Doroty.


      Wesołych Świąt!


      Sernik z białą czekoladą i malinami

       


      Składniki na spód:

      * 200 g ciastek digestive w ciemnej czekoladzie

      * 90 g dobrej jakości białej czekolady

      * 80 g masła


      Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową (Dorota na swoim blogu pokazuje jak to zrobić). Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło z białą czekoladą, na małym gazie, mieszając jednocześnie, by się nie przypaliło. Rozpuszczone wymieszać z ciastkami. Wyłożyć dno tortownicy, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

       

       

      Składniki na masę serową:

      * pół szklanki kremówki

      * 200 g białej czekolady

      * 250 g serka mascarpone

      * 250 g zmielonego twarogu lub twarożku kremowego

      * 1/4 szklanki cukru pudru

      * 3 jajka

      * 2 białka

      * 400 g świeżych malin

       


      Kremówkę umieścić w garnuszku z grubym dnem, zagotować (mieszając), wrzucić połamaną białą czekoladę, gotować do jej rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić.

      Mikserem ubić mascarpone, twarożek i cukier. Po kolei wbijać jajka, miksując. Wlać miksturę czekoladową, miksując do połączenia. W osobnym naczyniu ubić 2 białka. Wlać je do masy serowej razem z 250 g malin, delikatnie wymieszać.

      Gotową masę serową wylać na ochłodzony spód z ciastek. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

      Sernik po wystudzeniu powinien być schłodzony w lodówce minimum przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Podawać z resztą malin, oprószony cukrem pudrem.


       

      Sernik z białą czekoladą i malinami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z białą czekoladą i malinami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 kwietnia 2011 21:53
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2011
    • Ciasto cappucino

      Smaczne ciasto o smaku cappucino. Ciasto jest wilgotne, delikatne i dobrze się kroi. Z przepisu Doroty.



      ciasto cappucino


       

      Składniki na ciasto:

      * 5 dużych jajek
      * 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
      * 125 g masła, miękkiego
      * 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
      * 150 g drobnego cukru do wypieków
      * 125 g mąki pszennej
      * 1 łyżeczka proszku do pieczenia


      Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

      Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

      Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ja piekłam w tortownicy. Piec w temperaturze 170oC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

      Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

      Blaty można naponczować. Ja do tego celu użyłam mocnej herbaty.



      Masa cappucino:

      * 250 g serka macarpone
      * 250 g śmietany kremówki
      * 3 płaskie łyżeczki żelatyny
      * 60 g kawy cappucino (proszku)
      * 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)


      Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.

      Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

      Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.



      Na górę:


      * 250 ml śmietany kremówki
      * 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
      * 20 g kawy cappucino (proszku)


      Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.


      Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.

       

      ciasto cappucino

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cappucino”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 kwietnia 2011 21:46
  • niedziela, 03 kwietnia 2011
    • Pecan swirls

      Ostatnio kupiłam sobie w cukierni pecan and maple swirl i tak mi zasmakowało, że postanowiłam upiec je w domu. Swirls wyszły bardzo smaczne, choć trochę różniły się od oryginału.

      Ciasto drożdżowe wykonałam z przepisu na szneki.



      pecan swirl

       

       

      Składniki:

      * 500 g mąki chlebowej

      * 50 g drobnego cukru

      * pół łyżeczki soli

      * 7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych

      * 75 g masła

      * 150 ml mleka

      * 2 duże jajka

       


      Na nadzienie:

      * 2 łyżki drobnego cukru

      * 150g posiekanych orzechów pecan

      * syrop klonowy w ilości wg uznania

      * kilka łyżek roztopionego masła

       


      W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami, dodać do mąki. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.


      Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto posmarować ciasto masłem i posypać cukrem i orzechami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na 12 części, z których otrzymamy 12 swirls.

      Swirls układać na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 26 x 32 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do napuszenia (od 30 - 45 minut). Powinny być naprawdę porządnie napuszone.


      Piec w temperaturze180oC przez około 20 - 25 minut. Jeszcze ciepłe polać obficie syropem klonowym.

       


      Metoda dla maszynistów:

      Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.


       

      pecan swirl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (17) Pokaż komentarze do wpisu „Pecan swirls”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 kwietnia 2011 18:54

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia