Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • poniedziałek, 30 czerwca 2008
    • Kajzerki

      Pyszne bułeczki z przepisu Arabeski, która wyszukała je na forum Same Baby.

      kajzerki

      Składniki:

      - 3 szklanki mąki
      - 3/4 szklanki letniej wody
      - 1,5 łyżeczki drożdży instant
      - 1,5 łyżeczki cukru
      - 1 łyżeczka soli
      - 1 jajko
      - 2 łyżki masła

      Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby “odpoczęło” przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne , o konsystencji plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na górze naciąć krzyżyk, ułożyc na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut (ale nie dłużej). Piec w nagrzanym do 225° C piekarniku przez 15-17 minut.

      Tak wygladają naciecia na bułeczkach tępym nożem;)

      kajzerki przed pieczeniem

      A tak po upieczeniu

      gotowe do zjedzenia kajzerki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Kajzerki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 czerwca 2008 23:41
  • piątek, 27 czerwca 2008
    • Niemieckie ciasto czekoladowe

      Dzisiaj miałam ciężki dzień. Wyszłam padnięta z uczelni po 21, ale nic tak nie stawia na nogi jak duży kawałek pysznego, czekoladowego ciasta.

      Jakiś czas temu ciasto to pojawiło się na kilku blogach, ale pierwszy raz przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się z nami Arabeska. Ciasto jest rewelacyjne. Smakowało wszystkim, bo chetnie się tym ciastem z wszystkimi dzieliłam, żeby zebrać pochwały za taki pyszny wypiek;)

      niemeickie ciasto czekoladowe

       Składniki na ciasto:

      • 1/4 szklanki kakao
      • 1/2 szklanki gorącej wody
      • 25 dag masła lub margaryny
      • 2 i 1/4 szklanki cukru. Ja dałam trochę mniej.
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • 1 łyżeczka sody
      • szczypta soli
      • 1 szklanka maślanki lub mleka kwaśnego ( Ja użyłam maślanki)

      Składniki na masę:

      • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
      • 3 żółtka
      • 12 dag masła lub margaryny
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
      • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich (w przepisie są 'pecan', ale nie miałam, więc dałam włoskie)

      Wykonanie:

      Kakao wymieszać z wodą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku (dobrze ubic po dodaniu każdego jajka). Mąkę wymieszać z sodą. Dodawać do utartej masy na przemian: mąkę, kakao rozpuszczone (może być jeszcze ciepłe) i maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej. Ubijać tak długo, aż składniki dobrze się połączą.

      Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Każdą część piec osobno w tortownicy ośrednicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę kuchenną.

      Masa:

      W garnuszku wymieszać mleko skondensowane, roztrzepane żółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając ciągle az masa zgęstnieje. Od momentu zagotowania trwa to chwilkę. Zdjąć z ognia, dodać wanilię, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i wymieszać.

      Lekko przestudzić masę i przekładać placki. Muszą być posmarowane 3 warstwy (łącznie z wierzchem ciasta).

      niemieckie ciasto czekoladowe 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Niemieckie ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 27 czerwca 2008 23:26
  • niedziela, 22 czerwca 2008
    • Muffinki z serem

      Nadal nie mam formy do muffinek, ale wcale mi to nie przeszkadza w ich pieczeniu. Nakładam mniej ciasta, muffinki sa dużo mniejsze, ale zjadam ich podwójną ilość i jest dobrze;)

      muffinki z serem

      Przepis pochodzi z bloga Dorotus, ale widziałam je też u Majanki. Pycha muffinki.

      Składniki suche:

      • 2,5 szklanki mąki
      • od 1/2 do 3/4 szklanki cukru
      • szczypta soli
      • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego

      Składniki mokre:

      • 100g rozpuszczonego masła
      • 1 szklanka kefiru lub jogurtu lub maślanki (ja dałam maślanke)
      • 2 jajka

      Masa serowa:

      • około 250g twarogu
      • 1 żółtko
      • 1 torebka cukru waniliowego

      W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Do miski z suchymi dodać mokre składniki i wymieszać wszystko szybko i byle jak, tak by składniki połączyły się.

      Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym.

      Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce masy serowej.  Foremki napełniać do 3/4 wysokości. Ja napelnilam je tylko do połowy, dlatego są dość niskie. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki z serem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 czerwca 2008 23:01
  • czwartek, 19 czerwca 2008
    • Chleb z oliwkami

      Wrocilam, wykonczona, ale szczesliwa ze jestem w domu:) Bylo ciezko, ale przezylam. Nigdy wczesniej nie pracowalam do 2-3 godziny w nocy na laboratorium, ale  moge juz o tym zapomniec:) Pochwale sie tez ze wczoraj razem z innymi studentami ostatniego roku studiow doktorankich wyglaszalam na uczelni prezentacje i zostalam nagrodzona za najlepsza prezentacje:D

      Dzisaj postanowialm pracowac w domu i w ramach przerwy upieklam chleb z oliwkami. Bardzo nam smakowal, moze dlatego ze wszystko nas smakuje z oliwkami;)

      Tak wiec moj podstawowy przepis na chleb, tylko ze dodalam oliwki.

      chleb z oliwkami

      Składniki: 

      • 3 szklanki maki
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1,5 łyżeczki drożdży
      • troche wiecej niz szklanka wody
      • łyżeczka soli
      • 100g oliwek. Nie wiem dokladnie ile, bo wrzucilam je "na oko"
      • 2 łyżki oliwy z oliwek

      Wykonanie:

      Drożdże i cukier wymieszać z kilkoma łyżkami wody i poczekać, aż ruszą. Po tym czasie wlać drożdże do reszty składników. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde dodać trochę letniej wody. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). Po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz, uformować bochenek i zostawić jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Wyrosniety chleb posmarowac mlekiem.

      Piec około 40 minut w temperaturze 220 stopni.

      chleb z oliwkami

      Chleb pewnie by ladniej wygladal z czarnymi oliwkami, ale w domu akurat mialam tylko zielone.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z oliwkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 czerwca 2008 22:47
  • poniedziałek, 09 czerwca 2008

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia