Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • czwartek, 31 lipca 2008
    • Chleb z mąki krupczatki

      Piekłam juz kiedyś bardzo podobny chlebek, tylko że w przepisie były ziarna. Ten chlebek jest bez nich. Robi się bardzo szybko i bardzo łatwo. O tym chlebku przypomniała mi wizyta na tym oto blogu. Chlebek jest pyszny ciepły i swieży, prosto z pieca, choć według mnie za szybko traci świeżość.

      Chleb z mąki krupczatki

      • 1 kg maki krupczatki
      • 1 l cieplej wody
      • 1 lyżka soli
      • 10 dkg swieżych drożdży
      • 1 lyżeczka cukru
      • 1 szkl.pszennych otrąb

      Ja jeszcze dodałam kilka łyżek maku.

      Wszystkie suche składniki wcześniej wymieszać.Dodać pokruszone drożdże.Zalać wszystko ciepłą wodą i wymieszać.Ciasto bedzie dosyć luźne, ale takie ma być.Odstawić na okolo 20 minut. Po tym czasie zamieszać i wlac do 2 foremek i odstawić jeszcze na 15 minut. Piec nagrzać do 230stC i wsadzić chlebki na 15 minut. Nastepnie zmniejszyć temperature do 200stC i piec jeszcze 35 minut.

      chleb

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z mąki krupczatki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 lipca 2008 20:43
  • wtorek, 29 lipca 2008
    • Ciasteczka cytrynowe

      Tak sie wczoraj zdenerwowałam (powód o tutaj klik klik), że szybko musiałam zjeść coś słodkiego. Szybko robi się tylko ciasteczka. 10 min i gotowe:) Ciasteczka są z przepisu Doroty. Smaczne, kruche i pachnące cytryna. Jakoś wczoraj nie miałam ochoty na wykrawanie ładnych ksztaltów z moich ciasteczek, ale smakowały pewnie równie dobrze.

      wiosenne ciasta

      Składniki (na około 35 ciasteczek)

      • 250 g miękkiego masła
      • starta skórka z 2 cytryn
      • 100 g cukru pudru
      • 1 jajko
      • 1 łyżka zimnej wody
      • 335 g mąki (2¼ szklanki)

      Ja jeszcze dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia i to chyba był błąd. Ciastka wyrosły, a pewnie byłyby ładniejsze jakby nie wyrosły;)
      Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Ja ten etap pominęłam, bo mi się spieszyło. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na około 3-4 mm grubości), podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać na blaszce w niedużych odstępach. W związku w tym, że nie chłodziłam ciasta pewnie byłoby je ciężko rozwałkować, wiec odrywałam małe kuleczki, spłaszczalam je i robiłam taki niby wzorek widelcem

      Piec około 5 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.


      ciasteczka cytrynowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka cytrynowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 lipca 2008 00:21
  • sobota, 26 lipca 2008
    • Chleb z pieczonymi ziemniakami

      Kolejny chleb z ziemniakami. Pyszny chlebek. Miękki w środku i z pyszną chrupiącą skórką. Dorota bardzo go polecała i teraz ja też polecam. Z przepisu Doroty.

      chleb z pieczonymi ziemniakami

       

      Przepis na 2 bochenki. Ja zrobiłam jeden duży.

      Składniki na zaczyn:
      • 300 g mąki białej pszennej chlebowej
      • 195 g wody
      • 6 g soli
      • 1/8 łyżeczki suchych drożdży

      Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Dobrze wymieszać, zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12 - 16 godzin w temperaturze 21ºC.

      Składniki na ciasto chlebowe:

      • 550 g mąki białej pszennej chlebowej
      • 150 g mąki pszennej razowej (u mnie tylko mąka pszenna i dlatego chleb jest jasny)
      • 415 g wody
      • 18 g soli
      • 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych)
      • 250 g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kawałki, mogą być w łupinkach (użyłam ziemniaków utłuczonych pozostałych z obiadu)
      • cały zaczyn

      Wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu wymieszać (około 3 minut, można mikserem). Powoli dodawać zaczyn, ciasto powinno być wilgotne, ale nie za luźne. Zagniatać 4 minuty, przykryć folią i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po połowie czasu można ciasto raz złożyć.Ciasto podzielić i uformować 2 kule. Odłożyć je na 20 minut, by odpoczęły. Następnie uformować bochenki, podsypując jeśli trzeba mąką i pozwolić im wyrosnąć pod przykryciem przez 1 godz. 15 minut w 24ºC.Rozgrzać piekarnik do temperatury 230ºC. Piec około 35 minut, po 15 minutach obniżając lekko temperaturę. Studzić na kratce.Ja piekłam około 50 min w 190ºC. Chleb dość szybko się rumieni i żeby się nie spalił przykryłam go folią do pieczenia. 

       

      pyszny chlebek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb z pieczonymi ziemniakami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 26 lipca 2008 22:53
  • poniedziałek, 21 lipca 2008
    • Zdrowe bułeczki

      Miałam jeszcze trochę mąki pełnoziarnistej i zrobiłam z nią porządek... zdrowe bułeczki. Mi smakowały, ale mój ukochany woli jednak białe pieczywo, a szkoda, bo ja mogłabym jeść tylko ciemne.

      bułki razowe

      Składniki:

      • 1 szkl. wody
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 45 dag pełnoziarnistej mąki chlebowej
      • 2.5 łyżeczki drożdży suszonych
      • 1.5  łyżeczki soli
      • 1 łyżka cukru

      Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mąki badź wody. Podzielić na 6 kulek i zostawić na 20 - 30 minut przykryte naoliwioną folią. Następnie każdą kulkę rozwałkować i uformować podłużne bułeczki. Bułki układać na lekko natłuszczonej blasze w dość dużych odstępach. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1-1.5 godziny w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać wodą. Piec ok. 20 minut w temp.220 st.C.

       bulki razowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Zdrowe bułeczki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 lipca 2008 21:12
  • piątek, 18 lipca 2008
    • Babka herbaciana

      Co za dzień, pada i pada a ja nie mogę od siebie odgonić myśli o zjedzeniu czegoś słodkiego. Mialam pisać prace i nic nie piec, nie marnować czasu nawet na wyjście do sklepu i kupienie snikersa. Nie dałam rady. Starałam sie cały dzień, zjadłam 4 jogurty z kulkami czekoladowymi, bo to była (oprócz cukru) jedyna słodka rzecz w domu. Kulki czekoladowe w jogurtach jednak mnie nie zadowoliły;) Upiekłam babke, zjadłam i teraz to ja moge pisać nawet do rana;) Babka jest z przepisu Anitki. To ona mi ją kiedyś poleciła. Upiekłam ją jeszcze tego samego dnia, zjedliśmy też całą tego samego dnia i nie udało mi sie jej sfotografować. Dzisiaj są zdjecia:)

      babka herbaciana

      Łatwa i bardzo smaczna babka, a to teraz się bardzo liczy z powodu braku czasu na wszystko.

      Składniki:
      •  500 g mąki
      • 160 g masła
      • 200 g cukru
      • 4 żółtka
      • 2 szklanki mocnej herbaty
      • 160 g rodzynek
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • łyżeczka startej skórki z cytryny
      • szczypta soli
        

      Składniki na lukier:

      • pół szklanki cukru pudru
      • sok z połowy cytryny

      Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

      Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w korytku o długości 20cm.

      Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC.

      Po wystudzeniu babkę polukrować. Ja polukrowałam jeszcze ciepła babkę i jeszcze ciepła jadłam;)

      babka herbaciana

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Babka herbaciana”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 18 lipca 2008 20:48

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia