Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • sobota, 30 maja 2009
  • piątek, 29 maja 2009
    • Granola

      Ostatnio granola zrobiła się bardzo popularna na blogach, więc sobie pomyślałam że też ją przygotuję na Majowe Śniadanie:) Miałam dwa podejścia do granoli. Jedno w zeszły weekend, ale nie zachwycił mnie jej smak więc szukałam dalej innych przepisów i znalazłam przepis idealny:) Przepis pochodzi z bloga Liski. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji płatków i zamiast sezamu i słonecznika dodałam peski dyni i dodatkowo orzechy. Po wystygnięciu dorzuciłam rodzynki i suszone daktyle, bo zostało mi trochę po naleśnikach:) Nie dodałam cukru do mojej granoli, wiec wyszłam niezbyt słodka, jak dla mnie jest idealna, Jeśli ktoś woli słodszą wersję to radzę dodać wiecej miodu bądź trochę cukru.

      granola

      Składniki:

      • 250 g płatków owsianych
      • 100 g słonecznika
      • 50 g sezamu
      • 2 łyżki miodu
      • 4 łyżki oleju słonecznikowego
      • 150 ml dobrego soku jabłkowego
      • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

      granola

      Piekarnik nagrzać do 150 st C.
      Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką. Dość często mieszać w czasie pieczenia, bo granola łatwo się przypala. Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Granola”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2009 21:42
  • środa, 27 maja 2009
    • Naleśniki z daktylami i polewą karmelową

      Naleśników nie jemy prawie w ogóle. Od czasu do czasu robie jednak naleśniki z nutellą i bananami. Tydzień z naleśnikami był dobrą okazją żeby wypróbować jakąś inną wersję. Wybrałam naleśniki z daktylami i polewą karmelową. To była nasza dzisiejsza słodka i smaczna kolacja. Myślałam, że powinnam zamieścić przepis na moim drugim blogu, ale później stwierdziłam, że "taka słodycz" tam nie pasuje;) Przepis pochodzi z tej strony. Podane składniki są na 4 porcje.

       

      Naleśniki z daktylami i polewą karmelową

       

      Składniki:

      • 125g daktyli bez pestek
      • 0.5 szklanki gorącej wody
      • 2.5 szklanki mąki
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki brązowego cukru
      • 0.5 łyżeczki mixed spice
      • 2 szklanki mleka
      • 80g roztopionego i ostudzonego masła
      • 1 jajko, roztrzepane

      Polewa karmelowa:

      • 1 szklanka śmietany
      • 60g masła
      • 1/2 szklanki brązowego cukru
      • lody waniliowe

       Naleśniki z daktylami i polewą karmelową

      Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 min aż zmiękną. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i imixed spice. Dodać mleko, masło, jajko i wodę z daktylami. Wymieszać przy pomocy miksera. Naleśniki usmażyć. Owinąć w ręcznik kuchenny, aby nie wystygły.

      Przygotować sos.

      W małym garnku podgrzać masło, śmietanę i cukier. Mieszać aż masło się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu około 10-12 min aż sos trochę zgęstnieje. Mieszać, aby sos się nie przypalił.

      Naleśniki podawać z lodami waniliowymi, polane sosem.

                              

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki z daktylami i polewą karmelową”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 27 maja 2009 00:17
  • poniedziałek, 25 maja 2009
    • Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

      To był długi i bardzo ciepły weekend. Wczoraj spiekłam się jak skwarka. Niestety czas błogiego lenistwa skończy się jutro o 7 rano kiedy to usłusze budzik. Od piątku piknikowaliśmy i pochłanialiśmy ogromne ilości jedzenia;) W związku że pogoda była piękna to nie chciałam spędzić za dużo czasu w kuchni piekąc ciasta , dlatego piekłam tylko muffinki:) W piątek ananasowe, w sobote z rabarbarem a w niedziele wybraliśmy się nad rzekę z muffinkami marchewkowymi. Muffinki marchewkowe są smaczne i mają ten fajny słodki lukier. W smaku przypominają ciasto marchewkowe. Właściwie to różnią sie tylko formą od tegoż ciasta no i... lukrem:) Przepis znalazłam na blogu Justyny.

       Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

      Składniki:

      • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
      • 1 1/2 szklanki mąki 
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
      • 3/4 łyżeczki soli 
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1/2 łyżeczki imbiru
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      • 3/4 szklanki oleju roślinnego 
      • 3 duże jaja lub 4 mniejsze 
      • 1 szklanka brązowego cukru 
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 


      na lukier:

      • 1 1/4 szklanki cukru pudru (uważam że szklanka cukru wystarczy)
      • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy 
      • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy


      Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2 szklanki.
      Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami (cynamon, imbir i gałka).
      W drugiej, większej, misce wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach) pozostałe składniki, czyli: olej, jajka, cukier, tartą marchewkę oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać delikatnie, za pomocą łyżki, z mieszanką z mąki.
      Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie, ustawić na kratce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
      W międzyczasie przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy. W razie potrzeby dolać więcej soku aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję.
      Po wyjęciu muffinek z piekarnika odczekać ok.10 minut i wyłożyć je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
      Jak trochę przestygną wierzch ciasteczek maczać w lukrze. Ja rozsmarowywałam lukier łyżeczką na ciepłyh muffinkach.
      Podawać po zastygnięciu lukru. Najlepiej smakują po zupełnym ostudzeniu.

       Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki marchewkowe z lukrem pomarańczowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 maja 2009 20:04
  • sobota, 23 maja 2009

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia