Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • wtorek, 28 lipca 2009
  • sobota, 25 lipca 2009
    • Bułeczki bez zagniatania

      Bułeczki wypatrzyłam już jakiś czas temu na blogu Arabeski. Od razu spodobał mi się przepis, bo to bułki bez zagniatania! Arabeska próbowała nas trochę zniechęcić mówiąc jak to trudno jest formować kształtne bułeczki i że ciasto jest rzadkie i jak lepi się strasznie do rąk;) Mnie jednak nie zniechęciła;) Bułeczki są świetne i robi je sie dosłownie błyskawicznie, nie licząc 12 godzin czekania;) Smakują rewelacyjnie, więc czego chcieć wiecej? :)

      To prawda, że ciasto jest rzadkie i się rozpływa, ale coś za coś. Ja zagniatać ciast nie lubię, wiec przepis mi się podoba:)

      bułeczki bez zagniatania

       

      bułeczki bez zagniatania


      Składniki:

      • 1 i 1/2 szkl. wody
      • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1 i 1/4 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 3 szkl. mąki

      Wszystkie składniki wymieszać w misce za pomocą drewnianej łyżki, formując wilgotne, bardzo lepiące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej.

      Stolnicę obficie posypać mąką, wyłożyć ciasto używając łyżki (ciasto jest naprawdę rzadkie, jak na ciabattę). Umączonymi rękoma uformować prostokąt i podzielić go na 8 kwadratów. Z każdego z nich uformować okrągłą lub podłużną bułeczkę (moje i tak nie "trzymały" kształtu). Układać na mocno posypanej kaszką kukurydzianą blasze (w przeciwnym razie bułeczki mogą przywrzeć do spodu), a jeszcze lepiej na pergaminie, wtedy nie trzeba niczym posypywać, łączeniem do dołu. Po wierzchu posypać mąką. Przykryć posypaną mąką ściereczką (ja nie przykrywałam, bo bałam się, że mimo posypywania ściereczka przyklei się do ciasta), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

      Średniej wielkości blaszkę napełnić do połowy wodą, wstawić na dół piekarnika. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st.C.

      Wyrośnięte bułeczki odkryć, zrobić po środku każdej z nich niewielkie nacięcie (nie robiłam) za pomocą ostrego noża. Piec ok. 35 minut. Wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.

      bułeczki bez zagniatania

      bułeczki bez zagniatania


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki bez zagniatania”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 25 lipca 2009 19:25
  • środa, 22 lipca 2009
    • Churek - chleb z greckiej wyspy Rhodos

      Zastanawiałam się czy umieścić ten wpis. Chleb jest całkiem smaczny, ale nie wygląda tak jak wyglądać powinien;) Przepis na churek pochodzi ze strony Mirabbelki i u niej też można zobaczyć ładne zdjęcia tegoż chlebka. Churek to moja propozycja w ramach zabawy  "Z widelcem po Europie".

      churek

      churek

      Składniki zaczynu:

      • 35g zakwasu
      • 80g wody
      • 135g mąki pszennej 550

      Składniki ciasta chlebowego:

      • 200g zaczynu jw.
      • 1 jajko
      • 55g oleju
      • 200g ciepłej wody
      • 400g mąki pszennej 550
      • 10g soli
      • 1 jajko na glazurę
      • sezam do posypania (pominęłam)

      W przeddzień pieczenia wymieszać zakwas z wodą i mąką, wyrobić na gęste, gładkie ciasto. Pozostawić do przefermentowania na 8 -12 godzin do potrojenia objętości.

      W dniu wypieku wymieszać jajko, olej i wodę. Dodawać powoli mąkę i odstawić na 20 minut.

      Następnie dodać rozdrobniony zaczyn i sól. Wyrabiać ok. 8 minut, aż ciasto będzie odrywać się od brzegów, ale rozmazywać po dnie naczynia.

      Włożyć ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny ( w trakcie tego wyrastania dodatkowo po 1 godzinie wyjęłam ciasto z miski i odgazowałam rozpłaszczając na blacie i składając z powrotem w kulę).

      Wyjąć i uformować na blacie w prostokąt. Zrolować zaczynając od dłuższego brzegu, wałek chwilę wyrabiać do osiągnięcia długości ok. 76 cm. Prawy koniec podłożyć pod środek wałka, a lewy zakręcić na zewnątrz, żeby powstała spirala, której koniec zawijamy pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić na około 5 godzin do wyrośnięcia. Wcześniej nagrzać piekarnik do temperatury 200 C.

      Wyrośnięty chleb posmarować rozmąconym jajem i posypać sezamem. Piec 40-50 minut do zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

      churek


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Churek - chleb z greckiej wyspy Rhodos”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 22 lipca 2009 23:31
  • sobota, 18 lipca 2009
  • wtorek, 07 lipca 2009
    • Sernik orzechowy

      Dawno nie piekłam sernika, a to dlatego że nie mogę nigdzie znaleźć białego sera :( Postanowiłam wiec wypróbować ser quark. Czytałam na wielu blogach, że serniki z białego sera nie różnią się niczym od tych z quarku. Ciężko mi powiedzieć, czy to prawda, ale pewnie jakbym miała twaróg to zrobiłabym z niego. Sernik jest mocno orzechowy i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z bloga Doroty.


      sernik orzechowy

       

      Składniki na spód:

      • 1¾ szklanki pokruszonych ciastek digestive
      • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła


      Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy
      23 cm. Podpiec w temperaturze175ºC przez 6 minut.

      Składniki na masę orzechową:

      • 2/3 szklanki golden syrupu
      • 1/3 szklanki roztopionego masła
      • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
      • 2 jaja
      • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


      Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

      Składniki na masę serową:

      • 750 g sera śmietankowego (użyłam quarku)
      • 1 szklanka brązowego cukru
      • 2 łyżki mąki
      • 4 jajka
      • 2/3 szklanki kremówki
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

       

      Ser ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową. Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

      sernik orzechowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik orzechowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 lipca 2009 23:14

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia