Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • piątek, 29 sierpnia 2008
    • Greek coffee

      Obiecałam przepis na grecką kawę Anicie dawno dawno temu. Mam nadzieje, że przyda się nie tylko jej:)

      Potrzebna jest kawa, bardzo drobno zmielona, najlepiej grecka i briki, czyli naczynko do jej przyrządzania

      briki i kawa

      Briki stawiamy na ogniu, wlewamy małą, nawet bardzo małą filiżankę zimniej wody, dodajemy czubatą łyżeczkę kawy i minimum jedną łyżeczkę cukru. Grecka kawa bez cukru jak dla mnie jest nie do picia, choć normalnie nie słodzę kawy. Jeśli ktoś lubi słodką kawę to powinien dodać dwie łyżeczki. Wszystko zamieszać.

      greek coffee

      Mieszać przez jakiś czas. Nie wolno mieszać przed samym zagotowaniem się kawy. Poczekać aż kawa się zagotuje i podejdzie do brzegów naczynia.

      Zestawić z ognia i wlać wszystko do filiżanki. Czasami Grecy po zagotowaniu kawy zdjemują ją z ognia, czekają kilka sekunt aż opadnie i zagotowują jeszcze raz. Mi najbardziej smakuje raz zagotowana.

      greek coffee

      Po wypiciu kawy należy przwrócić filiżankę do góry nogami i odstawić na jakiś czas.

      Jak kawa zaschnie trochę na ściankach filiżanki odczytać przyszłość;)

      Mi się sprawdziła;) Czy Wy też tam widzicie ludzi tańczących na naszym weselu? Kawę piłam przed weselem, więc sie sprawdziło;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (23) Pokaż komentarze do wpisu „Greek coffee”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 29 sierpnia 2008 20:17
  • czwartek, 28 sierpnia 2008
    • Rogaliki z makiem

      Miałam nic nie piec, bo szkoda czasu. Doktorat sam się nie napisze. Jestem jednak tak przygnębiona tym pisaniem, że musze sobie jakoś codziennie życie osładzać. Już po ślubie, wiec koniec z dietą;) Ukochany wrócił z zakupów bez czekolady:( Tak mi było z tym źle, że musiałam coś upiec;) Coś szybkiego, czego zrobienie nie wymaga więcej niż 10min. Znalazłam puszkę maku i dlatego zrobiłam rogaliki. Tylko 8 rogalików, bo czas goni;) Uczciwie je podzieliłam, 4 dla męża i 4 dla mnie. Ja już zjadłam swoje 4 a na biurku ukochanego jeszcze jeden leży. Myślicie, że się podzieli?;) Były pyszne.

      rogaliki z makiem

      Typowe ciasto kruche. Ja zrobiłam tylko 8 rogalików, ale myśle że jeśli ktoś chce je upiec to warto podwoić porcję.

      rogaliki z makiem

      Ciasto:

      • trochę wiecej niż szklanak mąki
      • 10 dag masła
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
      • 2 łyżki cukru pudru
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia

      Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powinno się je wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby się łatwiej wałkowało, ale jak ktoś sie uprze tak jak ja to i ten etap można pominąć;) Choć radze schłodzić ciasto, bo nieschłodzone ciężko się wałkuje.

      Na nadzienie użyłam 2 czubatych łyżek gotowej masy makowej z puszki.
      Dodatkowo dodać rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa,olejek migdałowy do smaku.

      Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

      Ciasto rozwałkować cienko w kształt koła (moje ciasto jest troszkę za grube), podsypując troszkę maką, wyrównać brzegi. Koło przekroić na pół i każdą połowe jeszcze podzielić na 4 części (w sumie 8 trójkątów) Na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia (od szerszej strony trójkąta)  i zwijając ku środkowi formować rogaliki.


      Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem, posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać makiem.

      Piec około 15-20 minut w temperaturze 190ºC.

      rogaliki z makiem

      i od środka

      rogaliki z makiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (79) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki z makiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2008 20:25
  • niedziela, 24 sierpnia 2008
    • Szarlotka na cieście kruchym

      Dorota miała racje. To ciasto jest pyszne. Kruche, owocowe, mniam. Przepis znalazłam u Doroty, a ona u Bajaderki. Na prawdę warto je upiec. Udało mi sie zrobić tylko jedno zdjęcie, ciasta już nie ma;)

      szarlotka

      Piekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 21 cm, podane poniżej składniki są na dość dużą blaszkę.

      Składniki na ciasto:

      • 4 szklanki mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1,5 kostki masła (kostka = 250 g)
      • 6 dużych żółtek
      • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany


      Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę.

      Składniki na nadzienie:

      • 8 kwaskowatych jabłek, obranych, pokrojonych w półplasterki
      • 1/4 szklanki wody
      • 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze)
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki soku z cytryny. Ja dodałam sok z całej cytryny, bo miałam dość słodkie jabłka

      Ponadto:

      • kilka łyżek bułki tartej
      • cukier puder do posypania


      Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana.

      Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, można zetrzeć (ja rozwałkowałam) i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i zetrzeć na to drugą część ciasta (ja znowu rozwałkowałam, ciasto było zbyt miękkie, aby je można było zetrzeć). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni (jeśli zbyt mocno, można użyć folii aluminiowej do przykrycia). Lekko przestudzić, posypać pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (26) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka na cieście kruchym ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 sierpnia 2008 15:12
  • piątek, 22 sierpnia 2008
  • sobota, 09 sierpnia 2008

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia