Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • poniedziałek, 26 października 2009
    • Kulki tiramisu

      Przepis na kulki tiramisu pojawił się na forum Cincin i zrobił oszałamiającą karierę. Czytałam komentarze pod przepisem i wydaje się, że kulki smakowały dosłownie wszystkim:) Ja przepis znalazłam u Anitki. Kulki są pyszne, najlepsze na trzeci dzień. Do czwartego dnia nie doczekały;)

      kulki tiramisu

      Składniki na około 25-30 kulek:

      • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
      • 140 g biszkoptów
      • 250 g serka mascarpone
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1 cukier waniliowy (16 g)
      • 2-3 łyżki alkoholu (dałam likier kawowy)
      • kakao do obtoczenia

      Kawę rozpuścić z 6 łyżkami wrzącej wody (myślę, że 3-4 łyżki wody w zupełności wystarczą), odstawić do ostygnięcia. Dodać do niej 2-3 łyżki alkoholu. Biszkopty rozdrobnić na proszek mikserem. Wymieszać z kawą, odstawić na 20 minut, aby wszystko się "przegryzło". Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy wymieszać (można mikserem, ale niezbyt długo, żeby masa nie zrobiła się zbyt płynna), następnie dodać kawowe biszkopty, wymieszać.

      Z masy uformować kuleczki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao, a potem wstawić do lodówki- najlepiej na całą noc.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Kulki tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 października 2009 19:52
  • wtorek, 20 października 2009
    • Babeczki z nutellą

      Ostatnio kupiłam nutellę w promocji, dwa słoiczki. Nawet nie wiem, kiedy jeden z nich "zniknął", ale drugi udało mi się ocalić i zrobiłam babeczki z przepisu Dorotki. Babeczki wyszły bardzo słodkie, ale to, dlatego że przesadziłam z ilością nutelli;) Smaczne babeczki, pasują idealnie do szklanki herbaty bądź kawy.

      Babeczki z nutellą

      Składniki na 12 babeczek:

      • 140 g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
      • 3 jajka
      • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • nutella (około pół szklanki)

      Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.

      Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

      Babeczki z nutellą

      Przepis zgłaszam do akcji Trick-or-treating-akcja Halloween

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z nutellą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 października 2009 21:04
  • piątek, 16 października 2009
    • Chleb biały z maszyny

      Na śmierć zapomniałam o dniu chleba. Niestety zabrakło mi czasu żeby  upiec coś fajnego. Czasu dzisiaj starczyło mi tylko na znalezienie przepisu, wrzucenie wszystkich składników do maszyny, nastawienie programu i ... musiałam zaufać maszynie i wyjść z domu. Jak wróciłam chlebek był już gotowy. To mój pierwszy chleb, który upiekłam w maszynie. Chleb jest bardzo miękki, podobny do tostowego. Nie jest to rodzaj pieczywa, za którym przepadam, ale wiem, że wiele osób lubi chleb tostowy. Przepis znalazłam na blogu Izy.

      chleb biały z maszyny

      Składniki:

      • 1 i 1/4 szkl. mleka (1 szkl.=250 ml)
      • 2 łyżki masła (roztopić)
      • 3 łyżki cukru (ja dałam 1)
      • 2 łyżeczki soli
      • 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 2 łyżeczki suszonych drożdży

      Wszystkie składniki należy umieścić w maszynie w kolejności: składniki mokre, później suche. Nastawić program podstawowy, waga około 900g.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb biały z maszyny”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      piątek, 16 października 2009 20:28
  • niedziela, 11 października 2009
    • Napoleonka

      Ciągle zapisuje sobie przepisy do wypróbowania. Mam w ulubionych specjalny folder, w którym zamieszczam przepisy, które mi się spodobają. Lista ciągle się wydłuża. Dość często ją przeglądam, czasami wyrzucam jakieś przepisy, bo np truskawki się skończyły. Mimo wszystko lista jest bardzo długa, a blogowicze codziennie dodają wspaniałe przepisy:) Jak tu za nimi wszystkimi nadążyć?;)

      Wczoraj przeglądałam swoją listę i przypomniało mi się, że jest tam przepis na napoleonkę, który zdecydowanie zbyt długo czekał na swoją kolejkę. Upiekłam to ciasto i jeden przepis mogłam usunąć z listy, ale w międzyczasie przeglądając blogi znalazłam kolejne przepisy warte wypróbowania, które dodałam to listy :D Piekę, gotuję, niby usuwam przepisy z listy, a lista z dnia na dzień jest dłuższa;)

      Przepis na napoleonkę znalazłam u Dorotki bardzo dawno temu. Przepis jest na blaszkę o wymiarach 32×23 cm. Ja piekłam z połowy składników w odpowiednio mniejszej formie. Ciasto wyszło bardzo smaczne i szkoda, że ten przepis aż tyle czekał w kolejce;) Warto się skusić.

      napoleonka

      Składniki na ciasto:

      • 2 szklanki mąki
      • 1 margaryna/masło (250 g)
      • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

      Składniki na masę:

      • 3 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 4 jaja
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

      Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w temp 190 - 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

      Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.

      Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy, gotujemy i otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który gorący wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.

      Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu). Kroić ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem niezwykle krucha.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Napoleonka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      niedziela, 11 października 2009 21:15
  • czwartek, 08 października 2009
    • Apple galette

      Przepis na Apple Galette znalazłam na tym blogu. Miałam ochotę na coś z jabłkami, więc postanowiłam wypróbować ten przepis, trochę go zmieniając. Podaje zmienianą przeze mnie wersję tego przepisu. Wydaje mi się, że najlepsze ciasto wyjdzie z kwaśnymi jabłkami.

      apple galette

      Ciasto:

      • 1.5 szklanki mąki
      • 150 g masła
      • 2 łyżki cukru
      • 1/4-1/2 szklanki zimnej wody
      • szczypta soli.

      Posypka:

      • 85g mąki
      • 55 g masła
      • 1/2 szklanki brązowego cukru
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki allspice

      Ponadto:

      • 600g jabłek
      • pół łyżeczki otartej skórki z  cytryny
      • 1-2 łyżki soku z cytryny

      Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką.

      Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść ciasto dodając wodę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg, ułożyć na nim jabłka zostawiając wolne około 2 cm od brzegu. Przygotować posypkę.

      apple galette

      Wszystkie składniki na posypkę dobrze wymieszać, żeby powstała kruszonka. Posypać nią jabłka. Brzegi ciasta zagiąć. Piec w temperaturze 180oC aż ciasto ładnie się zrumieni,  około 35-45 min.

      apple galette

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Apple galette”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 października 2009 21:12

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia