Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • poniedziałek, 30 maja 2011
    • Muffinki z rabarbarem i kruszonką

      Muffinki z moim rabarbarem:) Rabarbar posadziliśmy 2 miesiące temu i nie miałam go za wiele, ale na muffinki wystarczyło. Miałam tylko 100g rabarbaru, wiec dodałam dodatkowo orzechy pekan, około 50g. Wzorowałam się na przepisie znalezionym na tym blogu, jednak trochę go zmodyfikowałam. Jak dla mnie muffinki były trochę za mało słodkie. Następnym razem dodam więcej cukru. Mi wyszło 12 muffinek.

       

      muffinki z rabarbarem i kruszonką

       

       

      Ciasto:

      • 2 szkl. mąki pszennej
      • 100 g brązowego cukru
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 jajka
      • 1 szkl. mleka
      • 110 ml oleju
      • 150 g rabarbaru ( u mnie tylko 100g)

      Dodatkowo dodałam dużą garść posiekanych orzechów pekan

       

       

      Kruszonka:

       

      •     50 g mąki pszennej
      •     2 łyżki brązowego cukru (dodałam więcej)
      •     30 g masła

       

       

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugiej misce połączyć jajka, mleko i olej. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Suche składniki wsypać do mokrych, dodać rabarbar, ewentualnie orzechy i wymieszać tylko tyle, żeby się wszystko połączyło. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 minut.

      

      muffinki z rabarbarem i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki z rabarbarem i kruszonką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 maja 2011 12:17
  • poniedziałek, 23 maja 2011
    • Ravani

      Tym razem coś greckiego, a więc bardzo słodkiego i kalorycznego :) Ciasto zatopione w słodkim syropie. Ciasto to powinno być jednak zdecydowanie wyższe. Moja forma była jednak zbyt duża i ciasto wyszło niskie, ale w niczym to mu nie zaszkodziło.


       ravani


      Składniki:

      • 1 szklanka mąki

      • 1 szklanka grubej semoliny

      • 1 szklanka cukru

      • 1 szklanka mleka

      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      • 110 g masła

      • 3 jajka

      • łyżeczka ekstraktu z wanilii

      • skórka otarta z jednej cytryny

       

      Syrop:

      • 1.5 szklanki cukru

      • 1.5 szklanki wody

      • 2 łyżki soku z cytryny

      • skórka z jednej cytryny

       

       

      Wymieszać mąkę z semoliną i proszkiem do pieczenia. Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać pojedynczo trzy żółtka. Dobrze ubić. Dodać wanilię i skórkę z cytryny. Ubić. Dodać pół szklanki mąki, ubić. Dodać pół szklanki mleka i cały czas miksować. Następnie dodać pozostałą mąkę i mleko.

      Ubić biała ze szczyptą soli. Dodać je do mąki z masłem i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do niedużej formy wysmarowanej masłem i piec w 175C przez około 45 min.

       

      Przygotować syrop. Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Pogotować kilka minut i dodać sok z cytryny. Ostudzić. Ciepłe ciasto polać syropem.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Ravani”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 23 maja 2011 21:18

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia