Zachciało mi się słodyczy

Przepisy na pyszne ciasta, baby, babeczki i ciasteczka. Przepisy są przeze mnie sprawdzone i wszystkie zdjecia są moje.

Wpisy

  • sobota, 29 października 2011
    • Szwedzki chrupki tort migdałowy

      Ostatnio bardzo mało piekę, choć słodyczy jem z dnia na dzień więcej. Jednak na swoje urodzino-imieniny musiałam coś upiec. Skorzystałam z przepisu, który znalazłam na tym blogu. Torcik wyszedł bardzo smaczny i fajnie chrupał:)

       

      Szwedzki chrupki tort migdałowy


      Składniki:

      Spody (3 blaty)

      • 100g zmielonych migdałów
      • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      • 150g cukru
      • 4 białka jaj

       

      Do przełożenia

      • 4 żółtka jaj
      • 100g cukru
      • 200 ml śmietany kremówki
      • 150g masła
      • opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM lub 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL(bądź innych tego typu karmelków mlecznych)

      Na wierzch

      • 100g mlecznej czekolady
      • ok 50-70 ml kremówki
      • dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 wertelsów

      Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić  migdały (orzechy) i kartoflankę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C,  ostudzić.


      Rozmieszać dokładnie śmietanę z  żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki daim, lub cukierki zmielić blenderem.Chodzi o to, by uzyskać takie "karmelowe drobinki", które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć "okruszki":) na bok.
      Mając już ostygłą masę, rozmiksować ją z masłem, tak by uzyskać maślaną masę. Wstawić ją na chwilę do lodówki.

      Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polac roztopioną czekoladą i śmietanką. Posypać pozostałymi drobinkami. Wstawić do lodówki.


      Szwedzki chrupki tort migdałowy


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Szwedzki chrupki tort migdałowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      iis111
      Czas publikacji:
      sobota, 29 października 2011 19:11

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

statystyka Durszlak.pl WeekendowaPiekarnia