Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • poniedziałek, 29 września 2008
    • Makowiec zawijany

      Dorota napisala, że to popisowy numer i ciężko byłoby się z tym nie zgodzić. Przepyszny makowiec.

      makowiec zawijany

      Ciasto drożdżowe:

      • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
      • 180 ml letniego mleka
      • 150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
      • 6 żółtek
      • 45 g świeżych drożdży
      • 6 łyżek cukru
      • 1,5 łyżki oleju
      • pół łyżeczki soli
      • 1,5 łyżki spirytusu
      • 1 duże opakowanie cukru waniliowego

       Masa makowa:

      • 500 g maku
      • 250 g cukru
      • 100 g rodzynków
      • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
      • 1 łyżka miodu
      • olejek migdałowy do smaku
      • cynamon do smaku
      • 1 łyżka miękkiej margaryny
      • skórka pomarańczowa, wedle uznania

      Ciasto drożdżowe:
      1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
      2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
      Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

      Masa makowa:
      1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
      2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

      Ja użyłam gotowego maku do wypieków z puszki. Dodałam do niego tylko dodatkowo skórkę pomarańczową, łyżkę miodu, 3 łyżki dżemu z dzarnej porzeczki, rodzynki i odrobinę aromatu migdłowego.

      Ciasto podzielić według uznania (ja podzieliłam na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

      Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.

      makowiec zawijany 


      Ciasto polać lukrem.

      Lukier:

      • pół szklanki cukru pudru
      • 2 - 3 łyżki gorącej wody, ja używam z reguły soku z cytryny zamiast wody

      Rozetrzeć cukier z wodą bądź sokiem z cytryny na gładką masę. Polać makowce.

      makowiec zawijany

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (48) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec zawijany”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 29 września 2008 11:28
  • czwartek, 25 września 2008
    • Baklava z orzechami włoskimi

      Przepis na baklave prosto z Grecji. Gorąco polecam. Podaję dokładna instrukcję i mam nadzieję że się skusicie i wypróbujecie:) Do przygotowania baklavy potrzeba tylko kilku składników i trochę chęci, bo to nic trudnego.

      Tym razem baklawa z orzechami włoskimi. Jest mnóstwo innych wersji i myśle że będą się tu stopniowo pojawiać, ale zacznijmy od orzechów włoskich

      orzechy włoskie

      Składniki:

      • phyllo pastry (opakowanie 400g, ale 300g powinno wystarczyć)
      • pół szklanki roztopionego masła dobrej jakości
      • 4 szklanki orzechów włoskich
      • pół szklanki cukru
      • 1 łyżka cynamonu

      Syrop do wyboru, z miodem lub bez. Ja tym razem robiłam z miodem, ale wolę chyba tradycyjny syrop z samego cukru. Baklava, którą kupuje się w cukierniach jest z syropem robionym z camego cukru.

      1 wersja syropu z miodem

      • 3/4 szklanki wody
      • 0.5 szklanki cukru
      • laska cynamonu
      • kawałek skórki z pomaranczy i cytryny
      • 3/4 szklanki miodu

      2 wersja syropu bez miodu

      • 2.5 szklanki wody
      • 2.5 szklanki cukru
      • laska cynamonu
      • kawałek skórki z pomaranczy i cytryny

      Z orzechów zrobić miazgę. Ja użyłam do tego tłuczka. Wymieszać je z cukrem i cynamonem.

      nadzienie


      Ja przygotowałam baklave w prostokątnym naczyniu żaroodpornym o wymiarach 30 x 20 cm. Naczynie wysmarować masłem. Położyć jeden arkusz phyllo i posmarować go roztopionym masłem.

       

      Ułożyć 8 arkuszy. Każdy smarować dokładnie masłem. W czasie gdy smarujemy jeden arkusz masłem reszta ciasta phyllo powinna być przykrywa wilgotnym ręcznikiem kuchennym.

       phyllo

      Na 8 arkusz wyłożyć 1/4 nadzienia. Przykryć dwoma arkuszami, znowu smarując je masłem. ulożyć resztę warstw, ostatnia ma mieć 8 arkuszy. Czyli bedzie:


      8 arkuszy -orzechy - 2 akusze - orzechy - 2 arkusze - orzechy - 2 arkusze - orzechy - 8
      arkuszy


      Należy pamiętać żeby każdy arkusz dokładnie posamrować masłem. Ostatni arkusz na górze też ma być posmarowany. Baklave przed pieczeniem pociać ostrym nożem w trójkąty.

       baklava przed pieczeniem

      Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec w zależności od piekarnika około 45 - 60 min aż baklava ładnie się zrumieni.

      Przygotować syrop.


      Wszystkie składniki połączyć i zagotować. Gotować okolo 15-20 min na wolnym ogniu aż syrop trochę zgęstnieje. W przypadku wersji z miodem należy pogotować wszystko bez miodu około 15 min a miód dodać pod koniec i pogotować z nim okolo 1-2 min.
      Jak baklava ładnie się zrumieni to należy wyjąć ją z gorącego piekarnika i od razu polać gorącym syropem.

      baklava

       

      Baklava wydaje fajny dźwięk przy polewaniu syropem. Uwaga wszystko jest gorące;)

      Posypać rozgniecionymi orzechami pistacjowymi. Ostudzić.

      greek baklava

      Smacznego!

      Moje uwagi:

      Jesli chodzi o syrop z miodem to radziłabym zrobić troszkę wiecej niż w przepisie, np z 1 szklanki wody. Wydaje mi się że troszeczkę go za mało. Druga wersja syropu jest na dużą blaszkę więc jesli ktoś będzie robił w mniejszej (takiej jak ja) to myśle że należy zmiejszyć ilość syropu do np 2 szklanek wody i 1.8-2 szklanek cukru.

       

      PS.

      Pisanie tego postu zajęło mi więcej czasu niż samo przygotowanie baklavy:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (66) Pokaż komentarze do wpisu „Baklava z orzechami włoskimi”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 września 2008 00:18
  • niedziela, 21 września 2008
    • Biała Pavlova

      Dorota napisała, że to beza nad bezami. Skoro tak to grzechem byłoby nie wypróbowac tak pysznego deseru a przy tym wykorzystać białka. Z przepisu Doroty

      biala pavlova

      Składniki:

          * 6 białek
          * 300 g miałkiego cukru
          * 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
          * 1 łyżeczka białego octu winnego. U mnie łyżka soku z cytryny.
          * 500 ml śmietany kremówki (u mnie tylko 300ml-w zupełności to wystarcza)
          * owoce sezonowe

      Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.

      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

      biala pavlova

      Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.

      biala pavlova

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Biała Pavlova”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 września 2008 20:02
  • czwartek, 18 września 2008
    • Razowa pita

      Miałam dzisiaj upiec bułeczki z jogurtem, ale poszłam do sklepu po zakupy i zapomniałam kupić jogurt. Bułeczki muszą poczekać. Postanowiłam upiec chlebek pita. Już kiedyś piekłam i bardzo nam smakował. Tym razem zmieniłam trochę przepis i zrobiłam z dodatkiem mąki razowej, a to za sprawą Malty_79 i jej komentarzy pod moim wpisem drożdżówki na śniadanie. Jakoś mi tak przypomniała o zdrowym odżywianiu;) Chlebek wyszedł pyszy i na pewno to zdrowsza wersja:)

      pita razowa

      Składniki:

      • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka cukru
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 3 szklanki mąki ( 1.5 szklanki mąki razowej i 1.5 mąki pszennej) i trochę mąki do podsypania
      • 2 łyżeczki suchych drożdży

      Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut.

      Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia , aż podwoi swoja objetość. Ja czekałam około 1,5 godzinki.  Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie chlebka pity. Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.  Przed pieczeniem posmarować oliwą z oliwek.

      Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik, w którym jest pusta blacha rozgrzać do 260 stopni. Wyrośnięte chlebki zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.

      pita

      i dowód na to, że są kieszonki;)

      pita razowa z szynka, serem i pomidorem 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (32) Pokaż komentarze do wpisu „Razowa pita”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 września 2008 18:55
  • środa, 17 września 2008
    • Sernikobrownies z malinami

      W związku z tym, że dosłownie wszyscy to ciasto upiekli... Przepis pochodzi z forum cincin.

      Na zdjęciu jeszcze ciepłe:)

      Sernikobrownies z malinami

      Składniki:

      • 200 g gorzkiej czekolady
      • 200 g masła
      • 400 g cukru pudru
      • 5 jajek
      • 110 g mąki
      • 400 g serka kremowego (użyłam twarogu, który dobrze rozgniotłam widelcem)
      • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 120 g malin (można dać mrożone)

      Piekarnik nstawić na temperaturę  170 stopni. Blaszkę 20x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy ok. 22 cm średnicy). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
      Masło oraz 250g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Dodać 3 jajka, wbijając po jednym i dokładnie miksując przed wbiciem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować. Natępnie dodać mąkę , zmiksować. 3/4 masy wlać do przygotowanej formy.
      W drugim naszyniu utrzeć ser, resztę cukru, 2 jajka i cukier waniliowy.  Masa powinna mieć gładka konsystencję. Masę serową wylać do formy na masę czekoladową. Na wierzch wylać ostrożnie resztę masy czekoladowej i ułożyć malinki.
      Piec około  45 - 60 minut (ja piekłam ponad godzinę).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Sernikobrownies z malinami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      środa, 17 września 2008 15:20

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia