Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • piątek, 30 maja 2008
    • Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Rabarbarowe słodkości widziałam u Abbry, Edysi, Majanki i kilku innych blogach. Teraz przyszła moja kolej. Ciasto drożdżowe, które robie wg przepisu mojej mamy niewiele różni sie od tych co widziałam na innych blogach. Zresztą to przecież zwykłe ciasto drożdżowe:)

      Ciasto drożdżowe z rabarbarem

      Ciasto: 

      ·        0,5 kg  mąki pszennej

      ·        0,5 kostki drożdży (50g)

      ·        1 jajko

      ·        5 łyżek cukru

      ·        1 szklanka mleka

      ·        2 łyżki masła

      ·        szczypta soli  

      Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko,  kilka łyżek mąki, wymieszać i poczekać aż rozczyn wyrośnie. Do wyrośniętego rozczynu, wsypać resztę mąki, dodać roztrzepane jajko, roztopione masło, szczyptę soli, pozostały cukier i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około godziny). Po tym czasie ponownie zagnieść.Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzch ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar i posypać kruszonką. Ciasto odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Piec około 1 godz. w 180 st C.

      Po upieczeniu, lekko ostudzony placek polać lukrem.  

      Kruszonka: 

      ·        4 łyżki mąki

      ·        2 łyżki roztopionego masła lub margaryny

      ·        2 łyżki cukru

      Składniki na kruszonkę wolno wymieszać, przesypując mąką. Ja z reguły robie kruszonkę z podwójnej porcji, bo lubię jak jest jej dużo na cieście. 

      Lukier: 

      ·        sok wyciśnięty z 1-2 cytryn

      ·        cukier puder

      Do soku z cytryny dodać trochę cukru i wymieszać. Jeżeli lukier jest rzadki należy dodać więcej cukru. Dodawać powoli cukier, mieszać i sprawdzać jaką lukier ma konsystencję (powinien mieć gęstą ale płynną konsystencję). Ciasto polać lukrem. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (29) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z rabarbarem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 30 maja 2008 00:13
  • niedziela, 25 maja 2008
  • sobota, 24 maja 2008
    • Muffinki cytrynowe z makiem

      Mój debiut muffinkowy:) Bardzo nam smakowały choć pewnie moje muffinki nie wygrałyby muffinkowego konkursu piękności. Nie mam niestety formy do muffinek, ale kiedyś sobie kupie:) Muffinki wg przepisu Dorotus.

      Muffinki  

      Składniki na 12 muffinek:

      • 170 ml oleju słonecznikowego
      • 225 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • ½ łyżeczki soli
      • 190 g cukru pudru
      • 1 duże jajko
      • 1 białko
      • 150 ml mleka
      • sok i skórka otarta z jednej cytryny
      • 2 łyżeczki maku + mak do dekoracji. Ja zapomniałam udekorować swoje muffinki makiem, ale za to dodałam wiecej maku do środka.
      W naczyniu wymieszać suche składniki: makę, cukier puder, sól, mak, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok i skórkę z cytryny. Połączyć obie mikstury, wymieszać szybko i niezbyt starannie.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto. Posypać makiem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki cytrynowe z makiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 24 maja 2008 00:19
  • wtorek, 13 maja 2008
  • niedziela, 11 maja 2008
    • Bułeczki z makiem

      Pyszny bułeczki, wspaniałe na śniadanie. Np. z dżemem i kubkiem ciepłego mleka. Najlepiej byłoby zjeść takie śniadanie w ogrodzie u rodziców.... juz niedługo:D Jedziemy w tym tygodniu do Polski, jupi:)

       Niedzielne śniadanie

      Przepis na bułeczki pochodzi z bloga Dorotus

      bułeczki z makiem

      Składniki na 20 małych bułeczek:
      • 500 g mąki białej chlebowej
      • 2 łyżki miękkiego masła
      • 2 łyżki mleka w proszku
      • 1 łyżeczka soli
      • 40 g (3 łyżki) maku
      • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
      • 4 łyżki miodu
      • 275 ml wody
      • 1 jajko + łyżka mleka (do posmarowania)
      Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać mleko w proszku, sól, mak i drożdże. Wlać miód i wodę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez 5 minut). Ciasto umieścić z powrotem w naczyniu, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 h).Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, wyrobić, podzielić na 20 równych części. Z każdej uformować małą bułeczkę, kłaść na oprószonej mąką blaszce, przykryć i pozostawić na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.

      Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Przenieść na kratkę i wystudzić.

      Dorotus pisze, że w oryginale do bułeczek dodana jest otarta skórka z pomarańczy i są polane lukrem zrobionym ze świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

      Tutaj bułeczki jeszcze przed pieczeniem

      bułeczki z makiem

      i upieczone:)

      bułeczki z makiem

      Pyszne :) Polecam!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z makiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 maja 2008 09:02

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia