Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • niedziela, 27 września 2009
    • Sernik Tiramisu

      Miałam ten sernik zapisany na liście „do zrobienia później”. Wczoraj mieliśmy gości na kolacji i była to świetna okazja żeby wypróbować ten przepis. Użyłam quarku zamiast twarogu. Sernik wyszedł delikatny, kawowy i wszystkim bardzo smakował. Przepis znalazłam na blogu Dorotki.

      sernik tiramisu

      Składniki na spód:

      • 180 g digestive w deserowej czekoladzie, pokruszonych
      • 3 łyżki masła, roztopionego
      • biszkopty 'języczki' (w UK: sponge fingers)

      Digestive wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w dno wcisnąć masę ciasteczkową. Bok tortownicy wysmarować masłem, biszkopty wyłożyć z boku. Należy je skrócić i przyciąć po skosie od dołu, inaczej nie będą trzymały pionu.


      Masa serowa:

      • 500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
      • 250 g serka mascarpone
      • 1 szklanka drobnego cukru
      • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
      • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 3 jajka
      • 1 łyżeczka granulek kawy instant
      • 3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu
      • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

      Granulki kawy rozpuścić w likierze, odstawić.

      Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać miksturę z kawą.

      Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy.

      Piec około 50 minut w temperaturze 180oC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią.

      Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.

      Ponadto (niekoniecznie):

      • do posypania starta gorzka czekolada lub kakao
      • wiórki czekoladowe

      sernik tiramisu

      sernik tiramisu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 września 2009 19:41
  • sobota, 19 września 2009
    • Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

      Mój mąż uwielbia cytrynowe wypieki i ostatnio przeszukiwałam blogi w celu znalezienia czegoś mocno cytrynowego. Taka właśnie jest ta krajanka. Do ciasta dodałam migdały, ale wydaje mi się że są mało wyczuwalne. Może lepiej byłoby dodać inne orzechy...hmmm...? Przepis pochodzi z bloga whiteplate.

      Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

      Spód:

      • 55 g cukru pudru
      • 55 g dowolnych orzechów
      • 150 g masła
      • 200 g mąki

      Masa cytrynowa:

      • 70 g mąki
      • 420 g cukru pudru
      • 200 ml soku z cytryny (to ok. 6 cytryn)
      • 6 jajek
      • 1 żółtko
      • skórka z 1 cytryny
      • szczypta soli

      Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

      Składniki na spód połączyć w misce. Można wykorzystać blender - wówczas należy je zmiksować do czasu, aż utworzą okruszki.

      Formę o wymiarach 20 × 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wsypać okruszki i palcami ugnieść je tak, by powstał spód z brzegiem wysokim na 1 cm. Przykryć papierem do pieczenia, a na to wysypać kulki ceramiczne bądź suchą fasolę. Jeśli nie mamy kulek i fasoli, wystarczy ciasto przykryć papierem.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C. Wstawić blachę z ciastem i piec 30 minut.

      W tym czasie przygotować masę:

      Jajka, żółtko i sól ubić trzepaczką.Mąkę, cukier i sok z cytryny oraz skórkę połączyć w drugiej misce i wlać do jajek. Dokładnie wymieszać.

      Wyjąć z piekarnika podpieczony spód, zdjąć papier i fasolę i na gorący podpieczony spód wylać masę cytrynową.

      Wstawić z powrotem do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 st C i dopiekać ciasto 30 minut.

      Po upieczeniu wyjąć, dokładnie wystudzić i dopiero wtedy kroić na kwadraty.

      Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Krajanka cytrynowa na orzechowym spodzie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 19 września 2009 20:50
  • sobota, 12 września 2009
    • Ciasto marchewkowe

      Korzystałam z tego przepisu mnóstwo razy i dziwie się, że przepis na to ciasto nie pojawił się wcześniej u mnie na blogu. Bardzo aromatyczne, wilgotne ciasto z kwaskowym kremem na wierzchu.

      ciasto marchewkowe

       

      ciasto marchewkowe

      Składniki:

      • 300 ml oleju słonecznikowego
      • 4 jajka
      • 1 szklanka cukru brązowego
      • 175 g golden syropu
      • 350 g mąki
      • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczki sody
      • 2 łyżeczki cynamonu
      • 2 łyżeczki rozgniecionych goździków
      • 1 łyżeczka imbiru
      • 225g startej marchwi
      • 50 wiórków kokosowych
      • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

      Jajka ubić z cukrem, olejem i golden syropem. Oddzielnie połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami, wymieszać z masą jajeczną. Dodać starte marchewki, wiórki oraz orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do natłuszczonej i posypanej mąką blachy. Ja piekłam w okrągłej formie o średnicy 25 cm. Piec 50-60 minut w temp. 180 st.C, aż do suchego patyczka.

      Krem:

      • 100 g miękkiego masła
      • 100 g cukru pudru
      • skórka otarta i sok z jednej dużej bądź dwóch małych cytryn

      Skórkę z cytryny i sok wlać do rondelka i zagotować. Pogotować około 1-2 min aż odparuje trochę soku. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać cukier i ostudzony sok z cytryny. Dobrze utrzeć i wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta.

      ciasto marchewkowe


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 12 września 2009 23:21
  • wtorek, 08 września 2009
  • czwartek, 03 września 2009
    • Bananowy chlebek

      Przepis Nigelli, który znalazłam na blogu cuda.wianki. Najbardziej smakował nam jeszcze ciepły.

      Nic nie sprawia większej przyjemności niż pieczenie we własnej kuchni :D  Piekarnik przetestowałam i wydaje się być idealny:)

      bananowy chlebek

       

      Składniki (keksowka 28 × 9 cm):

      • 175 gram mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 150 gram cukru
      • 2 jajka
      • 125 gram masła
      • 4 małe banany
      • 100 gram rodzynek
      • 2 nakrętki ekstraktu z wanilii

      Ponadto:

      • masło i bulka tarta do wysmarowania i wysypania formy
      • banan do dekoracji

      Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez około pół godziny. W tym czasie zrobić ciasto: wymieszać w misce mąkę z proszkiem i soda oraz sól. W drugiej misce połączyć mikserem rozpuszczone w mikrofali i ostudzone masło z cukrem. Dodać jajka oraz rozgniecione wcześniej banany.

      Zawartość drugiej miski przełożyć do pierwszej. Kręcić mikserem. Wlać ekstrakt z wanilii, a na koniec dodać odcedzone miękkie rodzynki. Wymieszać łyżką.

      Formę wysmarować masłem i wysypać bulką tartą. Wlać ciasto. Ozdobić wierzch plasterkami banana.

      Piec w 180 stopniach przez godzinę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Bananowy chlebek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 września 2009 21:32

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia